Bohemia Interactive žádá komunitu, aby nevytvářela v Armě 3 fake news
Arma 3 Novinka Bohemia Interactive žádá komunitu, aby nevytvářela v Armě 3 fake news

Bohemia Interactive žádá komunitu, aby nevytvářela v Armě 3 fake news

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

25
Platformy Windows PC

K vyjádření společnost přiměla řada falešných videí ukazujících válku na Ukrajině.

Reklama

Arma 3 je bezpochyby jeden z nejvýraznějších projektů Bohemia Interactive. Jedná se o dílo zaměřené na realistické zpracování vojenských střetů. Na počátku roku se díky jeho věrohodnosti podařilo fanouškům vytvořit video z hraní, jež bylo natolik reálné, že jej šlo světu prezentovat jako skutečné záběry z konfliktu na Ukrajině. Viděla jej více než stovka tisíc lidí a jeho sdílení nebralo konce. Následně však bylo právě kvůli faktu, že se jednalo o falešnou zprávu staženo. Přestože může být pro Bohemia Interactive fakt, že Arma 3 působí natolik realisticky, že lze vydávat videa z jejího hraní za skutečné záběry do jisté míry poctou, samotné tvůrce to moc netěší.

PR manažer Bohemia Interactive Pavel Křižka situaci prezentuje takto: „Je sice lichotivé, že Arma 3 simuluje moderní válečné konflikty tak realistickým způsobem, ale rozhodně nás netěší, že může být zaměňována za reálné záběry z bojů a používána jako válečná propaganda. V minulosti se to již stalo ale v současné době tento obsah získal na popularitě v souvislosti se současným konfliktem na Ukrajině.“

Boj s falešnými videi se navíc společnosti podle všeho příliš nedaří. Do jisté míry by se souboj s nimi dal označit za bitvu s větrnými mlýny, k čemuž se Křižka vyjadřuje tímto způsobem: „Snažili jsme se proti takovému obsahu bojovat tím, že jsme tato videa označovali poskytovatelům platforem, ale je to velmi neúčinné. S každým staženým videem je každý den nahráno 10 dalších. Zjistili jsme, že nejlepším způsobem, jak tomu čelit, je aktivní spolupráce s předními médii a subjekty ověřujícími fakta, které mají lepší dosah a kapacitu účinně bojovat proti šíření falešných zpravodajských záznamů.“

Videa z Arma 3 nejsou využívána pouze k prezentaci války na Ukrajině. Dle Křižka je použila kupříkladu indická televize ve snaze skrze ně prezentovat, že Pákistán bombardoval Afganistán, načež se ukázalo, že se jedná o záběry z hry Bohemia Interactive. Videa z hraní od těch reálných odlišuje podle blogu tvůrců fakt, že jsou dostupná ve velmi nízkém rozlišení, kamera je vyloženě roztřesená, odehrávají se často v noci, výbuchy nevypadají reálně a dostupná výstroj taktéž neodpovídá tomu, co na sobě mají vojáci jednotlivých armád.

Samotní vývojáři žádají komunitu, aby byla zodpovědná a vyhnula se generování a případnému sdílení takovýchto videí. Jsou navíc rádi, že část fanoušků se aktivně podílí na řešení tohoto problému, z čehož mají autoři samozřejmě radost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama