Borderlands 3: Užitečné tipy
Speciály Borderlands 3 Článek Borderlands 3: Užitečné tipy

Borderlands 3: Užitečné tipy

Martin Zavřel

Martin Zavřel

3
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Pojďme si shrnout praktické postřehy z hraní.

Reklama

Řada vás už nejočekávanější hru měsíce několik dní hraje, tak pojďme dát hlavy dohromady a shrnout si nějaké ty užitečné postřehy a tipy, na které jsme zatím přišli. Budou se určitě hodit pro endgame, opakované hraní za další postavu nebo pro ty hráče, kteří se zakoupením hry vyčkávali až jak dopadnou recenze (nebo proběhne prvních pár patchů).

Samotní autoři přitom očividně na nikoho nečekají, protože již tento pátek mají ve svém streamu oznámit první "live event", který nás zřejmě v následujících dnech čeká. Než se pustíte do čtení následujících řádků, vezměte prosím v potaz, že sice nespoilujeme žádné příběhové věci, ale bavíme se otevřeně o pokročilých herních mechanikách, lokacích apod.

Borderlands 3: Užitečné tipy

Postava pro sólo hraní

Pokud se chystáte hrát hru sami - například proto, abyste se mohli lépe soustředit na nonstop záplavu vtipných dialogů - některé postavy (classy) se pro takové hraní hodí o něco víc, než jiné. Jsou to především FL4K, kterého doprovází ochočená zvířata. Pokud si správně poladíte jeho schopnosti, stane se z vašeho zvířete naprosto samostatný a výkonný bojovník, který bude bez problémů zvládat likvidovat menší nepřátele bez vaší pomoci nebo dokonce odlákávat i ty největší bosse od útoku na vás. Podobný, i když ne až tak účinný, je potom Zane, který pro podobné účelý využívá vlastní (ozbrojený) klon. Jenže klon můžete mít jen občas, zatímco zvíře je s vámi nonstop.

Levelujte zdravě

Aby se vám nestalo to samé co mě (zapomněl jsem si hlídat úroveň zvolených misí a narazil jsem na totální zeď, kdy jsem každičkého nepřítele ukousával několika zásobníky), dávejte si pozor na to, jaká je doporučená úroveň mise, kterou právě hrajete. Tzv. "level bracketing" neboli modifikátory rozdílu mezi vaší úrovní a úrovní aktivity jsou zde poměrně přísné, takže byste se měli vždy snažit hrát to, na co máte odpovídající level. V opačném případě se vám může stát, že vše budete zabíjet příliš snadno (a s příliš malým ziskem XP) nebo naopak budete pořád mrtví (s příliš velkou ztrátou peněz a času).

Ale co se vedlejšími misemi?

Rada nahoře ovšem znamená, že budete víceméně nuceni vynechat NĚKTERÉ vedlejší mise (protože po jejich absolvování byste měli příliš vysoký level na další misi v hlavním příběhu). Moc se tím ale netrapte, protože úplně všechny vedlejší mise na vás počkají a můžete se k nim bez problému vrátit po dohrání hlavního příběhu, kdy si můžete zapnout Mayhem modifikátor a tyto mise díky tomu vyrovnají svůj level na ten váš (= budou tak akorát obtížné a dostanete za ně odpovídající odměny).

Střídejte vybavení

Tohle je samozřejmě otázka osobních preferencí, ale pokud mě roky v Diablu nebo Destiny něco naučily, tak je to právě dle mého názoru nejpraktičtější způsob, jak řešit proces levelování z hlediska vybavení. Pokud vyloženě nemáte nějakou pomůcku pro rychlejší levelování (Deluxe edice hry například obsahuje štít pro každou novou postavu, který zrychlí vaše levelování mezi 1. - 10. úrovní) které se samozřejmě platí držet (mě takhle třeba na levelu 40 padnul artefakt s extra XP za zabíjení nepřátel, který jsem nosil až do levelu 50, přestože byl postupně slabší a slabší po ostatních stránkách), pak jednoduchá rada je: nasaďte si cokoliv s vyšším číslem.

Pro vybavení (štít, granát, artefakt, mod) je to snadné, pro zbraně jsem to pro přehlednost dělal tak, že jsem si je do slotů skládal od nejvyššího čísla (Gear Score) nahoře po nejnižší dole (ve čtvrtém zbraňovém slotu). Gear Score v této hře je počítáno opravdu zdravě, takže mu můžete věřit, když vám třeba spočítá, že určitá zelená zbraň je lepší než určitá modrá zbraň. Důležitým vedlejším efektem tohoto principu je, že si osaháte všechny druhy zbraní a třeba tak objevíte nového oblíbence, na kterého byste jinak nesáhli, protože jste chtěli hrát jenom s vašimi oblíbenými ostřelovačkami nebo brokovnicemi.

Vylepšete si batoh

Na palubě vaší lodi je speciální pult, kde vám Marcus za herní peníze prodá vylepšení kapacity vaší postavy. Vyplatí se odemykat tato vylepšení spíše plošně, než zatvrzele sypat peníze jen do jednoho. Zde je pořadí těch nejužitečnějších dle mého názoru:

  1. Místo v batohu
  2. Kapacita munice do vaší nejoblíbenější zbraně
  3. Počet granátů co unesete
  4. Místo u "pošťáka" (Lost Items)
  5. Kapacita munice do vaší druhé oblíbené zbraně
  6. Kapacita munice do vaší třetí oblíbené zbraně
  7. Kapacita munice do vaší čtvrté oblíbené zbraně
  8. Místo v bance (pro hru za více postav)
  9. Kapacita munice do vaší páté, šesté, sedmé atd. zbraně

Lost Items (pošťák)

Když už jsme u toho, pro ty z vás, kdo tuhle funkci neznají z Destiny, "Lost Items" je způsob, jakým hra zachraňuje předměty (loot), které jste nechali ležet během hraní na zemi (nebo třeba během "loot exploze" spadly ze srázu). Když se teleportujete na vaši loď, po pravé ruce budete mít právě skříň na ztracené předměty. Když zmáčknete tlačítko na ní, vysype se vám z ní ztracený loot. Používejte tuhle funkci při každé návštěvě lodi, protože i kdyby se vám dané věci nehodily, můžete je hned vedle prodat do automatu. A někdy vás nalezené předměty mile překvapí.

Druhý "pošťák"

Když už jsme u toho, nezapomeňte na to, že přímo ve hře (v menu Social) existuje doslova emailová služba, kam vám chodí jednak dárky od vydavatele hry (předobjednávky, promo akce apod.) ale také dárky od zbrojních korporací ve hře samotné (když dlouho střílíte se zbraní nějakého výrobce, pošle vám za odměnu vzorek nejnovější zbraně emailem).

Eridium

Druhá "měna" ve hře je mnohem vzácnější, než obyčejné herní peníze. I když v endgame budete mít možnosti, jak ji farmit, nikdy jí asi nebudete mít úplně dostatek, takže doporučuji s ní nakládat opatrně. Nakupovat za ni můžete dvě věci - parádní kosmetické předměty od Crazy Earla nebo kvalitní výzbroj z automatu vedle něj. Kromě toho ještě můžete cpát Eridium do speciální pušky, která vám z něj vyrobí deset náhodných jiných pušek.

Re-spec postavy

Máte pocit, že vámi zvolené schopnosti vaší postavy nejsou úplně ideální? Nebojte se kdykoliv ve stanici pro úpravu vzhledu vaší postavy zvolit spodní možnost "Respec" a svoje schopnosti přeskládat. Není to vůbec drahé a výsledky mohou být naprosto zásadní změnou k lepšímu pro celý váš herní zážitek.

Teleportujte se ještě víc

Tohle je vyloženě mechanická "quality of life" drobnost, ale všichni jsme ji odhalili pozdě, protože hra vás na ni dostatečně neupozorní. Ze starých dílů hry jsem byl zvyklý se teleportovat mezi mapami tak, že jsem přišel k Fast Travel stanici. Jenže tohle není v B3 potřeba, můžete se (například na vaši loď) teleportovat úplně kdykoliv úplně odkudkoliv.

Aby toho nebylo málo, nově se můžete také teleportovat přímo do vozidla - i když ho třeba zrovna řídí druhý hráč (nesmí mít ale plnou kapacitu, tzn. do dvoumístného vozidla se dvěma hráči se vám teleportovat nepovede). Tohle se dá kromě jiného skvěle využít, pokud se jeden hráč hrabe v inventáři a druhý mezitím někam dojede - první hráč tam pak nemusí jezdit také, ale jen se teleportuje do jedoucího nebo už odstaveného vozidla v cíli.

Nepodceňujte aktivity

Skryté věci a vedlejší aktivity na mapě (součástky pro "Clapu Trapu" ...zasvěcení vědí, proč to jméno píšu takhle, nahrávky prvního Vault Huntera, rádiové věže nebo lovecké cíle) se vyplatí hlídat a řešit, protože jsou za ně opravdu solidní porce XP. V případě nahrávek se dokonce dočkáte přímé odměny v podobě zbraní: stačí spustit všechny tři nahrávky na každé mapě a zobrazí se vám následně lokace skryté bedny s vybavením (které je navíc většinou alespoň fialové/epické).

Slaughter nezná slitování

Pokud se rozhodujete, jaké endgame aktivity hrát, pak si dejte pozor na ten hlavní rozdíl mezi Proving Grounds a Circle of Slaughter.

Proving Grounds jsou 30 minut dlouhé "mise", které se vždy skládají ze tří bitev s nepřáteli, završených jedním bossem. Pokud umřete, nic se neděje a můžete hned naskočit zpátky. Časový limit může působit strašidelně, ale ve skutečnosti je úplně dostatečný.

Circle of Slaughter je jiná liga. I když hrajete v partě, pokud umřete, hra vás zavře mimo místnost a musíte počkat, až dohrají/umřou i vaši kamarádi. V téhle aktivitě se z chlapců stávají muži (nebo mrtvoly).

Mayhem 3?

Když už je řeč o endgame, veteráni z Diabla mohou mít až příliš velký respekt vůči vyšším stupňům Tormentu… ehm, Guardian ranku. Dle mého vlastního testování ale ve skutečnosti rozdíl mezi Mayhem 1 a Mayhem 3 není zas tak obrovský, jak bych čekal. Jediné, na co si OPRAVDU musíte dávat pozor, je konkrétní modifikátor, který hra přiřadí mapě, na kterou s tímto modifikátorem přijdete. Modifikátory na M3 jsou totiž mnohem drastičtější než ty na M1 a některé jsou bez odpovídající výbavy skoro nehratelné. V takovém případě prostě jděte do lodi a danou mapu nahrajte znovu, dokud vám nedá příjemnější modifikátory.

Pestrost výzbroje

S bodem nahoře přímo souvisí potřeba přinést si do endgame dostatečně pestrou výzbroj. Některé modifikátory totiž vyloženě definují, že určité typy zbraní (pistole nebo brokovnice apod.) a elementů (radiační nebo elektrický apod.) jsou na dané mapě slabší nebo silnější. Pro tyto případy sebou rozhodně chcete mít dostatečně pestrou výbavu, abyste se mohli přizpůsobit situaci. Samozřejmě tohle platí hlavně pro maximální level ve hře, kde už vyloženě min-maxujete.

Ulevte konzoli

Psali jsme to už v naší recenzi, ale připomenu to i tady. Pokud hrajete na konzoli, obzvláště na jednom ze "starých" modelů, můžete mít někdy docela trápení s výkonem hry. Je několik - méně i více drastických - věcí, kterými to můžete ovlivnit. Je na vás, které jsou pro vás přijatelné/vhodné:

  1. V nastavení hry vyberte režim "Performance" (výkon) místo režimu "Resolution" (rozlišení)
  2. Vypněte nebo alespoň snižte frekvenci sociálních funkcí ve hře.
  3. Hrajte v offline režimu (platí i pro splitscreen multiplayer).
  4. Hrajte sami.

Poslední bod může působit opravdu ostře, ale ve skutečnosti třeba i já, navzdory tomu že mám dostatek spoluhráčů, hraji B3 střídavě s nimi a střídavě sám - jednu postavu mám pro MP s přáteli a druhou pro SP o samotě. Důvod je právě ten, že mě hodně baví dialogy ve hře a proto si kampaň procházím ještě jednou v klidu, nerušeně, se speciálně vytvořenou postavou pro tyhle účely.

Zlaté klíče

Podrobněji jsme o nich psali v naší novince, kde najdete i konkrétní kódy pro několik zlatých klíčů do vaší hry. Připomenu tedy, že jde o předměty, které získáváte zadáním hesel z Twitteru hry a vývojářů. Umožní vám otevírat tu "záhadnou" zlatou bednu s lebkou na palubě vaší lodi a pokaždé byste měli dostat garantované "god tier

Přidejte vaše tipy!

Přišli jste na něco užitečného, co jsme v našem seznamu opomněli?

Podělte se o váš poznatek/radu v diskuzi pod článkem!

Mimořádně užitečné věci zapracujeme (s poděkováním) dodatečně přímo do samotného článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama