Burnout Crash – rozdrťte je všechny!
Preview Burnout Článek Burnout Crash – rozdrťte je všechny!

Burnout Crash – rozdrťte je všechny!

Jiří Markvart

Jiří Markvart

5

Destruktivní závody od Criterionu trochu jinak. A lépe?

Reklama

Je tomu již několik let, co série Burnout začala vycházet pod hlavičkou Electronic Arts. V roce 2008, kdy vyšel zatím poslední díl s podtitulem Paradise, který slavil zasloužený úspěch, však vyšlo najevo, že si EA hřejí na prsou hru, jež přímo konkuruje, ba je dokonce i lepší, než jejich hlavní dostihový kůň Need for Speed. Čistě můj osobní názor je takový, že od dob druhých Undergroundů nevzešlo ze série NFS (která se nyní plácá na pomezí arkády a simulátoru) nic výjimečného, co by mohlo být snad jen o trochu lepší, než zábavou překypující Burnout Paradise. Jedinou výjimku snad tvořil Hot Pursuit, který ovšem mělo na starosti překvapivě právě studio Criterion Games, které za sérií Burnout stojí. Po celé této kdysi slavné sérii se najednou slehla zem a tři dlouhé roky se neobjevila zmínka o žádném připravovaném titulu. Menší náplast, nikoliv však plnohodnotná hra, přichází až letos. Přivítejte Burnout Crash!

Návrat legendy?

Burnout Crash přináší variaci na svého času velmi oblíbený Crash režim, který byl obsažený v několika Burnout titulech. Krom toho si oko pozorného hráče nemůže nevšimnout, že největší změnou prošlo celkové zpracování hry. Burnout Crash přichází s komiksovou grafikou a pohledem z ptačí perspektivy, tedy s takovým, jaký tak dobře známe z prvních dvou dílů Grand Theft Auto. Dále je důležité zmínit, že se bude jednat o stahovatelnou hru a majitelé Kinectu si opět budou moci zaskákat před televizními obrazovkami. Ale hezky popořadě.

Hlavní náplní budou samozřejmě bouračky. Mnozí jsou s podobným scénářem již seznámeni - k dispozici vám bude určitá křižovatka a nějaké mohutné, avšak stále ještě mrštné a rychlé, auto. Vaším úkolem nebude nic jiného, než nabrat rychlost a napálit to do aut na křižovatce tak přesně, abyste způsobili co největší škodu. Skóre, které budete moci porovnávat se svými kamarády, se totiž počítá v dolarech. Jako třešinka na dortu vám bude k dispozici detonátor, kterým svoje auto ve správný okamžik odpálíte a způsobíte tak ještě větší kalamitu. A bude-li se váš vrak vznášet někde nad zemí, nebude od věci použít takzvaný Aftertouch, což je systém, který vám umožňuje do určité míry ovládat vaše auto i ve chvílích, kdy bezmocně plachtí vzduchem. Po shrnutí nám tak vzniká nejúžasnější arkádová zábava, která kdy spatřila světlo světa.

Skákání před televizí

Ale Burnout Crash nabídne i další módy. Jedním z nich bude Rush Hour. V tomto režimu budete svištit ulicemi herního městečka a ve stanoveném časovém limitu ničit vše, co vám přijde pod ruku, tedy pod kola. Ano, něco podobného jsme již několikrát zažili, ale z ptačí perspektivy může celé dovádění nabrat úplně jiné obrátky. Zajímavým prvkem budou navíc minihry, které se vám zpřístupní po dosažení určitého cíle (zničení konkrétního automobilu, apod.). Burnout Crash se tak nepokrytě otevírá širokému publiku.

Majitelé Xboxu360 s Kinectem si také přijdou na své. Jízda se provádí vcelku logicky předstíráním řízení. Detonaci spustíte výskokem a auto v letu posléze ovládáte pohybem svého těla. Chce to trochu cviku a upřímně se nedá očekávat, že by hráči dávali tomuto způsobu ovládání přednost, nicméně pokud se vás sejde u Xboxu více, nebude na škodu se navzájem ztrapnit tajtrdlíkováním před televizí.

Staré časy se nevrátí

Další výbava hry je už jen standardní. Své výsledky budete moci uploadovat na internet a porovnávat se tak s ostatními, abyste zjistili, kdo dokáže napáchat největší bordel. Dokonce si budete moci nastavovat „špióny“, kteří budou hlídat vaše přátelé, jestli se náhodou nepokouší atakovat vaše highscore.

Pokud vás Burnout Crash zaujal, poznamenejte si, že si jej budete moci stáhnout přes PlayStation Network či Xbox Live Arcade již v srpnu. Já osobně, coby dítě odkojené na PS2, jehož rukami prošlo několik dílů Burnoutu, jsem spíše skeptický a z Burnout Crash cítím spíš jen potřebu Electronic Arts tuto sérii někam šikovně zašít, aby příliš nepřekážela NFS, které je pro tento vydavatelský dům přeci jenom důležitější. A je to ohromná škoda. Držme palce a věřme, že Criterion Games dokáží vyrobit další řádně zábavnou hru. Ovšem s původní sérií bude mít společný snad jen ten Burnout v názvu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama