Carmageddon: Max Damage – Max je zpět
Carmageddon: Max Damage Recenze Carmageddon: Max Damage – Max je zpět

Carmageddon: Max Damage – Max je zpět

Michal Burian

Michal Burian

7

Komu zachutná krev z přejetých chodců a kraviček?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Před necelým rokem a půl z komunitního financování vznikl nový Carmageddon, který měl přinést na počítače zábavné přejíždění chodců a demolici protivníků. Carmageddon: Reincarnation i přes vybranou částku šplhající se přes 600 tisíc amerických dolarů zůstal na půli cesty k dokonalému dílu, především z důvodu optimalizace a dalších nešvarů. Napravit to má Carmageddon: Max Damage, vylepšená verze Reincarnationu, která se dostala na konzole PlayStation 4 a Xbox One a v budoucnu má být bezplatným upgradem pro majitele Reincarnationu.

Opět jde o hodně rozporuplnou hru. Což o to, po technické stránce to není nejhorší, na mé PS4 hra šlapala celkem dobře a grafický kabátek se všelijakými efekty také není k zahození, i když současným AAA peckám nemůže konkurovat. Jediný zádrhel na kráse je v tomto případě dlouhá doba při načítání. Ten hlavní problém je ale někde jinde.

Starý dobrý Carmageddon?

Zdá se mi, že hráči zapomněli na to, o čem Carmageddon vždycky byl a hlavně jak se ovládal. Tohle není závodní hra, tohle jsou brutální závody, kde jde o přejíždění nebohých chodců či krav, stejně tak o ničení ostatních závodníků. Pokud se s tímhle smíříte a dokážete tolerovat dosti nepředvídatelné ovládání těžkých vozidel s neustálým přetáčením, tak budete spokojeni. V opačném případě o Carmageddonu: Max Damage raději vůbec nepřemýšlejte, budete dost naštváni, frustrováni a celkově si ze hry neodnesete dobrý dojem.

Souhlasím s tím, že se nepíše rok 1997 nebo 1999, ale podporovatelé Carmageddonu na Kickstarteru přece chtěli nefalšovaný návrat se vším všudy. K tomu - ať se nám to líbí nebo ne - patří i nepředvídatelné ovládání vozidel, které je často přinejmenším na zahození gamepadu někam do kouta. V tom horším případně s ním praštíte o zeď.

Tak trochu volnost

Pokud jste se smířili s návratem klasiky z dob minulých, můžeme pokračovat dále. Carmageddon: Max Damage nabízí 16 odlišných prostředí, kde na vás čekají různé závody. V každém takovém závodě máte za úkol posbírat co nejvíce bodů, abyste si odemkli další lokalitu. Záleží pouze na vás, zda hlavní závod vyhrajete (dojedete do cíle první) nebo se budete soustředit na přejíždění chodců, případně likvidaci ostatních protivníků.

Ani v jednom případě se nebudete nudit, i když samotné vyhrání závodu je hodně jednoduché z důvodu umělé inteligence, která raději přejíždí vše okolo a nesoustředí se na samotný závod. Proto je lepší se vydat střední cestou a během závodu přejet desítky chodců a vozíčkářů, případně krav a dalších zvířat, zlikvidovat několik protivníků a vyhrát závod. Jenom tak si užijete Carmageddonu: Max Damage tak, jak tvůrci ze studia Stainless Games chtěli, a samozřejmě nasbíráte spoustu důležitých bodů.

Body se hodí nejen pro odemčení dalšího prostředí, ale rovněž pro opravu auta. Carmageddonu dost vyhovuje i možnost opravovat auto za jízdy a vlastně kdykoliv si zrovna usmyslíte. Dokonce v některých případech můžete sáhnout do mínusu a opravit vůz i v moment, kdy nemáte peníze. To se hodí zejména při derby závodech, kde musíte zlikvidovat předem daný počet protivníků. Když oni zlikvidují vás nebo nešťastně narazíte, přijdete o jeden zářez.

Vylepšování vozidel a power-upy

Ve své garáži můžete vozidla vylepšovat po stránce ovládání, útoku a obrany. Záleží pouze na vás, jakou cestou se vydáte. Jak asi očekáváte, pro každý závod se hodí jiný typ auta, proto je vhodné investovat mince postupně do více strojů a ne pouze do jednoho. Mince naleznete v jednotlivých závodech, doporučuji vám se jen tak toulat a vždy narazíte minimálně na jednu.

Potom tu jsou všelijaké power-upy, které budete postupně objevovat a hlavně se s nimi seznamovat. Zapomeňte na to, že budete hned od začátku vědět, co jednotlivé power-upy umí. Jakýkoliv tutoriál v tomto případě vývojáři ignorují a hodí vás do vody, aniž byste uměli plavat. Každopádně, jeden power-up promění vaše tlumiče v ohromné pružiny, které vám dovolí skákat, jiný z vašeho auta udělá tvrdý kámen a další vám kupříkladu umožní hodit po jiném autě kovadlinu.

Závěr

Studiu Stainless Games se podařilo vrátit Carmageddon zpět. Otázkou ale je, pro koho je přesně tenhle restart určen. Je pro fanoušky série, kteří první díly hráli v dětství, nebo pro nováčky? Jsem si jist, že někteří budou hru milovat, zatímco jiní nenávidět. Hra totiž neprošla žádnými velkými změnami, místo toho nabízí klasickou hratelnost s nepředvídatelným řízením a s ním souvisejícím přetáčením vozidel. Ani grafika na tom není zrovna nejlépe. Pokud tohle všechno a mnohem víc dokážete Carmageddonu: Max Damage odpustit, tak dostanete hru, která vás bude bavit. V opačném případě ruce pryč, byli byste zklamáni!

Pokud si Carmageddon: Max Damage chcete koupit, smiřte se s ním, že se ve hře zastavil čas. Vydáte se zpět v čase do roku 1999.

Carmageddon: Max Damage
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pro někoho dobrá hra, pro jiného průšvih roku. Pokud jste milovali původní díly Carmageddonu a chcete si to vše užít znovu s nepředvídatelným ovládáním a přetáčením vozidel, tak hurá do toho. V opačném případě si nechte zajít chuť na krev.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

že se hra drží originálu
spousta obsahu
upgrade vozidel by mohl být lepší
umělá inteligence
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama