CD Projekt byl sesazen z pozice nejhodnotnější herní firmy v Polsku
Cyberpunk 2077 Novinka CD Projekt byl sesazen z pozice nejhodnotnější herní firmy v Polsku

CD Projekt byl sesazen z pozice nejhodnotnější herní firmy v Polsku

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Techlandu se naopak daří.

Reklama

Nově vydaná zpráva polské mutace magazínu Business Insider dobře ilustruje postupný propad hodnoty společnosti CD Projekt, kterému polská herní firma čelí od problémového vydání Cyberpunku 2077.

Těsně před vydáním Cyberpunku činila tržní hodnota CD Projektu více 40 miliard zlotých, čímž se společnost na krátkou dobu stala nejhodnotnější herní firmou v Evropě. V současné době se však hodnota firmy propadla pod 10 miliard zlotých, což je úroveň odpovídající hodnotě okolo roku 2017.

Negativní trend se podepsal rovněž na ceně za jednu akcii. Zatímco na začátku prosince roku 2020 se jedna akcie prodávala za více než 400 zlotých, nyní cena činí lehce přes 90 zlotých. Ačkoli není při aktuální situaci na finančních trzích propad ničím překvapivým, tak v případě CD Projektu jde o opravdu významný úbytek hodnoty, který se posupně prohlubuje od zmíněného vydání Cyberpunku 2077.

CD Projekt byl sesazen z pozice nejhodnotnější herní firmy v Polsku

Situaci určitě nepomohlo ani před časem oznámené zrušení samostatného multiplayerového titulu z univerza Cyberpunku a klesající zisky digitálního obchodu GOG. V dohledné době by měl CD Projekt vydat next-gen verzi třetího Zaklínače a rozšíření pro Cyberpunk 2077. V průběhu března vývojáři rovněž oznámili, že pracují na novém Zaklínači. Jeho vydání je ale ještě poměrně daleko.

Redaktoři polského Business Insideru si zároveň posvítili na hospodaření další významné polské herní firmy v podobě společnosti Techland. V tomto případě je určení hodnoty o něco složitější, protože nejde o veřejně obchodovatelnou společnost. Podle výpočtů Business Insideru by měla aktuální hodnota Techlandu činit 10,56 miliardy zlotých, čímž by překonala momentální hodnotu CD Projektu. Techlandu pomohlo především vydání akce Dying Light 2 a následné oznámení prací na velkém fantasy RPG.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama