Čeká vás autoškola? Trénovat můžete i na počítači
Novinka Čeká vás autoškola? Trénovat můžete i na počítači

Čeká vás autoškola? Trénovat můžete i na počítači

Inzerce

Inzerce

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Různé hry procvičí základní i pokročilé řidičské dovednosti.

Reklama

Vytoužené osmnáctiny se blíží a vy konečně budete moci sednout za volat. Má to ale jeden háček – nejprve musíte absolvovat autoškolu a naučit se řídit. Hodin v autoškole ale není dostatek a sami v reálném provozu trénovat nemůžete. Jaké je řešení?

Základní dovednosti si osvojíte i v arkádových hrách

I v běžných hrách, ve kterých musíte řídit automobil, můžete získat základní návyky, které se vám budou hodit při řízení skutečného automobilu. Ano, řidič se z vás při hraní videoher jako GTA nebo Gran Turismo nestane. Instinktivně si ale vypracujete schopnost správně manipulovat s automobilem – typicky při couvání mnozí studenti v autoškole nevědí, na kterou stranu mají točit volantem. Kdo už má něco „odježděno“ ve virtuálním světě, tento problém zpravidla nemá.

Navíc i některé arkádové hry si dávají záležet na tom, aby se řízení podobalo realitě (vzpomeňme například na českou sérii Mafia), a pro naprosté začátečníky může jít o vhodný první krok, jak se s autem naučit.

Pro pokročilejší dovednosti sáhněte po simulátoru

Existuje ale i mnoho simulátorů, které jsou vyvinuty právě pro co nejpřesnější napodobení reálného provozu ve virtuálním světě.

Poměrně známé a populární jsou série Bus Simulator nebo Truck Simulator. Na trhu jsou přitom i podobné hry, které jsou zaměřené právě na simulaci řízení automobilu. Začnete na cvičišti mezi kužely, následně se podíváte na silnice s mírným provozem a postupně se propracujete k nejsložitějším dopravním situacím.

Hry také simulují nejrůznější rizikové situace, do kterých se můžete dostat. Ať už jde o špatné počasí, nebo nepředvídatelné chování ostatních řidičů a chodců. Díky tomuto tréninku předejdete v reálném světě mnoha situacím, kvůli kterým musíte mít sjednáno povinné ručení. Simulátory obvykle stojí řádově několik stokorun. To je mnohem výhodnější jak ve srovnání s příplatkem za kondiční jízdy v autoškole, tak zejména ve srovnání s chybami, kterých se můžete dopustit v reálném provozu po získání řidičského oprávnění. Zdaleka totiž neplatí, že řidič, který vyjde z autoškoly, si dokáže bezpečně poradit se všemi nástrahami na cestách.

Procvičit se můžete i v teoretických znalostech

Počítač s připojením k internetu je skvělým nástrojem k osvojení si teorie. Nejenže si na internetu lze velice jednoduše obstarat elektronickou knihu, která obsahuje všechna pravidla i vzorové testové otázky, ale také tam můžete cvičně absolvovat nespočet testů. V autoškole již díky tomu nebudete mít s teorií žádný problém.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama