DC Universe Online – Superman proti Jokerovi
Preview DC Universe Online Článek DC Universe Online – Superman proti Jokerovi

DC Universe Online – Superman proti Jokerovi

Jiří Markvart

Jiří Markvart

2

Nějakou tu superschopnost by si přál mít každý. Ovšem dopracovat se k nim není zdaleka tak lehké, jak se nám to snaží komiksoví kreslíři nebo filmová studia naznačit. Pro ty, kteří nechtějí ztrácet čas hledáním nakažených pavouků tu je DC Universe Online.

Reklama

1 plus 1 jsou 2

Předpoklad první: Superhrdinové jsou velmi oblíbenou součástí zábavného průmyslu. Nenajdeme snad nikoho, kdo by ve svých dětských letech nesledoval příběh pavoučího muže nebo Supermana. V zámoří tento fenomén navíc daleko přesahuje hranice filmových pláten a televizních obrazovek. Obchody s komiksy, které jsou pro superhrdiny prostředím domácím, tam praskají i v těchto dnech ve švech a zatímco u nás se jedná o záležitost víceméně okrajovou, americké publikum má papírové komiksy s kreslenými hrdiny stále v oblibě.

Předpoklad druhý: Hraní přes internet se stává pomalu standardem. Ze zábavných klání ve splitscreen režimu, kdy jste se sešli doma s kamarády, se staly online seance, při kterých každý sedí sám u sebe doma, pokřikuje něco do mikrofonu a obklopuje se krabicemi od pizz a hliníkovými plechovkami. Kvůli rozličným protipirátským ochranám není mnohdy snadné hrát singleplayer režim bez přístupu k internetu. Souhrnné herní portfolio čítá desítky až stovky MMORPG titulů, v nichž se můžete zcela oprostit od svých všedních problémů a ponořit se do nového světa, kde můžete začít žít svůj nový život.

Závěr: Jednoduchou matematikou můžeme dojít k úsudku, že DC Universe Online, coby MMORPG ze světa superhrdinů, bude něco, po čem budou prahnout davy hráčů z celého světa. Skutečný svět ovšem není tak exaktní, jako matematické vědy, a tak se budeme muset ponořit trochu více do hloubky.

Anebo ne?

DC Universe Online je ve studiích Sony Online Entertainment vyvíjeno zhruba 5 let a po nesčetných odkladech to vypadá, že se konečně dočkáme vydání. A to již velmi brzo. Po tak dlouhé době by měla na svět přijít hra, která dokáže zaujmout doslova masy. Co nás tedy vlastně čeká?

Pod svá křídla dostanete blíže neurčeného superhrdinu, kterého v prvních okamžicích nejdříve vybavíte nějakým dostatečně atraktivním vzhledem a vzápětí obohatíte základním spektrem jeho superschopností. Ty budou v počátku hry velmi omezené a další se vám podaří získat až postupným získáváním zkušenostních bodů a zvyšováním svého levelu. Jako v každém správném RPG. Pak už jen nezbývá nic jiného, než vtrhnout do města.

Na výběr budete mít rovnou dvě metropole – Batmanův Gotham a Supermanovo Metropolis. V ulicích měst se budete setkávat s ostatními spoluhráči a plnit (až už s nimi nebo zvlášť) rozličné úkoly. Hra bude poměrně bohatá na náhodné akce typu krádež auta, přepadení banky, apod. a vám nebude nic bránit v tom, abyste se zapojili do dění. Zde vás ovšem bude čekat zásadní rozhodnutí – budete stát na straně zákona a pořádku, nebo se rozhodnete, že kladní hrdinové nikoho moc nebaví a přejdete na druhý břeh k záporákům?

Nekonečný boj dobra se zlem

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu, musíte být připraveni nést následky svého rozhodnutí. Zkrátka jako kladný hrdina nemůžete jen tak přihlížet nějakému zlu, co se právě děje v ulicích, a jako zlosyn se na druhou stranu nemůžete jen tak poflakovat po městě před zraky policie.

Jak bude čas plynout, vaše schopnosti se budou zlepšovat, případně si odemknete přístup ke zcela novým. Díky tomu si budete postupně moci troufnout na mnohem větší sousta, což přiláká pozornost legend z DC Universe a začnou vám nabízet všelijaké formy spolupráce. Ve chvílích, kdy stojíte bok po boku Batmanovi proti zlomyslnému Jakerovi hra nabírá ten správný spád. Samozřejmě je už trochu zbytečné zmiňovat, že hraní sólově/v kooperaci za dobro/zlo přináší hned několik rozličných postupů vámi vytvořeným příběhem, díky kterým bude motivace znovuzahrání dostatečně veliká.

Když vlastní superhrdina začne nudit

Pokud vás nebude bavit, že jsou superhrdinové a superzločinci v hlavním módu ztvárněni pouze jako zadavatelé úkolů, spojenci nebo soupeři, nic vám nebrání se vydat do pomyslné arény. Tam můžete dle libosti zápolit v kůži některého z obyvatelů DC Universe proti ostatním hráčům z celého světa. Souboje jsou doslova pastvou pro oči a z dostupných videí je vidět, že si na nich během let vývoje dali tvůrci opravdu záležet. Jednotlivé pohyby a komba jsou krásně propojené a vizuální efekty jsou takřka dokonalé. Klání jsou navíc propojena zajímavými momenty, jako je vymršťování předmětů proti soupeři, sestřelování budov a spousty dalších.

Mírně zanedbávaný, avšak ne zcela nedůležitý problém může být finální souhra všech superhrdinů v jednom městě. Zatímco osamocený hrdina nebo padouch vypadá majestátně a je respektován všemi stranami, skupinka deseti zápolících bojovníků v pestrobarevných elastických oblecích vypadá už poněkud směšně. Spíše než v komiksu si rázem připadáte jako někde na karnevalu.

Ztráta výjimečnosti

A otázkou zůstává, jak se s tím dokážou vypořádat samotní hráči. Situace, kdy jste ve svém herním světě sólovým superhrdinou působí zcela odlišně, než když jste pouze jedním z mnoha ve městě plným nadlidí s uchvacujícími schopnosti. Nejeden rek nebo padouch by si připadal v takovém světě zbytečný a poohlížel by se po jiném útočišti, kde by byl více výjimečným. Pokud budou podobně smýšlet i hráči, mohou tvůrci narazit na nemalý zádrhel.

Závěrem trochu zamrzí, že je licence omezena pouze na postavy z dílen DC Comics. Takový Spiderman nebo Hulk od Marvel Comics by byli dozajista zajímavým zpestřením. Věřme však, že obyvatelé DC Universe jsou dostatečnou zárukou pro kvalitní zábavu na několik dnů, týdnů a možná i měsíců. A jak jsem sliboval v úvodu – dočkáme se již velmi brzo. DC Universe Online totiž vychází pro PC a PS3 již příští týden!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama