Deus Ex: Mankind Divided - vše, co potřebujete vědět, na jednom místě
Speciály Deus Ex Článek Deus Ex: Mankind Divided - vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Deus Ex: Mankind Divided - vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Martin Cvrček

Martin Cvrček

22

Adam Jensen se vydává na boj proti teroristům a Iluminátům. Kdy na ten boj dojde, jak bude vypadat a co ho bude doprovázet?

Reklama

Ano, už zase zkoušíme něco nového. Tentokrát jsme si řekli, že by nebylo od věci krátce před vydáním očekávaných her shrnout vše důležité, co byste o nich měli vědět. Začínáme s Deus Ex: Mankind Divided, hrou, která byla oznámena před více než rokem. Za tu dobu se vyrojila celá řada informací a obrazových materiálů, které bude určitě dobré mít na jednom místě a otestovat tak nový formát. Jestli se uchytí, rádi bychom z něj udělali něco stálejšího, takže určitě dejte vědět, jak se vám tenhle pokus zamlouvá a co byste případně chtěli zlepšit. Ale teď už k tomu, co nás brzy čeká.

Náplň hry

Mankind Divided do značné míry navazuje na výborný Human Revolution z roku 2011. Znovu se tedy vžijete do Adama Jensena, který změnil zaměstnání a bude bojovat s teroristy a pátrat po stopách Iluminátů. To určitě nebude snadný úkol, vše navíc stěžuje skutečnost, že jsou augmentovaní jedinci přeneseně i doslova odstrčeni na okraj společnosti. Zlatá éra mechanických augmentací zkrátka skončila a nyní se společnost dělí na ty, kteří v sobě nemají žádná udělátka, a ty, kteří se nechali vylepšit. Vlivem těch vylepšení se mnozí stali obětí globálního průšvihu na konci Human Revolution, kdy se agumentace zcela vymkly kontrole a spolu s nimi se nevědomky utrhli ze řetězu i jejich majitelé. Tím celý tenhle svár začal a pravděpodobně půjde o jakýsi most mezi mechanickými augmentacemi v Human Revolution a nano augmentacemi známými z vůbec prvního Deus Ex z roku 2000. V Mankind Divided se koneckonců setkáme minimálně s jedním starým známým z dob dávno minulých (říkejme mu třeba Bob), což naznačuje, že se hra nějakým způsobem dotkne počátků celé série. Mělo by dojít také na některé staré známé z Human Revolution, zatím víme třeba o možnosti komunikovat s Adamovým bývalým zaměstnavatelem, Davidem Sarifem.

S Jensenem se během hry dostanete do několika lokací. Zatím známe Dubaj a Prahu, která přirozeně v našich končinách budí značný zájem a také rozporuplné reakce. Na jednu stranu je skvělé, že tvůrci ze studia Eidos Montreal vybrali jako dějiště nového Deus Ex naše hlavní město, jehož virtuální verze navíc na první pohled vypadá dost dobře. Na druhou stranu ale zabolí pohled na množství cedulí s naprosto nesmyslnými českými nápisy nebo skutečnost, že jsme v dosavadních propagačních materiálech slýchali z úst mnoha občanů angličtinu s dost otřesným ruským přízvukem. Na jasnou a srozumitelnou češtinu však stoprocentně dojde, i když je otázka, jak moc často a při jakých příležitostech ji vlastně uslyšíme.

Deus Ex: Mankind Divided koupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Praha v Mankind Divided se tedy zatím jeví jako dvousečná zbraň, která může stejnou měrou potěšit jako naštvat. Během návštěvy zmíněných lokací vás každopádně čeká tradiční hratelnost Deus Ex, díky níž si můžete vybrat, jakým způsobem vlastně chcete hrát. Prostor dostanou jak ti, kteří preferují akční přístup, tak ti, kteří jdou na všechno hezky potichu nebo volí spíše slova než zbraně nebo tichou, nesmrtící eliminaci protivníků. V každém případě vám budou k dispozici jak zcela nové augmentace, tak i možnost úpravy zbraní. Na své si přijdou i příznivci hackování a samozřejmostí je nutnost činit během hraní četná rozhodnutí, která mají vliv na další vývoj příběhu.

Jednou z výrazných novinek je také herní mód Breach. V něm vás čeká infiltrace virtuálního prostředí s cílem získat data a zase zmizet. Vše se odehrává v dost svérázných kulisách, přičemž nebudou chybět online žebříčky, možnosti vylepšování schopností nebo různé modifikátory. Více o tomto módu se dočtete zde. Dojde i na New Game+, abyste mohli hru projít znovu se vším, co jste si odemkli při prvním průchodu.

Pokud jde o audiovizuální stránku, zatím se zdá, že Mankind Divided nenabídne nijak ohromující grafiku, avšak nemělo by dojít ani na nějaký vizuální průšvih. Dosud jsme navíc viděli jen videa z rozpracované verze hry nebo z konzolových verzí, takže na finální soudy týkající se grafiky nového Deus Ex je zatím brzo. Určitě se ale můžeme těšit na výrazný soundtrack. Předešlý díl nastavil laťku kvalitního hudebního doprovodu hodně vysoko, ale soudě dle dosavadních ukázek by se s Mankind Divided mohla ta laťka ještě o něco zvýšit. K notovému papíru se totiž vrací Michael McCann, autor soundtracku Human Revolution, a pomáhají mu další talentovaní skladatelé.

Datum vydání a platformy

Deus Ex: Mankind Divided vyjde 23. srpna 2016 pro PC, PS4 a Xbox One. Datum vydání platí pro všechny platformy a neliší se ani v případě různých regionů.

HW požadavky PC verze

Minimální požadavky: OS: Windows 7 SP1 nebo vyšší (64-bitový operační systém nutností) CPU: Intel Core i3-2100 nebo ekvivalentní AMDRAM: 8 GB Grafická karta: AMD Radeon HD 7870 (2GB) nebo Nvidia GeForce GTX 660 (2GB) HDD/SSD: 45 GBDoporučené požadavky: OS: Windows 10 64-bit CPU: Intel Core i7-3770K nebo AMD FX 8350 Wraith RAM: 16 GBGrafická karta: AMD Radeon RX 480 - 1920 x 1080 nebo NVIDIA GTX 970 - 1920 x 1080 HDD/SSD: 55GB (včetně chystaných DLC)

Navíc můžeme počítat s podporou DirectX 12.

Česká lokalizace

Na oficiální českou lokalizaci bohužel nedojde, a to ani přesto, že se nemalá část hry odehrává v České republice. Po vydání hry si však budete moci stáhnout fanouškovskou češtinu pro PC verzi. Na konzolích tato možnost nebude.

O překlad ve formě českých titulků se postará osvědčený tým RPGčeštiny, který mimo jiné pracoval i na překladu Human Revolution. Více o okolnostech fanouškovské lokalizace se dozvíte zde.

Nejzajímavější videa

Ještě něco?

Ano. Zatímco s Human Revolution byla svázaná nepříliš kvalitní a navíc nikdy nedokončená mobilní hra Deus Ex: The Fall, která se později dočkala ještě horšího portu na PC, Mankind Divided doprovodí Deus Ex GO - nejnovější přírůstek do série mobilních her, kterou tvoří vynikající tahové hry Hitman GO a Lara Croft GO od Square Enix Montreal.

Přesné datum vydání zatím neznáme, Deus Ex GO každopádně zavítá během léta na mobilní telefony a tablety a pochlubí se třeba dosud nejnáročnějšími puzzly v rámci série nebo editorem úrovní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama