Diablo III - Návrat Ďábla do našeho PC!
Preview Diablo Článek Diablo III - Návrat Ďábla do našeho PC!

Diablo III - Návrat Ďábla do našeho PC!

Richard Gabriel

Richard Gabriel

5

U Blizzardu to vypadá na pořádnou vichřici, všechno myslí smrtelně vážně! Jiní odchází a Diablo pomalu, ale jistě přichází.

Reklama

Na své první začátky u počítače si pamatuji docela jasně. Pokaždé, když jsem přišel ze školy domů, zasedl jsem ke stolu a už jsem začal mlátit do klávesnice u skákačky Jazz Jackrabbit. Jo, to byly opravdu zlaté časy. Netrvalo dlouho a začal jsem být na hry zase o něco náročnější a pak tedy moje kroky zamířily k Diablu II. Byla to láska na první pohled a já měl na dobrých pár měsíců nějakou tu konstruktivní činnost. Byla to pro mě první hra, jež jsem hrál na slušný výkon, proto bych řekl, že Diablo mě uvedlo na dráhu počítačových her a později i konzolových. Asi si dovedete představit, jaký to byl pro mě a dalších milión v naději žijících fanoušků šok, když bylo Diablo III oficiálně oznámeno na pařížské konferenci. Ono už i před tím se dostalo mezi hráče několik nepotvrzených informací o dalším pokračování tohoto úžasného akčního RPG. Na Blizzardu se rozjelo oficiální fórum a ven se dostaly i deníčky s artworkem. I tak ale nikdo nemohl nic vědět na jistotu, protože každým dnem to ještě mohl Blizzard definitivně odpískat. To však neudělal a několika miliónům hráčů spadl obrovský kámen ze srdce.

A bude to hlavně o nás!

Velkým a preferovaným plusem byla u Diabla už od začátku samozřejmě postava, jenž nás provádí temným a zhoubným světem Sanctuary. V Diablu 3 se dočkáme docela velkých novinek, a to hlavně u tříd. Ke každému povolání si budeme moci vybrat pohlaví, což u předchozího dílu nebylo možné. Bude to docela příjemná změna, protože už nebudeme vázáni na předem vybrané postavy. To je však jen malý detail, protože nás rozhodně více zajímají třídy samy o sobě. Těch na nás bude čekat dohromady pět, ale prozatím se mezi nás dostaly bližší informace pouze o čtyřech. Svou první premiéru měly už na BWI v Paříži dvě třídy, bezesporu naprosto nejznámější Barbarian a pro nás všechny zatím méně známý Witch Doktor. Řekl bych, že Barbariana zde nemusím nějak přibližovat, protože horu svalů držící v ruce obouruční sekeru si dokáže představit snad každý. Zato Witch Doktor bude pro nás docela novinkou. Bude to taková střední cesta mezi Necromancerem, Druidem a Alchymistou. Jeho specializace bude tedy hlavně vyvolávání nemrtvých spolubojovníků, a to i bez předem dobrovolně umrtvených těl.

Kromě toho si bude rád pohrávat i s emocemi nepřátel, jeho hlavní podporou tedy budou zejména kouzla Terrify a Confusion (v čistém překladu Vyděsit a Zmatek, člověk si pak domyslí své). Další v řadě na nás bude čekat Wizard. K němu není zatím nic moc co dodat, protože se bude jednat o klasického mága. To byla jedna z prvních věcí, co hráče trošku zklamala. Čekali totiž, že jedna z nejoblíbenějších tříd se pro ně trošku změní k lepšímu, ale u kouzelníka toho opravdu moc změnit nejde.

Dost velkou událostí, která doprovázela a snad i vedla BlizzCon 2009 bylo odhalení další třídy. Tou bude jistý Monk (tedy Mnich). Náboženská postava, jež je už od narození cvičená proti boji se zlem. Můžeme ho znát třeba z Guild Wars, kde nahradil postavu Priesta (Kněze), ale tady půjde o něco jiného. Ačkoliv zdaleka, tak nejlépe by se dal asi přirovnat k Assassinovi z druhého dílu. Takže nebude hrát na těžká kožená brnění, ale na svou nesrovnatelnou obratnost. Bude se zaměřovat na boj zblízka, a to za pomocí blesku. K tomu bude samozřejmě vybaven i kouzly na dálku. Na bojišti bude spoléhat na svou hůl, kterou nedá nikdy z ruky, protože v kolika případech bude nebezpečnější, než Barbarianova sekera.

Věřte, že Monk bude velice zajímavou hrdinskou postavou, která si získá respekt po celém světě Sanctuary velice rychle a snadno. Kdybych to měl porovnat, tak bych řekl, že Monk a Witch Doktor budou dost odlišné postavy. Nemusíme se tak bát, že si budou třídy podobné, naopak v tomto směru nám Diablo přinese rozmanitost. Po netu už bloudí dokonce i artwork, jak asi bude vypadat Monk v ženské podobě, ale pořád je před námi ještě značný kus cesty a vše se může změnit.

Rozdíly, které nám Diablo III nabídne, budou spočívat i v tom, že každá třída bude mít vlastní zdroj energie, ze které bude čerpat svou magickou moc. U Barbariana to bude Fury, u Witch Doktora Mana, u Wizarda Instability. A u Monka se pořád neví, takže nám nezbývá než čekat, ale řekl bych, že ať už jeho zdroj pojmenují jakkoliv, bude hodný svatému válečníkovi. Nejzáhadnější otázkou však pro nás stále zůstává, jaká bude poslední třída?

Tak nějak zlehka jsem se prokousal třídami a teď už jsou před námi jen podrobnosti o tom, co se změní na hře z pohledu ovládání a jiných mechanismů. První změnou, kterou tu zmíním, bude asi známý opasek na lektvary. Ten zmizí a nám zůstane pouze jediný slot, ale nebojme se, Blizzard už má v tomhle směru praxi, snad tedy ví, co dělá. Třetí díl nám ale nabídne možnost si za klávesu dle výběru schovat jakoukoliv schopnost a tím se hra celá sama o sobě dost zrychlí. Tím pádem si útočné schopnosti necháme opravdu jen na tlačítka myši a jiné podpůrná kouzla a schopnosti vyvoláme za pomoci jediného tlačítka na klávesnici. Před námi se tedy otevřou doslova vrata kombinací při boji, nebude se už jednat o kombinaci maximálně dvou kouzel, jak tomu bylo u Diabla 2, protože ono přehazovat uprostřed boje schopnosti pod jediná dvě tlačítka myši nebylo nejlepší. Této chybě se chce Blizzard vyhnout a už jí nezopakovat.

Vedlejší úkoly a protivníci

U Diabla nám půjde z velké části o příběh, přesto tady bude hromada vedlejších questů, jež nám zpříjemní a protáhnou celý čas hraní, který i tak bude dost dlouhý. Jak už jsem říkal, budou ale vedlejší, takže pokud se někdo u nějakého úkolu sekne, nemusí se strachovat, ale prostě ho bude ignorovat. Přesto takové dokončení vedlejšího úkolu bude dost přínosné, od bonusových předmětů přes zajímavé runy až k hromadám zkušeností (XP). Nezdá se to, ale chytří pánové z naší bouřlivé společnosti dali dost i na takové úkoly. Během nich totiž můžeme rozpoznávat příběhy různých lidí, kteří se dostali do nepředstavitelných potíží. My pak budeme ti, co zachrání situaci.

No a dostáváme se až k našim mírumilovným protivníkům, kteří dají naší hře ten správný rytmus, protože bez nich by to nešlo. Už delší dobu kolují po internetu další artworky, které ukazují a předvídají všemožné druhy nepřátel. V tomto směru by nás rozhodně Diablo nemělo zklamat. Určitě si z druhého dílu pamatujete na takové červené skřety, jež se hrozně rádi pletly pod nohy a křupali jak kuře z KFC. To jsou přesně oni, ve třetím dílu přesněji pojmenovaní The Fallen Ones. Tato rasa se nám rozroste na známého Shamana, Impa, Lunatica, Hounda a Overseera. Řekl bych, že bude na čem trénovat nové bojové kombinace. Přesto třetí pokračování nebude jen o tom naběhnout mezi tisíce nepřátel a zběsile klikat z tlačítka na tlačítko, to bychom si ani neškrtli. V mnohých situacích to bude chtít chladnou hlavu, promyslet si, jak a kde zaútočit. Věřte, že uprostřed boje budete doufat, že vám vypadne nějaký ten health orb a stanou se z vás závisláci.

Další novinkou, kterou objevíme, budou Runy, na které jsme tady už jednou narazili. Ano, ty byly i v předchozím dílu, ale využívaly se zcela odlišně. Zatímco ve dvojce jsme je používali na vylepšení zbraní, tady tomu bude trochu jinak. Runy poslouží k vylepšování schopností a kouzel, a to teprve dostaneme do dlaní smrtící nástroje, protože tím pádem se z obyčejného fireballu stane řetězová smrtící reakce. Před námi se tedy objeví další kombinace a možnosti nových kouzel, což je rozhodně další plus. Ze začátku to nevypadalo moc dobře, ale Blizzard si uvědomil, že kdyby zakázal umístění jedné runy, a poté její výměny na jinou schopnost, tak by hráče zase omezoval. Takže výměna bude možná, ale za určitý poplatek, který se bude regulovat podle vašeho levelu ve hře.

Zatím se nám odhalily čtyři třídy, osm skupin do bestiáře (ty se samozřejmě ještě dělí), pouze jeden Dungeon a tři "životní prostředí". Nejvíce informací se k nám dostalo v roce 2008 a 2009. Poslední dobou informace o Diablu přestaly chodit a doufám, že je to z toho důvodu, že se vývojářům kouří od prstů u klávesnice a přehřívají počítače. Zpočátku to vypadalo, že nám Diablo III vyjde jen na PC a OS X, ale poslední dobou vývojáři spekulují o vydání hry i na konzole. Jedná se však pouze o spekulace a vše je ještě dost daleko. O tom, kdy hra vyjde, se opravdu neví nic. Blizzard má při této hře rozpracované ještě další projekty a Diablo chce nechat jako to nejlepší na konec. Kdy tedy na něj narazíme? 2011? 2012? Můžeme jen doufat a pokaždé se před spaním pomodlit jak k Blizzardu, tak k Diablu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama