Dojmy z dema Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
Preview Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2 Článek Dojmy z dema Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Dojmy z dema Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Ondřej Partl

Ondřej Partl

9
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Nostalgie ve své plné síle.

Reklama

Ačkoliv jsem na jízdu na skateboardu naprosté prkno a můj veškerý um končí a začíná velice krkolomným ollie (které je povětšinou doprovázeno výletem do nejbližší nemocnice), tak mě „skejťácká“ subkultura zcela neochvějně ovlivnila, přičemž mě doprovází až dodnes. Ať už se jedná o styl oblékání, kdy mezi mé nejoblíbenější značky patří Spitfire, Thrasher, Vans a DS Shoes, nebo o hudbu, v níž upřednostňuji zvuk řízného punk rocku kapel jako NOFX, The Vandals a Millencolin, který je povětšinou doprovázen chytlavým „skáčkem“ od Reel Big Fish, to vše mě formovalo a doposud neopustilo.

Lví podíl na lásce k této subkultuře pak nesou i tituly z videoherní série zastřešené legendárním Tony Hawkem. Ať už se jednalo o původní Pro Skater hry či poměrně nedoceněný American Wasteland, vždycky jsem u nich strávil nespočet hodin času, kdy jsem za doprovodu výběrové muziky sjížděl místní zábradlí a vytvářel neskutečné kombinace, které byly umožněny díky té správně zábavné arkádové hratelnosti.

Proto mě mrzel i fakt, že v podstatě od roku 2007 nevyšla z této série pořádná hra, kdy jsme se místo toho dočkali pochybných pokusů s prknem jako ovladačem (což kompletně nefungovalo) či naprosto otřesného Pro Skater 5, jenž příliš nešlapal ani na elementární úrovni, přičemž tyto nezdary dokonce uložily sérii na pár let k ledu.

Tento rok se však dočkáme předělávky úplně prvních dvou dílů z roku 1999 a 2000, kterou si vzali na starosti Vicarious Visions, kteří pracovali i na handheld verzích původních her. Dostupné ukázky pak nasvědčovaly tomu, že bychom se skutečně mohli vrátit v čase a opět zažít tu stejnou zábavu, jakou jsme si užívali před lety. No a nedávno vydané demo pro předplatitele hry pak v tomto pocitu ještě více utvrzuje.

Stará láska nerezaví

Dostupná demoverze je velice skoupá na obsah, kdy vlastně jediné, co nabízí, je předělaná mapa Warehouse (která je určitě všem fanouškům důvěrně známá) a jediný jezdec, jímž je přirozeně samotný Tony Hawk. Nenaleznete zde ani žádné výzvy, na které si musíte počkat do plné verze, takže jediná možnost vyblbnutí je samotná jízda po dostupné úrovni, jenž je omezena stále stejně nekompromisním dvouminutovým limitem, během něhož se snažíte skrze různé kombinace triků vygenerovat co nejvíce bodů. Nicméně i taková ochutnávka stačí na to, abyste v ní strávili klidně několik hodin.

Už při úvodních sekundách na prkně a prvních tónech písně Superman od kapely Goldfinger jsem totiž pochopil, že samotná hratelnost je přesně tak chytlavá, jak si ji pamatujeme. Opět se tedy jedná v podstatě o instantní zábavu, kdy je jedna radost řetězit různé kombinace triků, při jejichž úspěšném provedení jste odměněni nejen velkým počtem bodů, ale i výborným pocitem z kvalitně odvedené práce. Budou se tak dost pravděpodobně bavit jak nováčci (ti nesmí očekávat žádný realismus), tak i navrátilci, kteří si hru užijí ještě o kus více, jelikož v podstatě všechny pohyby zůstaly, jen je vše o něco málo intuitivnější, kdy třeba kvituji přidání revert mechaniky pro ještě lepší řetězení komb, což v původních dvou dílech chybělo.

Pečlivě promazaná kolečka

Autorům se taktéž zdárně povedlo převedení už poněkud ošuntělého vizuálu původní hry do nového kabátku, který parádně vypadá, a především se zatraceně dobře hýbe. Unreal Engine 4 se tedy zdá jako výborná volba, jelikož i na klasické PlayStation 4 jede titul na víceméně železně stabilních 60 FPS, což je díky rychlé akci vysloveně parádní zpráva.

Ačkoliv tedy demo nenabídlo příliš z pohledu obsahu, tak rozhodně ještě více umocnilo mé těšení na začátek září, kdy se dočkáme plného vydání, jelikož to po letech vypadá, že se Tony vrátí ve velkém stylu, za což jsem upřímně rád.

Konzolové verze předobjednáte v obchodě Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama