Dojmy z demoverze NHL 13
Speciály NHL 13 Článek Dojmy z demoverze NHL 13

Dojmy z demoverze NHL 13

Roman Bičan

Roman Bičan

28

Demoverze nám umožňuje vznést předčasný rozsudek. Obžalovaná NHL 13 s Claudem Girouxem z Philadelphie Flyers v hlavní roli, povstaňte!

Reklama

Na první pohled série NHL stagnuje, nevyvíjí se a je vyjma nových soupisek úplně stejná už několik ročníků. Led zůstává pořád kluzký, je průhledný a se shora vypadá bíle. Po jeho povrchu se prohání partička chlápku s bruslemi a dlouhými hokejkami snažíc se dostat černý kotouč do soupeřovy klece. Stejně jako ten skutečný, i virtuální hokej zkrátka každý rok servíruje vesměs to samé - radost z rychlého a drsného sportu. Reklamní masáž Electronic Arts nás provázela pěknou řádku týdnů, fanoušci navíc prostřednictvím NHL Network vybrali borce na obal, ovšem přichází konec srpna, demo je venku, v září přijde plná hra a měsíc na to by měla odstartovat sezóna. Nicméně, kvůli výluce, která je téměř jistá, se letos Giroux, Crosby, Malkin, Jágr a spol. ve svých původních dresech proženou tak maximálně na herních konzolích.

Otázka zní, zda demoverze potvrdila či vyvrátila pochybnosti, které před hratelnou ukázkou zkrátka nerozlouskneme. Člověk takto kouká na videa, říká si: vypadá to pořád stejně, týpek s pohodovým hlasem ze sebe sice chrlí všechny ty novinky, ale kdo by ho poslouchal? V případě NHL 12 mě demoverze zklamala a počítal jsem s tím, že plná verze půjde ve stejných šlépějích. Jestliže jste zakopli o recenzi, víte, že nakonec to dopadlo jinak - rádoby stejná hra naservírovala řadu novinek, vylepšila stávající mechanismy a zase posunula virtuální hokej o velký krok kupředu. Ačkoliv prozatím soudím z dema, NHL 13 se zatím prezentuje jako další dva kroky vstříc skutečnému hokeji. I tak se ovšem stále nacházíme několik metrů před cílem.

Starého psa novým kouskům naučíš

Po vydání NHL 12 si v EA položili otázku, na níž nemusela být vůbec jednoduchá odpověď. Jakým směrem se vydat tentokrát? Spousta hráčů si stěžovala na pohyby hokejistů, nereálné bruslení apod. Jak už označení True Performance Skating napovídá, prioritu dostaly právě tyto aspekty. Hokejisty pohání tisíce nově vytvořených animací, které podtrhují tvrzení "konečně bruslí tak, jak chlapy na skutečném ledu". Rychlé změny směru, spin-o-rama, prudké za brždění vypadá rázem úplně jinak, pochopitelně lépe. Ohledně bruslení to ale není všechno. EA Sports se snaží každým rokem vytvářet zázemí pro situace, které jsou prozatím k vidění pouze v reálném hokeji.

Bavíme se o zrychlení. Zprvu banalita, ale dopad na vývoj hry to má vskutku značný. Představte si, že tým ztratí ve středním pásmu kotouč a hra se přelévá na druhou stranu. Hráč s pukem najíždí směrem od mantinelu a před sebou má obránce, který není dostatečně rozjetý, jelikož musel rychle změnit směr. Dupneme na plyn, uděláme dva rychlé kroky a chudák obránce už vidí pouze naše záda a před námi je rázem osamocený brankář se svou svatyní. Samozřejmě nemáme mnoho času na reakci, ovšem vytvoření podobných šancí nebylo v předchozích ročnících prakticky možné. V NHL 13 začne vedle týmové hry (četné nahrávky, hromadný postup do pásma a přenášení puku z jedné strany na druhou a následné one-timery) více vynikat individuální skill hráčů.

Rychlé vybruslení není jedinou inovací. Hráči se naučili klouzat i obráceně. Představte si NHL 12 - přesilovka, vyhrajeme buly a snažíme se vytvořit deštník. Námi ovládaný hokejista s pukem na holi bruslí podél mantinelu zhruba na úroveň brankové čáry. Přichází ale problém, a sice soupeř vyjíždí proti němu, aby mu zablokoval přihrávku. Abychom stihli včas odevzdat puk spoluhráči u modré lajny, musíme se otočit a teprve poté poslat kotouč. Tutéž situaci absolvujeme ve třináctce. Hráč najede na své místo pozadu, díky čemuž se nemusí otáčet a je schopen vyslat puk okamžitě. Samozřejmě tohle je jen jeden příklad využití, jak budete kreativní, to už záleží pouze na vás.

Ksichty jsou nyní ksichty

Zlepšení vizuální stránky jsem neočekával. O to větší bylo moje překvapení, jelikož EA si KONEČNĚ pohrálo s obličeji, které nyní vypadají uvěřitelně. Jednotlivé hráče od sebe rozeznáme! Vedle toho došlo ještě ke kosmetickým úpravám, ale v celkovém měřítku jsou to jen maličkosti nemající žádný velký dopad. Dovoluji si tvrdit, že NHL 13 přinese opět lepší hokej než minulý ročník. EA nelhalo a všechny sliby vyplnilo. Váháte-li nad předobjednávkou, jděte do toho. Toť naše postřehy po zahrání několika třetin.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama