Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight
Preview Elden Ring Článek Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Martin Zavřel

Martin Zavřel

8
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Nový svět zakladatelů Soulsborne žánru.

Reklama

Elden Ring je bezesporu jednou z nejočekávanějších her současnosti, obzvláště pak pro fanoušky žánru a fanoušky původních tvůrců tohoto žánru. Jako jeden z nich (první platinovou trofej jsem vybojoval už před mnoha lety v Demon´s Souls na PS3) jsem byl naplněn téměř posvátnou bázní, když mi v emailové schránce přistála zpráva "Byl jsi zvolen" ohledně mé registrace do uzavřeného "síťového testu" hry.

Samozřejmě jsem se ale zároveň trochu bál toho, co s dílem mých oblíbených tvůrců provede přechod do skutečně otevřeného světa. Jelikož touhle dobou jste již nepochybně četli mnohé dojmy i viděli mnohá videa, podělím se s vámi o moje klíčové poznatky poněkud strukturovanějším formátem:

Povznášející atmosféra, připomínající Skyrim

Docela mne trápí, když vidím, jak mnozí degradují zbrusu novou hru From Software na jakýsi derivát "Dark Souls 4". Chápu, že při povrchním pohledu je zde mnoho podobností mechanických, tematických i estetických. Nicméně Elden Ring je opravdu zbrusu nový svět, s vlastní historií a postavami. A pokud máte cit pro nuance, musí vás tahle skutečnost praštit ihned, jakmile ve hře poprvé vylezete na denní světlo.

Elden Ring je opravdu zbrusu nový svět, s vlastní historií a postavami.

Krajina Limgrave je prozářená teplými paprsky slunce i magického stromu Erdtree. Zelenými loukami i lesy se prohánějí srnky nebo ovce, lehký vítr poklidně čechrá bělostné vlny na azurovém moři. Do toho hraje poklidná, skoro meditativní hudba, za kterou by se nemusel stydět ani Jeremy Soule. Tohle mi přijde jako obrovská změna proti depresivním, umírajícím či vyhasínajícím, potemnělým světům z Dark Souls série.

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Tvrdá konkurence remaku Demon´s Souls

Pokud jste zažili remake původní Souls hry, který nám loni jako jeden ze startovních titulů pro novou generaci konzole PlayStation nadělili experti na oživování klasických her z amerického studia Bluepoint Games, pak víte, že se jim povedlo neskutečným způsobem hru vymazlit z hlediska grafiky. Prakticky každičký moment remaku vypadá jako nádherná olejomalba geniálního malíře.

Prakticky každičký moment remaku vypadá jako nádherná olejomalba.

Na to je samozřejmě těžké navázat pro původní autory z japonského studia From Software, kteří sami sebe vždy označovali za středně velké vývojáře a jejich hry se nesnažily konkurovat AAA trhákům po stránce produkčních hodnot (jako jsou třeba animace obličejů postav apod.). Přesto si myslím, že se s touto výzvou poprali důstojně a trvám na tom, že estetické kvality vizuálního díla jsou hodnotnější, než ty technické.

Dech beroucí výhledy

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Ačkoliv tedy dílčí aspekty grafického zpracování mohou být relativně slabší než nastavená laťka (týká i jiných produkčních hodnot, například na PS5 Elden Ring zatím skoro vůbec nevyužívá haptiku DualSense ovladače), Elden Ring v žádném případě nevypadá špatně. Je také potřeba si připomenout přítomnost multiplayeru a místy ohromující dohled, když se zadíváte v krajině do dálky.

Elden Ring v žádném případě nevypadá špatně.

Na některých místech pak remake Demon´s Souls s jeho obřím rozpočtem dokáže Elden Ring naprosto pohodlně dorovnat. Mezi tato místa patří třeba stanutí u hradeb obřího Stormveil Castle nebo výhled na divoké bouřkové mraky nad mauzoleem na útesech. Tyto konkrétní lokace vám vezmou dech i na obrázku, ale stanout před nimi přímo ve hře je vyloženě odzbrojující zážitek.

Zásadní změna systému progresu

Rozlehlost herního světa může některé až vyděsit, jelikož hned od samého začátku jste obklopeni početnými ruinami či jeskyněmi k prozkoumání prakticky na všech stranách, kolem dokola vaší startovní pozice. Nově tedy dostanete k dispozici mapu (vykresluje se pouze vaším objevováním nebo získáním předmětu) a navíc občas z "míst milosti" v krajině vyvěrá lehký světelný odlesk směrem k hlavnímu cíli.

Rozlehlost herního světa může některé až vyděsit.

Ještě zásadnější novinkou je systém, jakým si doplňujete omezený počet léčivých lahví. Zatímco ve starších hrách From Software jste se museli kvůli tomuhle vracet k checpointům, zde se energie doplňuje za likvidaci skupinky nepřátel. V praxi vás tak hra postrkuje v dalším průzkumu neustále dopředu, bez obav, že se příliš vzdálíte od posledního útočiště. Pomáhají i nové dodatečné checkpointy v podobě soch.

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Ještě větší důraz na fyzikalitu

Je docela těžké vyjádřit, jak zásadní pro herní zážitek z From Software hry má přidání naprosto klasického tlačítka pro skákání (v případě PlayStation umístěného rovnou na zřejmě nejexponovanější tlačíko X). Díky tomu je samozřejmě mnohem větší radost překonávat divočinu v rozlehlém světě hry, což pak dostává ještě úplně nový rozměr díky vašemu oři a jeho schopnosti dvojitého skoku.

Díky tomu je větší radost překonávat divočinu v rozlehlém světě hry.

Tato nová pohyblivost vám ale pomůže nejen při průzkumu krajiny a šplhání na nejvyšší hory, ale také přímo během boje. Pokud na protivníka zaútočíte z výskoku, získáte u většiny zbraní nový druh útoku, který dle všeho způsobuje extra poškození "postoji" protivníka (mechanika podobná hře Sekiro, ale zde bez viditelného ukazatele). Na svém oři můžete třeba přeskočit ohnivý útok draka.

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Nevídaná, zbrusu nová monstra

Jednou z naprosto nejlepších (a nejděsivějších) vlastností From Software her je pestrost monster, kdy prakticky v každé lokaci narazíte na něco zbrusu nového, nejen v případě bossů, ale také řadových potvor. Humanoidní nepřátele umí autoři také moc dobře, ale pro mě osobně je přeci jen mnohem zajímavější věc, u které na první pohled vůbec netuším, co mám od ní čekat za pohyby nebo útoky.

Prakticky v každé lokaci narazíte na něco zbrusu nového.

S radostí potvrzuji, že Elden Ring bude podobné havěti zřejmě plný. Již v této omezené ukázce jsem žasl nad kulovitými chuchvalci chapadel různé velikosti, přerostlými masožravými rostlinami, podivnými levitujícími kamennými žížalami a řadou dalších. Nejúčinnějším druhem strachu je vždy strach z neznáma a toho se nám zde očividně dostane mírou vrchovatou, s extra porcí podzemních labyrintů k prozkoumání.

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Chaos otevřeného světa versus příběh

Nejen Corvus ve svých komentářích vyjádřil určitou obavu ze "systémovosti a nesmyslnosti" otevřeného světa ve spojitosti s tradičně velmi promyšleným environmentálním designem From Software. Nuže, já bych se toho nebál - náhodné objevování nečekaných věcí v krajině funguje jako báječná motivace či odměna v kultovních příběhových hrách typu Zelda, Zaklínač, Fallout nebo Elder Scrolls.

Náhodné objevování nečekaných věcí v krajině funguje jako báječná motivace.

From Software se nikdy nesnažili ve svých hrách vysvětlit doslovně všechno, často jen naznačovali souvislosti. Z toho, co jsem mohl zažít během tuctu hodin v tomto demu (které jsem ani nestihl pořádně prozkoumat), působí svět Lands Between stejně promyšleně, jako Boletaria nebo Lothric. Potulná monstra (kraby, draky) neřeším, potulní humanoidi (lupiči, obři) určitě budou v lore hry přiměřené představeni. A hlavně: klíčové lokace hry (jako například Stormveil Castle) jsou stále designované klasickým stylem.

Dojmy z hraní Elden Ring za postavu Enchanted Knight

Obtížnost můžete ovlivnit

Přijde mi až legračně hloupé, jak část herní veřejnosti dokola rozebírá, zda by From Software hry neměly mít nastavení obtížnosti. Vždyť ony ho mají, jen to není pomocí přepínání v menu hry, ale přímo tím, jak hru hrajete. Pokud je na vás příliš těžká, vezměte si zbraně na dálku (obzvláště velmi silnou magii) a držte si protivníky od těla, je to mnohem jednodušší než se učit rytmiku boje tělo na tělo. Přesně proto jsem si pro svoje první kroky tímto novým světem vybral postavu Enchanted Knight, která má obě zásadní pomůcky pro přežití - štít pro přežití úderů nepřátel nablízko i kouzelnou holi pro metání smrtící magie na dálku.

Pokud je na vás hra příliš těžká, vezměte si zbraně na dálku.

Naprosto zásadním modifikátorem obtížnosti je pak hraní v kooperaci s dalšími hráči, obzvláště pokud jsou to vaši přátelé a spojíte se i hlasově. Pokud na bosse půjdete ve dvou nebo ve třech a budete si držet dostatečný rozestup od sebe, nikdy se nebude stíhat otáčet a pronásledovat všechny hráče zaráz. A než se nadějete, vypěstujete si takovou znalost ovládání hry i jejích nepřátel, že si troufnete hrát i odvážněji.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama