Preview Kirby and the Forgotten Land Článek Dojmy z hraní Kirby and the Forgotten Land

Dojmy z hraní Kirby and the Forgotten Land

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Nintendo Switch Switch

Veselá plošinovka, kterou není radno podceňovat.

Reklama

Preview jsme pro vás připravili také ve formě videa, které naleznete výše.

Konzole Nintendo Switch už je na trhu pět let a i do toho šestého nastupuje opravdu silně. Letos nás čeká například Mario + Rabbids: Sparks of Hope či pokračování The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Pak je tu ale ještě jedna hra, která se v posledních měsících také stala terčem pozornosti, a tou je Kirby and the Forgotten Land. Právě na ni se dnes podíváme.

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 25. 3. 2022
  • Vývojář: HAL Laboratory
  • Vydavatel: Nintendo
  • Žánr: Plošinovka
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Lokální kooperace
  • Dat ke stažení: 5,7 GB
  • Cena: 1 599 Kč (Xzone)

Netradiční zasazení

Série Kirby je opravdu bohatá a její kořeny sahají až do roku 1992, kdy vyšel první díl na handheld Game Boy. Od vydání tak letos uplyne 30 let. Za tu dobu si sice Kirby prošel několika změnami, ale v hlavní sérii vývojáři z HAL Laboratory zůstávali věrní 2D zobrazení. A to se mění až teď, v nejnovějším díle, který je konečně ve 3D a odehrává se v postapokalyptickém světě.

Ačkoli se z prvního traileru hra prezentovala tak, že by mohlo jít o open world, není tomu tak. Zachovává si tradiční strukturu podobných plošinovek, tedy rozdělení na několik světů, přičemž v každém na nás čeká určitý počet levelů. V rámci preview vám můžu představit pouze první svět, v němž najdete naprosto typické postapokalyptické město.

Zábava nadevše

Hratelnost a hlavně ovládání je opravdu jednoduché, hru si tak bez problémů může užít celá rodina. Je zde ostatně i lokální kooperace, ačkoli tu jsem zatím neměl možnost vyzkoušet. Samotné procházení levelů je velmi zábavné, s Kirbym sbíráte mince, objevujete různé secrety, zachraňujete Waddle Dees a v neposlední řadě bojujete s nepřáteli. K tomu Kirby používá svou hlavní schopnost, kterou je možnost „nasát“ nepřítele, a získat tak jeho dovednost. Postupně se dostanete k meči, bumerangu, revolveru a spoustu dalším zbraním, které si poté vylepšujete na vaší základně. Souboje sice nejsou nijak náročné, ale jsou zábavné, a to je ten hlavní účel, který mají v této veselé hře splnit. Na konci některých úrovní na vás navíc čekají také bossfighty. Ale i ty jsou velmi jednoduché.

Ještě jsem se však nedostal k tomu zdaleka nejlepšímu, co hra nabízí – zcela nová mechanika v podobě převtělování Kirbyho do různých předmětů, což už jsme mohli vidět v prvních trailerech. Pomocí tzv. mouthful módu se z malého růžového stvoření může stát auto, nápojový automat, schody či třeba silniční kužel. Díky těmto předmětům nejenom porážíte nepřátele, ale také řešíte jednoduché enviromentální hádanky. Tím, že je takových předmětů i v prvním světě opravdu hodně, se jen tak neokoukají a pořád na vás čeká něco nového. Mnohdy jsem si tak při hraní vzpomněl na loňský hit It Takes Two, který také neustále přicházel se zcela novými možnostmi. Kirby to sice nezavádí do takového extrému, ale pořád to funguje výborně a rozhodně se nebudete nudit.

Kromě klasický levelů na vás čekají také výzvy. V nich se budete muset přes nepřátele a různé překážky dostat až do cíle v určeném čase. A pokud si troufnete i na doplňující výzvu v podobě kratšího vymezeného času, rozhodně už se trochu zapotíte. Vše musíte pečlivě naplánovat, abyste se do finiše dostali včas. Já to mnohdy i přes téměř perfektní provedení zvládl jen tak tak. I náročnější hráči si tedy v Kirbym přijdou na své.

Switch stárne, ale zatím ještě stačí

Po technické stránce hra nepůsobí vůbec špatně. Stylizace je pěkná a na hru je ve většině případů pěkný pohled. Výjimkou jsou ostřejší hrany některých objektů, kterých si však, naštěstí, většinou v pohybu nebudete všímat. Nejde tak sice o tu nejkrásnější hru na Switchi, ale když si vezmeme, že jde o naprosto zastaralý hardware, tak vizuální stránka rozhodně neurazí. Daní za to je uzamknutých 30 FPS (ačkoli to nemůžu definitivně potvrdit, ale minimálně mi to tak během hraní pocitově přišlo), nicméně u takového typu hry mi to nečinilo zase takový problém, a to si na vysokou snímkovou frekvenci opravdu potrpím. Hra vypadá, minimálně v handheld módu, hezky plynule.

Pochválit musím ještě ozvučení. Ačkoli jsem byl nejprve trochu zklamaný z úvodních scén, kde je hra dle mého názoru až příliš tichá, rychle převládlo nadšení ze skvělé hudby, která doprovází jednotlivé levely.

Z prvně trochu nenápadného titulu se tak pomalu rýsuje jeden z černých koní letošního roku. Kirby and the Forgotten Land sice není žádná revoluční hra, jako bylo ve své době The Legend of Zelda: Breath of the Wild, a hodně si bere především ze série Super Mario. Zatím jde ale o výborný mix starých ověřených mechanik a nových zábavných možností. A to je přesně to, co jsem si od nového Kirbyho sliboval.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama