Dojmy z hraní simulátoru UBOAT
Preview Článek Dojmy z hraní simulátoru UBOAT

Dojmy z hraní simulátoru UBOAT

Denis Růžička

Denis Růžička

12
Platformy Windows PC

Vaše posádka potřebuje velitele.

Reklama

Nezávislé Deep Water Studio nám v předběžném přístupu představuje svůj nový ponorkový simulátor s názvem UBOAT. Ujmete se role kapitána a vyzkoušíte, jaké to je, řídit a velet takovému plavidlu. Všechny životy na palubě totiž závisí zcela na vás. V určitých situacích je třeba pozastavit hru a popřemýšlet, jaký krok uděláte, jelikož určitá rozhodnutí mohou mít velký dopad.

Celá hra je zasazena do období 2. světové války. Doba je zlá a snadno se může stát, že narazíte na nepřátelskou ponorku a jejich letecké jednotky. Ty pak musíte zneškodnit pomocí děl nebo torpédy, ale při těch všech problémech se zároveň soustředit a starat o své lidi v ponorce.

Herní mechaniky a vaše posádka

Ze začátku se ocitnete v jednom z přístavů a svou ponorku ovládáte úplně sami, tudíž vy rozhodnete, kdy se přesune, rozjede, potopí nebo zastaví. Když vyplujete na oceán, nastavení rychlosti a hloubky, do které chcete zamířit, je čistě na vás. Pokud si zahrajete tutoriál, hra vás bude k jednotlivým krokům navádět a lépe tak odhalíte herní mechaniky.

O posádku v ponorce je třeba se dobře starat a náležitě ji využívat. Každý člen má svou specifickou vlastnost a činnost, která pomáhá udržovat v pořádku vaši ponorku při výjezdech do oceánů. Výběr samotných členů posádky je čistě na vás. Do začátku vám hra nějaké dá, ale později si za vydělané peníze můžete najmout jiné, které považujete za důležité. Ty získáte v přístavech, kterých je po mapě hned několik. Jednotlivé osoby je pak možné ovládat klasicky z pohledu jejich vlastních očí anebo je lze ovládat všechny najednou klikáním myší z 3D perspektivy ponorky. Někteří členové (zvlášť ti, kteří se bohužel nijak využít nedají a jsou již předem určeni) mohou dělat neplechu a vy jim pak dáte jednoduše trest. Buď se zachováte jako dobrý kapitán nebo jako naprostý šílenec. Třeba ho pošlete vymýt hajzlíky nebo prostě drasticky popravíte.

Mezi druhy postav, o kterých jsem mluvil, patří třeba opravář, či normální člen posádky (vámi určený), který taktéž může být užitečný v mnoha ohledech, když máte zrovna problémy. Takový opravář musí ihned zareagovat, pokud vaši ponorku trefí torpédo vystřelené z nepřátelské lodi. To totiž zapříčiní nejen zmatky, ale i problémy na palubě a tekoucí vodu do vnitřku ponorky, kterou musí opravář ihned zastavit. Ten sice může díru, přes kterou teče voda dovnitř ucpat, ale aby se k ní dostal, musí ostatní členové vodu odčerpat, pokud ji je tam mnoho. To uděláme dvěma možnými způsoby. Nejjednodušší je spustit přístroje v kontrolní místnosti nebo poslat členy posádky, aby po kýblech vodu odčerpali.

Po úspěšné opravě je pak možné v zadní místnosti opětovat palbu nepřátelským jednotkám vlastními torpédy. Od zničených vraků pak můžete získat třeba některé součástky, které jsou nápomocny a potřebné k opravám.

Ponorka

Uvnitř se ukrývá spousta vybavení, které slouží k různým věcem. Jak už jsem zmiňoval, tak se zde nachází kontrolní místnost, kde odčerpáváme vodu nebo zadní místnost s torpédy a odpočinková místnost pro posádku.

Samotné vybavení v ponorce si můžete vylepšovat. To vám dá určitou výhodu, ale ještě předtím musíte získat peníze. Na přístavech, kterých je hned několik, se nachází vedoucí důstojník, který vám zadává úkoly a po splnění dostanete peněžitou odměnu.

Závěr

Jedná se opět o jinou hru, která nabízí zajímavý pohled na život námořníků v období 2. světové války, kde létají nepřátelské jednotky a zároveň v oceánech plavou ponorky, které na vás můžou kdykoli zaútočit. Pokud budete sledovat radar, lze se jim snadno vyhnout. Co se týká hratelnosti, nelze nic moc vytknout. Jediné, co mohu zkritizovat, je jeden bug, kdy se mi ponorka, kterou jsem poslal k přístavu, zničehonic doslova vylétla do vzduchu a až po chvilce dopadla do vody... ale ani pak jsem nemohl dále pokračovat. Nepotěší ani dlouhé načítání jednotlivých uložených pozic nebo nové hry. Aktuálně se hra nachází v předběžném přístupu a najdeme zde pouze tutoriál a sandbox mód, avšak společně s plnou verzí, jež dorazí koncem roku, vyjde spousta nového obsahu.

Hru koupíte na Xzone.cz.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2019+.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama