Dojmy z prezentace hry House of Ashes
Preview Článek Dojmy z prezentace hry House of Ashes

Dojmy z prezentace hry House of Ashes

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Tahle hra si za inspiraci vybrala parádní kombinaci filmů.

Reklama

Série "filmových" hororů The Dark Pictures Anthology nám zatím nadělila strašidelnou loď v Man of Medan (recenze) a vesnici čarodějnic v The Little Hope (recenze). Osobně ale pořád ještě s největším nadšením vzpomínám na předchozí titul tvůrců, horskou teenager vyvražďovačku Until Dawn (recenze). Pokud bychom se ale bavili čistě o potenciálu z hlediska tématu/zasazení, nejnovější hra jménem House of Ashes se zdá být tou doposud nejslibnější. Nemluvě o tom, že také po technické stránce půjde o pokrok vpřed v rámci této svérázné herní série.

Příběh je zasazen do roku 2003 a dějištěm je válka v Iráku. Skupina amerických vojáků doprovázená agentkou CIA jménem Rachel King zde zasahuje proti údajnému podzemnímu skladu chemických zbraní, když dojde k sérii explozí a jejich následkem se spojenečtí i nepřátelští vojáci propadnou do jeskynního labyrintu pod nimi. Docela rychle se ukáže, že tu nejsou sami: jeskyně obývá cosi velmi rychlého a velmi agresivního. Navíc vedou k jakýmsi prastarým ruinám... které se ukážou být svatyní démona Pazúzu (ano, to je ten z knihy/filmu Exorcista). Vojáci rychle pochopí, že pokud chtějí přežít a uvidět ještě někdy denní světlo, budou muset navázat nesnadné příměří mezi sebou a čelit nečekanému novému nepříteli.

Navázat nesnadné příměří mezi sebou a čelit nečekanému novému nepříteli.

Skupina vojáků, čelící "hnízdu" podivných bytostí, které je navzdory jejich výzbroji a tréninku vraždí jednoho po druhém? Sami tvůrci otevřeně přiznávají, že jejich inspirací byl kromě jiného klasický film Vetřelci Jamese Camerona. Kromě toho ale jedním dechem zmiňují také film Predátor a hlavně novější film Pád do tmy. Aby toho nebylo málo, kromě této filmové trojice zmiňují autoři také rovnou moji nejoblíbenější knihu od H. P. Lovecrafta: V horách šílenství. Už chápete, proč jsem v úvodu psal, že má hra velký potenciál?

V horách šílenství, Pád do tmy, Vetřelci, Predátor a Exorcista.

Zahrát si ji budete moct opět v jednom, ve dvou nebo dokonce v pěti hráčích (každá hra ze série Dark Pictures Anthology má pětici hlavních hrdinů). Po stránce hratelnosti i technického zpracování přináší House of Ashes řadu vylepšení a novinek. Jde o první hru z této série, která naplno využije technických vylepšení pro konzole nové generace - kromě jiného například při práci se svítilnou. Zásadní je také odklon od "filmových kamer" směrem k tradičnější herní "volné kameře", kterou má hráč více pod kontrolou.

Jak už jsme si zvykli u minulých dílů, hru bude možné získat ve dvou verzích - tou základní je takzvaný Theatrical Cut, ale pokud si hru předobjednáte, pak jak bonus dostanete také Curator Cut, který obsahuje dodatečné scény a dokonce si v něm zahrajete i za dodatečné postavy. Curator Cut se majitelům odemkne poté, co odehrají Theatrical Cut. Z mého pohledu série Dark Pictures Anthology žije tak trochu ve stínu větší a lepší Until Dawn, ale musím se přiznat, že díky inspiraci mými oblíbenými filmy, knihami a také díky vylepšené technické i herní stránce mne House of Ashes zaujal a nemohu se dočkat, až se do těch jeskyní sám ponořím.

Hra by měla vyjít 27. srpna a objednat si ji můžete v Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama