Dragon Age: Prameny - Po roce za pár stovek!
Blogy čtenářů Recenze Dragon Age: Prameny - Po roce za pár stovek!

Dragon Age: Prameny - Po roce za pár stovek!

Asi před rokem, všechny zaryté fanoušky klasických fantazy RPG, příjemně překvapila výjimečná hra Dragon Age: Origins (Prameny), která nás po delší…

Reklama

Asi před rokem, všechny zaryté fanoušky klasických fantazy RPG, příjemně překvapila výjimečná hra Dragon Age: Origins (Prameny), která nás po delší době, na dlouhé desítky hodiny, usadila k našim počítačům a konzolím. Překvapila například tím, že jsme již od začátku měli k dispozici kvalitní český překlad, a tak se do hraní mohli okamžitě pustit i ti, kteří angličtinu až zas tak dobře nezvládají. I když je Dragon Age jednou z her, která se milovníkům žánru vyplatila i za plnou cenu, dnes po necelém roce jí můžeme sehnat již od tří set korun, což je opravdu výjimečná nabídka. Pokud jste tuto hru ale minuli, a nebo jste si ji zatím nemohli zahrát, nabídneme vám recenzi se vším co nám hra po roce nabízí, včetně malých DLC. Těm větším se totiž budeme věnovat samostatně.

Vyberte si hrdinu

Základem kvalitních role-playing hry je hrdina, ať už zlý nebo dobrý, vždy se děj, a nebo jeho část točí kolem něho. Je to postava, do které by jste se během hraní měli vžít, aby vás hra opravdu bavila. V Dragon Age: Origins si můžete svého hrdinu vytvořit sami. Základem je vybrat si svůj původ, na výběr máte lidského šlechtice, kterého jsem si kvůli zápletce vybral já, nebo trpasličího šlechtice, prostého trpaslíka, městského nebo dálského elfa, a nebo kouzelníka kruhu. Když si vyberete původ, pohlaví a třídu, můžete svého hrdinu upravit jak se vám jen zachce. Já jsem si třeba ze stránek, o kterých se zmíním níže stáhl jemnější odstupňování tónů kůže, další barvy tetování, nové účesy a hlavně barvu očí. I v čisté hře je ale dostatek možností, které většině hráčů budou stačit.

Další důležitou částí takové hry je samozřejmě příběh, ten bývá většinou o tom samém, v hodně zkrácené verzi, hrdina musí zachránit svět, ani Dragon Age bohužel nebude výjimkou, ale to vůbec nevadí, protože zde je hlavní dějová linie zpracována velmi kvalitně a je obohacena o příběhy vašich přátel a samozřejmě o velké množství vedlejších úkolů. Hra ale začíná vašim osobním příběhem, který vás na konci ale vždy dovede k Šedým strážcům, kde ten pravý příběh teprve začíná. V podobném příběhu samozřejmě nemůže chybět velmi silný nepřítel, v Dragon Age je to ,,nákaza“, která se jednou za čas objeví a z lidí a ostatních ras udělá krvelačné zrůdy zvané Zplozenci, které řídí sám Arcidémon v podobě velkého draka.

Hlavní děj, ale i to ostatní

S tím u takovéto hry člověk tak nějak počítá, ať už jde o Dragon Age, Pána prstenů a nebo třeba The Elder Scrolls, příběh je tak nějak očekávatelný a dostává se do pozadí. Co je ale zajímavé je děj okolo. V Dragon Age budete kromě nákazy bojovat se zrádcem z vlastních řad, v příběhu bude svou roli hrát politika a také láska. Velká část děje se také točí kolem vašich spolubojovníků, kteří se k vám většinou nepřidají sami, ale budete si jich muset během hry všimnout. Velký důraz se totiž klade na vztahy v partě, některé členy týmu pravděpodobně budete mít rádi a jiné zase ne, třeba psa, v mém případe pojmenovaného Čamůko, jsem si moc nevšímal. Ale právě o to jde, každý si v partě vydere, koho si sebou bude brát častěji.

Každá postava vám potom v boji může nabídnout různé schopnosti podle toho, jak je budete v průběhu hry vylepšovat. U jednotlivých postav potom můžete nastavovat jejich taktiku, a tak vlastně určit jakou roli v boji budou hrát. Je jenom na vás, jestli váš mág bude útočný a nebo vás bude spíš léčit. To jestli nastavení taktiky budete využívat je zase jenom na vás a nijak vás to v hraní nebude omezovat. K boji slouží řada zajímavých skillů, ale i přes to bych uvítal trochu lepší pohyby. Hru během boje můžete úplně zastavit a rozdat rozkazy, každé z postav, což se hodí hlavně u silnějších nepřátel.

Grafická stránka hry... příjemná

Asi by nebylo od věci říci něco o grafické stránce hry. Dragon Age: Origins je postaven na tzv. Eclipse Engine, který je založen na herním enginu Aurora ze hry Neverwinter Nights s některými prvky ze hry Mass Efect, která ale běží na známém Unreal 3 Engine. V Dragon Age tak nechybí podpora  Ambient Occlusion, Bump mapping, a nebo třeba známe HDR. Žádné zázraky ale nečekejte, hra nevypadá, kdo ví jak úžasně. Nečekejte reálnou grafiku, úžasné efekty kouzel a podobně, to bohužel ve hře ani náhodou nenajdete. Hra má líbivou grafiku, která vás nenadchne, ale řekl bych, že ani neurazí, což je škoda, to jí totiž chybí k relativní dokonalosti.

S grafickým ztvárněním má hodně společného i samotný svět. Ten v Dragon Age bohužel není otevřený, jak to mám rád, ale přesouváte se po něm pomocí mapy. I tak je ale svět opravdu rozmanitý, navštívíte různé kultury a prostředí. Bohužel některé lokace mi přišli až moc zdlouhavé a ne tolik zábavné. Opravdu nerad jsem měl ,,Únik“, což je snový svět, který mě prostě nebavil, ale to je asi hodně subjektivní věc, a tak si nenechte kazit náladu. Většina lokací je příjemně zpracovaná a jistě se vám bude líbit.

Zbroje a zbraně

Ke kvalitnímu RPG také patří zbroje a různé předměty. Zde musím říct, že mě Dragon Age až zas tak moc nepotěšil. Zbroje vypadají opravdu pěkně, ale není jich moc, osobně bych uvítal mnohem větší rozmanitost, a to hlavně u lehkých zbrojí. Některé modely jsou ale vysloveně pěkné a tak mi zvedli náladu. Snad se ve dvojce dočkáme větší rozmanitosti. Co mě také trochu zamrzelo je zpracování obličejů, které se mi v základu moc nelíbily, stejně jako podoba některých zbraní. To se ale dá naštěstí vyřešit drobnými úpravami.

Protože je s námi hra už skoro rok, vzniklo velké množství různých DLC a modifikací. Podle mého názoru, modifikace do her prostě patří, a dovedou některé nedostatky pěkně doladit. Já osobně jsem využil jak modifikací k úpravě vzhledu mé postavy, tak nových zbrojí a zbraní. Proto neváhejte a stáhněte si zbroj, jaká se vám líbí, nezaznamenal jsem s modifikacemi žádné problémy. Stáhl sem si také nový vzhled členů party, jak můžete vidět na obrázcích Nejvíce mi přitom, stejně jako u Oblivionu, sedí stránka Nexus a to konkrétně http://dragonagenexus.com/ , kde si jistě vyberete.

Dragon Age: Prameny - Po roce za pár stovek!

Verdikt

Nebudu vás už dál trápit, a pokud jste to dočtli až sem tak vás tak trochu obdivuju a hlavně vám děkuju za pozornost. Na závěr ale musím říct, že jde o výjimečnou hru, kterou má člověk nutkání hrát znovu a znovu a tak se vám za tři stovky více než vyplatí. Asi na Dragon Age budu ještě hodně dlouho vzpomínat stejně jako na Oblivion. Proto jednoznačně doporučuji.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi zajímavý do detailů zpracovaný příběh
Pěkně zpracované postavy v partě
Délka hry
Celkové zpracování
Zábavnost, hra chytí a jen tak nepustí
Zastaralost grafického zpracování
Uzavřený svět, pohyb pomocí mapy.
Málo skilů a povolání
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama