Driver: San Francisco – legenda se vrací
Preview Driver Článek Driver: San Francisco – legenda se vrací

Driver: San Francisco – legenda se vrací

Michal Drtina

Michal Drtina

6

První díly série Driver prakticky definovaly otevřený herní svět, jak ho známe. Se třetím dílem však výrazně klesla kvalita a najednou byla reputace série pryč. Pár pokusů vrátit sérii na výslunní bylo neúspěšných. Nyní se však zdá, že by série mohla popadnout druhý dech.

Reklama

Píše se rok 1999

Už je tomu 11 let, co se na pulty obchodů dostala dnes již kultovní klasika jménem Driver. Vůbec poprvé jsme měli možnost okusit, jaké to je, volně se projíždět po 3D světě. Právě díky této hře je série GTA tam, kde je. Driver však nebyl jen o otevřeném světě. Byl o parádně zpracovaných honičkách s policií nebo padouchy a hlavně o příběhu. John Tanner, hlavní postava celé série, se snaží dopadnout nenáviděného Jericha. Každý fanoušek prvního dílu teď musel uronit slzu, protože Johna Tannera neviděl v akci už pěkně dlouho. Jelikož třetí díl byl naprostý propadák, rozhodli se vývojáři uložit příběhy Johna Tannera k ledu. V roce 2006 se tvůrci snažili vrátit Drivera na výslunní dílem Driver: Parallel Lines. Pravda, nápad o příběhu rozděleném od sebe dvacet let byl dobrý, ale celá hra byla víceméně průměrná, což dokazuje například titul Hlupák roku 2006, který si vysloužil hlavní hrdina.

Vítej zpět, starý příteli

Po tomto neúspěchu bylo jasné, že bude série Driver definitivně odepsána, nebo přinejmenším na dlouho uložena k ledu. Naštěstí to byla jen druhá možnost, a tak dostává série Driver po čtyřech letech dost možná poslední šanci. Hned od první zmínky o novém Driverovi je jasné, že se chtějí této poslední šance vývojáři chopit a odvést jen tu nejlepší práci. Naštěstí už na nás nečeká žádný hlupák roku, ale osoba, která proslavila celou sérii a i po jedenácti letech má mnoho fanoušků. Ano, hádáte správně, John Tanner se vrací na scénu a s ním i jeho věčný rival Jericho. Na druhou stranu říci, že budeme hrát za Johna Tannera by bylo troufalé, jelikož je John po celou hru v kómatu, a tak se mu celý děj hry jen zdá. Tento tah umožňuje vývojářům nevídanou svobodu pro nové nápady.

Tanner, kam se podíváš

Toho samozřejmě zkušení tvůrci z Reflections využívají a přinášejí nám revoluční novinku celé série. Schopnost nazvanou Shift. Nebojte, nepůjde o manuální řazení, nýbrž o rychlý přesun z vozu do vozu. Představte si situaci, že právě s Tannerem pronásledujete Jericha, který je však opravdu rychlý a klasickým pronásledováním vám pomalu ale jistě ujíždí. S touto novou schopností to však nadále není problém, jelikož se můžete přepnout do vozu, který je rychlejší nebo je blíže pronásledovanému vozu. Možností je však mnohem víc. Můžete se například přepnout do protijedoucího kamionu a prostě Jericha sestřelit ze silnice. Jednoduché, rychlé a účinné. Shift se rovněž může hodit, když potřebujete náhle změnit směr o 180 stupňů. Už se nemusíte pracně a zdlouhavě otáčet. Nyní stačí trochu oddálit kameru, vybrat si protijedoucí vůz a jedním tlačítkem se do něj přepnout. Podle toho, jak postupujete celou hrou, bude na takové úrovni váš Shift. Na začátku hry budete moci například přepnout jen do nejbližších vozidel, zatímco ke konci hry budete moci využít Shift k rychlému přesunu přes celé město.

If you´re going to San Francisco

Město má nabídnout přes 200 čtverečních mil silnic, což už se dá považovat za velký píseček na hraní. Jak už název napovídá podíváme se do starého dobrého San Francisca, o kterém zpívá Scott McKenzie ve své klasice. Město samozřejmě bude odpovídat době, ve které se bude hra odehrávat. Stejně tak tomu bude s vozy, jež budou vůbec poprvé v historii série plně licencované, a tak se můžeme těšit na takové klasiky jako Ford Mustang Shelby GT 500 ročník 67 nebo třeba legendární vůz DMC DeLorean, který proslavila filmová série Návrat do Budoucnosti. Ve hře, kde jde hlavně o rychlé honičky v ulicích města, je velmi důležitý jízdní model. Ten si našel zlatou střední cestu mezi arkádou a simulací, což nám v takovýchto hrách vyhovuje nejvíce. I proto již v novém Driverovi nebudeme moci vystoupit z auta, což jen dokazuje, jak moc se tvůrci snaží vrátit ke kořenům.

Kdo přepíná, ten jede

Velmi důležitým aspektem nového dílu je online multiplayer, na který je brán velký důraz. Muliplayerová část má nabídnout celkem 9 herních módů. Zatím byl představen pouze jeden, kde je naším úkolem chytit ujíždějícího hráče. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem každý hráč neměl neomezeně schopnosti Shift. To už je potom pořádná jízda, kde už spíše rozhoduje rychlost přepínání a následné orientace, než jak řidičské umění.

Driver: San Francisco může celou sérii zachránit, nebo ji definitivně pohřbít. Zatím to však vypadá slibně, hlavně díky skvělému nápadu s přepínáním aut. Vše včetně multiplayeru vypadá dobře, přeci jen ale panují pochybnosti. Grafická stránka má své kouzlo, ale je vidět, že by potřebovala pár detailů navíc. Zároveň se také bojíme, že funkce Shift výrazně sníží obtížnost. I přes tyto maličkosti se ale na hru velmi těšíme. Otázka tedy je, kdy se jí dočkáme. Původní datum vydání bylo stanoveno na říjen tohoto roku, následný odklad na první čtvrtletí roku příštího zklamal nejednoho hráče. Hra by měla vyjít na PC, PS3 a Xbox 360.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama