Duke Nukem Forever – multiplayer staré školy
Preview Duke Nukem Forever Článek Duke Nukem Forever – multiplayer staré školy

Duke Nukem Forever – multiplayer staré školy

Daniel Kremser

Daniel Kremser

7

Podívejme se, jak se bude hrát multiplayer nového Duka. Zvládne dobře vybalancovat nadsázku a vtip se starou hratelností, nebo se vrhne do propasti zjednodušování po vzoru konkurence?

Reklama

Jak je to věčné čekání strašné, musejí si bezesporu říkat všichni fanoušci. Přeci jen vydržet čekat více jak jedno desetiletí chce hodně silný žaludek. Zvláště pak, když jde o tak svéráznou a peckovou značku, jakou bezesporu Duke je. Nyní se však čekání blíží ke konci a všichni vyznavači kvalitní singleplayerové a hlavně multiplayerová zábavy se staví do pozoru. Jak se multiplayer líbil sajtě Gamespot?

Stará vojna hlásí návrat

Ano, je to tak. Multiplayerová složka hry se vydala naprosto odlišnou cestou, než konkurence. Nejen, že se autoři vyhýbají dnes tolik populárnímu zjednodušování na způsob Call of Duty, ale navíc se snaží do žánru přinést trochu té zašlé slávy minulých let.

Těšit se tak můžeme na nasávání staré dobré atmosféry, jen v trochu omlazeném kabátku. Předešlá slova potvrzuje i kvarteto v podstatě již tradičních módů. Zahrajeme si tedy Dukematch, Team Dukematch, Hail to the King a Capture the Babe.

Bez skandálu to nejde

Free-For-All a Team Deatchmatch asi poznal každý, zbylé dva možná někomu dělají problémy. Hail to the King je jen král hory s pozměněným názvem, takže se v týmu snažíte co nejdéle udržet danou pozici. Úspěšnější jako vždy vyhrává. Nic víc, nic míň.

Daleko větší pozornost vzbuzuje Capture the Babe. Sám název dává tušit Capture the Flag. Vlastně to je CTF, jen místo vlajek se zde pereme o sličné dívky. S těmi je však hned několik problémů. Za prvé nejsou tak povolné, jak by se mohlo zdát a naopak pro hráče představují docela velký problém. Neustále zacloňují výhled, zpomalují chůzi a uštěpačné poznámky také nemohou chybět.

Tyto obtíže se však dají vyřešit tolik diskutovaným poplácáním po zadku, které ani nejde v záběru vidět. On to Fox umí jen hezky nafouknout. Druhým neduhem je absence zbraně, což už je panečku větší oříšek. Pokud vám tým neposkytne dobré krytí, máte jistý lístek do „dukovského“ nebe. Jedinou záchranu může poskytnout malá příruční puška, kterou si žena nese v podvazku. Ale pozor! Je děsně pomalá a manipulace s ní není nijak jednoduchá.

Dobrá mapa je půlkou úspěchu

Jak známo, každá hra více hráčů stojí hned na několika aspektech, z nichž mezi nejdůležitější rozhodně patří herní prostředí. To Duke Nukem Forever nabízí samozřejmě rozmanité a slibuje hned několikero zajímavých lokací.

Jednou z těch, které prozatím byly k vidění, je Morningwood. Plácek stylizovaný do světa divokého západu nabízí hned několik stylů hry. Leč mapě dominují otevřené scenérie vyprahlé pouště, skvěle se hodí na hru hezky tělo na tělo, a to hlavně díky pár budovám rozesetým okolo.

Pravým opakem volného a vzdušného Morningwoodu je Hoover Damned. Striktně lineární mapa, která se celá točí okolo zablokované ulice hned vedle vodní elektrárny, jež hezky požírá mimozemská kreatura. Uzavřené prostory nutí hráče k neustálému pohybu a sdružování se ve skupinkách. Perličkou je pak Jetpack, jež vám dá nevídaný rozhled a v rukou dobrého hráče může rázem změnit průběh celé hry.

Nakonec, ještě nemůžeme nezmínit Duke Burger. V kostce všichni pobíhají ve zmenšené velikosti napříč kuchyní. Ta navíc skrývá nástrahy, jako rozžhavenou pánev či ďábelskou mikrovlnku. No nezní tohle sakra zajímavě?

S pistolkou to nejde

Stejně tak rozmanitý, jako nabídka map, je i samotný zbraňový arzenál. Základ tvoří jen obyčejná pistole a délka vašeho přežití závisí hlavně na tom, jak rychle se dopracujete k nějakému většímu kalibru. Zbraně se po vzoru starých pecek jako Unreal nebo Quake zjevují na předem určených místech. Skvěle je zde přitom ošetřeno úmorné čekání na novou zbraň. Díky barevnému indikátoru na zemi vždy víte, za jak dlouho se nový kousek objeví.

Kromě klasických, notoricky známých kousků, jako je brokovnice a samopal se nezapomíná ani na specialitky. Railgun či Devastator už je tak nějak samozřejmostí, ale skvěle zní i Shrink-ray. Jak by se vám líbilo protivníka zmenšit a pak zašlápnout? Lepší zbraně ovšem také něco stojí. Proto se budou nacházet v srdcích map a hráči k nim budou muset překonat trnitou cestu přes své soupeře.

Každý je originál

Aby dnes vůbec mohla hra bojovat s nelítostnou konkurencí, musí přinést alespoň minimum komunitních prvků. A nutno říci, že na tomto poli přichází Duke opravdu zdárně posilněn. Celá hra je samozřejmě protkána odměnami, které lze získat opravdu za všechno. Naštěstí se hra nenechává strhnout a zase si to dělá tak trochu po svém.

Vlastně je zde na celé to honění za nějakými odměnami vyčleněna jedna část hry. Ta nese název Digs area a stylizuje se do prostředí „penthousu“ ve věčně živém Las Vegas. Za dostatečný obnos lze přikupovat další místnůstky a dovybavovat je všemožnými blbůstkami pro zkrácení dlouhých chvil. Přítomny jsou i různé sběratelské kousky odkazující na velikost Duka a hráč si tak v podstatě časem vytvoří jakousi svatyni.

Přizpůsobovat si ovšem nebudeme jen příbytek. Notnou změnou projde i zevnějšek samotné postavy. Kromě tuny oblečení, čepic a všemožných doplňků bude hlavní důraz kladen na obličej postavy. Ten by měl být zcela interaktivní a jednoduchým způsobem jej má změnit i úplný ňouma. Nechme se tedy překvapit.

Tolik diskutabilní perky

Už vidíme ty truchlící pravověrné fandy zcela surové hratelnosti. Naneštěstí se musí dělat kompromisy, a tak se i do této záležitosti vecpaly jedněmi oblíbené, druhými nenáviděné perky. Přestože se autoři snažili, nemůžeme si pomoci, prostě to působí příliš násilně a do celkového vzezření hry to vůbec nezapadá. Třeba hologram nepříjemně zavání Crysis a stylově je mimo.

Těžký úděl krále

Akce Duke Nukem Forever v podstatě útočí na dvě skupiny hráčů a to z ní dělá zajímavý mix nového a starého. Rozhodně musíme přiznat vývojářům snahu zachovat co nejvíce typických prvků. Taktéž se jim podařilo až na výjimky skvěle zaobalit novinky typické pro dnešní moderní střílečky.

Otázkou je, jestli to bude stačit. Očekávání jsou opravdu nadpozemská a nenaplní je nic jiného, než dokonalý produkt. Uvidíme tedy, zda jej v novém Dukovi hráči uvidí. Sami to můžete zjistit již 10 června.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama