Everybody's Golf - recenze
Everybody's Golf Recenze Everybody's Golf - recenze

Everybody's Golf - recenze

Filip Němec

Filip Němec

2

Další díl série, který opět není dokonalý, ale díky laxní konkurenci stále nemá sobě rovného.

Reklama

Hra vychází na: PS4 Recenzovaná verze: PS4

Pokud přistupujete k sérii Everybody's Golf poprvé, je si třeba vysvětlit dvě zásadní věci. Přestože tomu název může napovídat, rozhodně nejde o první díl série. Naopak. Celkově jde už o osmé pokračování série, kterou po většinu času tvoří japonské studio ClapHanz. Absence číslovky či nějakého podtitulu naznačuje spíše nějaký restart nežli přerod do nové etapy. Jak si ale řekneme dále, ve finále se toho zase tolik nezměnilo. Druhou zásadní informací je fakt, že Everybody's Golf je arkáda jako řemen. To můžete chápat jako negativum, pokud jste náruživým hráčem golfu, nebo naopak jako zásadní výhodu, pokud vám klasický golf přijde jako nudná a snobská hra, natož pak sport (omlouvám se první skupině).

Golf nebo japonská šílenost?

Již tradičně první věcí, kterou musíte ve hře udělat, je tvorba postavy. Editor a jeho nabídka by se dala co do množství a variantnosti považovat za lepší průměr. Kromě volby pohlaví samozřejmě vybíráte účes a další detaily, zejména obličeje. Oblečení je z počátku poměrně omezené, ale jak se prokousáváte kampaní, vyhráváte nové kousky a můžete svou postavu profilovat dle své libosti. To je dáno celkovým vyzněním hry. Nejen že jde totiž o arkádu, nadsázka ze hry čiší i nezaměnitelným japonským stylem, díky kterému můžete klidně hrát za malou japonskou školačku s nemravně střiženou minisukní. Osobně tomuto vizuálnímu směru moc neholduji, ale v případě titulu Everybody's Golf je to vítaný doplněk k celkově nadsazenému vyznění hry.

„Kampaň nabídne zajímavé modifikace, kam nepatří pouze silnější vítr ovlivňující míček za letu ale také tornádo v jamce.“

Samotná kampaň je velmi robustní a můžete u ní setrvat dlouhé desítky hodin. S její zábavností už to ale není tak jednoduché. Everybody's Golf si totiž dává dost na čas s dávkováním jednotlivého obsahu. Prvních asi deset her strávíte pouze na jednom jediném hřišti, které se velmi rychle okouká. Polehčující okolností není ani to, že vám hra občas naservíruje dané hřiště v opačném gardu. Kromě klasických turnajů absolvujete i několik her jeden na jednoho, které jsou sice kratší, ale musíte sledovat odpaly soupeře, což je možná napínavé tak první dvě minuty. Kampaň nabídne i zajímavé modifikace, kam nepatří pouze silnější vítr ovlivňující míček za letu ale také tornádo v jamce, které vcucne míček i když nemíří přímo na jamku, nebo naopak extrémně malá či velká jamka.

Poté co zdoláte několik turnajů a 1 vs. 1 soubojů, se vám odemkne nové hřiště a stejný koncept se znova upakuje dále a dále. Nutno dodat, že pokud vás Everybody's Golf prostě baví, určitá rozvláčnost kampaně vás nemusí tolik trápit, jste-li ale náročnější publikum, výše zmíněné výtky jsou jistě na místě. Mně prostoje a zdržování kampaně vadilo hodně, protože jsem hráčem většiny předchozích dílů a měl jsem pocit nepříjemného déjà vu a musel jsem sám sebe přesvědčovat, že hraji nový díl série.

Golfistou lusknutím prstu

Nemusíte odpalovat jako Tiger Woods, abyste v roli japonské školačky dostali míček do jamky na tři odpaly. Systém odpalování je totiž zjednodušen úplně na dřeň. Hra vám automaticky zvolí hůl s ideálním odpalem a označí na hřišti kam míček doletí v případě maximální rány. Stiskem křížku odpal spustíte, druhým stiskem nastavíte sílu a třetí a poslední stisk křížku se snažíte načasovat tak, aby indikátor skončil co nejblíže místu, odkud se rozjel. Osvojit si téměř dokonalé odpaly není vůbec problém už během několika prvních her a je vcelku jednoduché dostat míček tam, kam chcete. Sledovat u prvních dvou odpalů je třeba pouze směr větru a terén v místě dopadu. Složitosti přichází až na greenu, kdy je třeba sledovat vodící přímky, jež indikují sklon terénu a podle něj musíte mířit. Právě tyto momenty přináší to největší uspokojení či naopak v případě neúspěchu výbuchy vzteku.

K arkádovému modelu de říct jen to, že pokud hledáte realistický golf, sarkasticky se hráčům Everybody's Golf vysmějete do očí. V opačném případě si hru zkrátka a dobře budete užívat, protože se na první pohled snaží navodit pocit jakési komplexnosti, která právě v momentech, kdy se ocitnete na greenu, dodává velmi příjemný pocit uspokojený z dobrého odpalu. Vaše schopnosti se samozřejmě s postupem kampaní budou lepšit, hra však bude zároveň ztěžovat podmínky složitějšími hřišti, silnějším větrem nebo menšími jamkami. Vám naopak poroste úroveň vašeho vybavení. Za dobrý odpal dostane každá vaše hole zkušenostní body, které se projeví třeba ve zvýšení síly odpalu nebo přesnosti. Stejně tak získáváte míčky přinášející rozdílné bonusy.

Mánie otevřeného světa

Nový Everybody's Golf vybočuje někdy až takovými způsoby, že je lze jen těžko chápat. Pro mne trošku nepochopitelně hra nově nabízí jakousi formu otevřeného prostředí, ve kterém se můžete volně pohybovat a u jedné z postav spouštět turnaje, jinde zase startovat 1v1 souboje či jen přijímat rady od místních NPC. Daleko lépe by posloužilo klasické kontextové menu a byli bychom tak ušetření sledování absurdně pobíhajících japonských postaviček s rozpřaženýma rukama, které jako autíčka na dálková ovládání kloužou po prostotu, který je nezajímavý, nudný a prázdný. Třešničkou na dortu je minihra ve formě chytání ryb a je pouze na vás, jestli je tato jednohubka záporem či kladem. Faktem je, že hra nabízí poměrně velké množství ryb, které je možné chytat a vlastně se k nadsazenému vyznění hry ve výsledku i hodí. Naopak zajímavým prvkem je možnost volně se pohybovat po jednotlivých hřištích a vybírat si odpaliště. Později dostanete na pomoc golfový vozík, který vám pohyb po relativně velkých hřištích značně zpříjemní.

„Osobně kvitují přítomnost oblíbeného režimu lokálních turnajů, kde si na jedné konzoli můžou proti sobě zahrát až čtyři hráči.“

Základní hub ve formě jakéhosi kempu má své opodstatnění, pokud cílíte především na hru více hráčů. S ostatními živými hráči se v něm totiž můžete potkávat, podobně jako na jednotlivých hřištích, kde můžete klidně hned odstartovat svůj vlastní turnaj. Jen zamrzí, že si hřiště musíte nejprve odemknout v kampani. Abyste si mohli spolu zahrát, musí mít každý účastník turnaje dané hřiště odemknuté, což vás nutí chtě nechtě prodrat se celou kampaní. Ta, jak už jsem napsal, ale nemusí každého bavit. Osobně kvitují přítomnost oblíbeného režimu lokálních turnajů, kde si na jedné konzoli můžou proti sobě zahrát až čtyři hráči a díky povaze hry vám bude stačit pouze jeden ovladač.

Bez konkurence ale ne nejlepší

Everybody's Golf je rozhodně nejlepším arkádovým golfem, za to ale může spíše prakticky nulová konkurence nežli vysoké kvality hry. V zásadě se sice jedná o dobrou arkádovou zábavu, které má unikátní moc zabavit golfem i hráče, které jinak ten reálný golf absolutně nepřitahuje. Přesto ale není bez chyby a pokud překousnete rozvláčnost kampaně a jisté restrikce v multiplayeru, jsou tu chyby, které omluvit prostě nejde. Jedná se především o technické chyby a nedostatky, které znepříjemňují multiplayer. Hra často nečekaně padá a občas vás sama nepochopitelně vykopne. Pokud se tak nestane, naštve vás možná absence jakéhokoli matchmakingu, takže pokud jste zrovna s touhle sérií začali, dost možná vás zkušení hráči online režimu nemilosrdně rozcupují. Pokud ale toužíte po arkádovém golfu, Everybody's Golf je v současné době tou nejlepší volbou.

Verdikt: Pro fanoušky série prakticky nic nového, pro nově příchozí především zábavný arkádový golf, u kterého si musí každý hráč předem ujasnit, jestli mu jednotlivé aspekty hry vadí, či ne. Tak jako tak na poli arkádových golfových her prakticky jediná volba.

Everybody's Golf koupíte v obchodě Xzone.cz.

Everybody's Golf
PlayStation PSP
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pro fanoušky série prakticky nic nového, pro nově příchozí především zábavný arkádový golf, u kterého si musí každý hráč předem ujasnit, jestli mu jednotlivé aspekty hry vadí, či ne. Tak jako tak na poli arkádových golfových her prakticky jediná volba.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

dobře vymodelovaná a rozmanitá hřiště
offline turnaje až pro 4 hráče
zábavné modifikátory
technické problémy
rozvláčná kampaň pro jednoho hráče
diskutabilní přínos otevřeného prostředí
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama