Far Cry 4 aneb trojka znovu a lépe?
Blogy čtenářů Recenze Far Cry 4 aneb trojka znovu a lépe?

Far Cry 4 aneb trojka znovu a lépe?

Faldmen

Faldmen

Jak již napovídá nadpis, v této recenzi se nevyhneme porovnávání s předchozím dílem této série, jelikož jsou to hry velice podobné. Nejedná se sice o…

Reklama

Jak již napovídá nadpis, v této recenzi se nevyhneme porovnávání s předchozím dílem této série, jelikož jsou to hry velice podobné. Nejedná se sice o žádnou novinku, ale vzhledem k blížícímu se datu vydání nového dílu, tedy Far Cry: Primal, je tato hra opět aktuálním tématem.

 

Recenzovaná verze – Playstation 4 (krabicová verze)

 

 

 

Pohlcující příběh???

Bohužel musíme začít u Achillovy paty celé hry. Nejzajímavější scény jsou tu ty, které jsme již mohli vidět v trailerech, jinak se v celé hře de facto nic neděje. Na začátku zjistíme, že se náš hlavní hrdina jmenuje Ajay Ghale (místní vyslovují Ádžej Galej), který přijel do Kyratu, aby uctil památku své zesnulé matky tím, že uloží její popel vedle Lakshmany, což bylo její poslední přání.

Hned na začátku nás „pozve“ do svého sídla hlavní záporák jménem Pagan Min, který je v této zemi diktátorem. Zjistíme, že je s naší rodinnou historií jistým způsobem spojen (spoilery však vynecháme). Z pevnosti utečeme za pomoci zdejšího odboje a pak už se upřímně jakýkoliv příběh vytratí. Následují úkoly typu, dostaň se z místa A do místa B, které vystřílej nebo se do něho infiltruj a zabij cíl, na čemž by nebylo nic až tak špatného, kdyby se během toho něco dělo. Ubisoft se tuto nudu pokusil zachránit ještě možností rozhodovat se mezi dvěma hlavami rebelů. Buď můžete pomáhat Sabalovi, který se drží tradic a vyšších hodnot svého lidu nebo si vyberete za vůdce Amitu, která je spíše taková zdejší business woman – vidí budoucnost v prodeji drog atd.

 

Kontakt s hlavním padouchem probíhá primárně přes vysílačku, kdy nám říká nějaké nezáživné informace. Potkáme ho tedy za celou hru cca 3x? Což je opravdu málo. Pokud jste hráli Far cry 3, jistě si pamatujete šíleného Vaase, se kterým je spojeno několik potyček, kdy se nás pokusil zabít. Pagan Min mu však nesahá charakterem (či čímkoli jiným) ani po kotníky.

 

 

Nádherná krajina.

 

Toto téma je velice subjektivní. Někomu se mohl více líbit tropický nádech ve třetím díle a někomu drsné skalisté prostředí Kyratu. Velice často zde narazíte na mnoho zvířat, která máte možnost pozorovat při lovu. Pozor však, abyste si s kořistí nevyměnili místo. Některá zvířata dokáží být opravdu nebezpečná. Např. jakmile slyšíte někoho křičet „Ígl, voč aut“ tak se mějte opravdu na pozoru, protože s orlem zde není žádná legrace.

 

 

Herní mechanismy se zde nezměnily.

 

Ani zde se nevyhneme lovu nutnému k rozšiřování našeho arzenálu a zásob munice a ani zde to však nedává smysl. Civilizovaná oblast a vy si musíte ulovit dva divočáky, abyste si z jejich kůže udělali větší peněženku, ale na ještě větší peněženku potřebujete skolit nosorožce. Ve třetím díle měl lov ještě „jakštakš“ atmosféru, ale zde je to doslova otravné. Snad to u nového Primalu bude opět záživnější.

Dá se tedy říci, že se jedná o totéž, co známe z předešlého dílu. Přibyly nám nějaké zbraně, které můžeme do jisté míry upravovat. Můžeme si upravit velikost zásobníku, vyměnit zaměřovač, přidat tlumič a změnit barvu/motiv zbraně. Také zde nalezneme více dopravních prostředků. Nově můžeme například létat za pomocí tzv. Buzzeru, což je taková malá helikoptéra nebo si můžeme osedlat slona, který se dá dobře využít i jako zbraň. Jelikož se nacházíme víceméně v horách, autoři nám do výbavy přidali i horolezecké lano s kotvou, které také přijde vhod.

 

Technická stránka bohužel pokulhává.

 

Co se vizuálu týká, není toho moc co vytknout. Nečekejte však to, co jste viděli v úvodních trailerech a gameplay videích. V porovnání s Far Cry 3 se o nikterak zásadním posunu mluvit nedá. Hra běží na PS4 v rozlišení 1080p a 30 snímcích za sekundu, které si obstojně drží ve všech situacích, což určitě chválím.

K takřka nulovému příběhu se nám přidává další neduh a tím je celková nedotaženost a spousta tzv. bugů. Vzhledem k tomu, že hra je na trhu už nějaký ten pátek a dokonce má vyjít další díl série, očekával jsem, že by mohla být alespoň dokončená. Obzvlášť, když se jedná pouze o přeskinovanou trojku. K mému překvapení se však hra chová v mnoha ohledech zvláštně. Herní zážitek kazí např. situace, kdy hlavní postava z ničeho nic začne mlátit za jízdy hlavou o volant, při stisknutí R2 pro střelbu nereaguje, při střelbě z granátometu se střela odrazí od nepřítele vám přímo do obličeje, při výměně typu šípu se zasekne a dokola vytahuje šíp z toulce a mnoho dalších. Často se stává, že u aktivního objektu, kde máte podržet tlačítko čtvereček, se vám tato výzva nezobrazí a vy prostě truhlu/dveře neotevřete, i když se snažíte k ní přistoupit ze všech možných úhlů. V jiném případě se vám akční tlačítko sice ukáže, ale postava daný úkon (jako např. sednout si do auta) neprovede. Část těchto chyb můžete vidět ve videích níže.

Umělá inteligence Paganových vojáků ani bojovníků odboje se taky do předností počítat nedá. Např. pokud při dobývání tábora najdou vojáci jednoho ze svých druhů usmrceného šípem, začnou nesmyslně chodit po táboře (většinou po jednom, abyste to měli všechno jednodušší), ale poplach nikdo nezapne, ani když vyvraždíte půlku tábora a zbyde jen jeden člen. Znáte situaci z GTA, kdy je na cestě sebemenší překážka a po chvilce je z toho armageddon? Zde je to často to samé, jen v menším měřítku a trvá to déle, protože tu není takový provoz.

Pokud chcete vyletět pomocí wingsuitu z oblasti, kde má postava schovanou zbraň a doletíte na hranici, kde ji obvykle vytahuje, vždy se automaticky „jakože vybouráte“ a začnete padat z oblohy.

To je jen pár chyb, které mne postihli během jednoho projití hry a cca 90minut multiplayeru + 60 minut coopu.

 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/ZiLh3Vdl-zQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Gz4Ln4Cjeoo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

... zde pokračujte v psaní ...

 

 

 

Kooperace a multiplayer:

 

Hra se již od počátku na PS4 chvástala možností poslat svým přátelům tzv. Keys to Kyrat, díky kterým může hrát váš známý s vámi v kooperaci, aniž by si hru koupil. Problém však je, že ať hru má nebo ne, nemůže s vámi procházet příběhové mise. Můžete se tedy spolu jen poflakovat po mapě a plnit spolu vedlejší úkoly nebo dobývat území. Je to zábavné, ale ne na dlouho. Mně se navíc při pokusu poslat klíč objevila hláška, že žádné klíče již nevlastním. Hru jsem měl novou (žádný bazar), proto nevím, zda dělám něco špatně nebo se jedná o chybu.

Multiplayer zde mohou hrát dva týmy po pěti lidech. Na jedné straně hrajete v týmu bojovníků odboje, kteří mají k dispozici střelné zbraně, výbušniny a vozidla. Na druhé straně hrajete za Paganovi bojovníky typu „elf“, což znamená, že máte k dispozici luk s několika typy šípů (obyč., výbušný, zápalný, vosí - ano, suktečně zde můžete vystřelit hejno vos na šípu, atd.), zvěř a drogy, které vylepšují vaše vlastnosti. Tato postava je v režimu plížení dokonce neviditelná. Multiplayer ze začátku působí prázdně a nezáživně jelikož je na veliké mapě celkem málo lidí. Po delším trápení vás možná chytne, ale na dlouhodobé hraní to moc není. Navíc je zde velice nešťastně vyřešeno, když se chcete s kamarádem připojit do jedné hry a hrát spolu. Chtělo by to něco, jako jsou squady v Battlefieldu. Zde to jde řešit pouze tak, že se připojíte do hry a následně pozvete svého známého k vám. Ten však bude muset čekat, pokud nebude na serveru volné místo.

Ať se bavíme o kooperaci v kampani či multiplayeru, v obou případech se setkáme s velice neintuitivním nastavováním, což hru jen zbytečně komplikuje.

Far Cry 4 aneb trojka znovu a lépe?

Verdikt

Jedná se o hru v pěkném grafickém kabátku, které však chybí duše. Krásná příroda bohužel nemůže vynahradit pokulhávající příběh, plno chyb a nedodělků. Bohužel se ze značky Far Cry pomalu ale jistě stává čistě dojná kráva a to se odráží na kvalitě. Far cry 4 bych určitě nenazval čtvrtým dílem. Doufám, že si Ubisoft dá po Primalu pauzu a po té nám nabídne opravdu nové Far Cry. Kladné body se dají přidat za cz titulky, které jsou však špatně načasovány a v případech, kdy postava mluví už o něčem jiném, máme stále přeloženou teprve minulou větu. A za stabilní snímky za sekundu. Far cry 4 bych doporučil někomu, kdo hledá hru, u které si odpočine, zastřílí, virtuálně se projde po přírodě a nebude u toho muset přemýšlet.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafická stránka hry
bez propadů fps
cz titulky
nádherná krajina
možnost kooperace (bohužel vyjma příběhových misí)
příliš mnoho bugů
velmi slabý až nudný příběh
neintuitivní nastavování multiplayeru/coopu
nesmyslný lov zvěře
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama