Fenomén Palworld – inspirace, nebo plagiátorství?
Palworld Novinka Fenomén Palworld – inspirace, nebo plagiátorství?

Fenomén Palworld – inspirace, nebo plagiátorství?

Jan Urbančík

Jan Urbančík

11
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC Xbox Xbox One

Na vývojáře se strhla vlna obvinění, připravují i „Hollow Knighta“.

Reklama

Minulý týden vyšel survival Palworld. Tak trochu bizarní kombinace zvířátek silně připomínajících Pokémony, která však mohou používat střelné zbraně. A přestože už před vydáním se o hře hodně mluvilo, asi nikdo nečekal, jak velký hit se z toho vyklube. Titul od studia Pocketpair doslova boří rekordy. Prodal už přes 6 milionů kopií (přestože je k dispozici i v Game Passu) a včera dosáhl na 1 582 482 současně hrajících hráčů, čímž si vysloužil celkové třetí místo v historii Steamu. Vyššího počtu už dosáhl jen Counter-Strike a PUBG. Přesto úspěch nedokáže zastřít celou kauzu okolo podobnosti s Pokémony. A na internetu se tak rychle rozproudila poměrně vášnivá debata o tom, co je ještě inspirace a co už jen plagiátorství.

Velkou podobu zdejších tvorů s Pokémony od Game Freaku se vývojáři ani moc zatajit nesnaží a hráči si jí samozřejmě rychle všimli. V Palworldu tak najdete celou řadu stvoření, která různé Pokémony silně připomínají, ať už kombinaci několika, či přímo nějakého konkrétního. Rozdíly jsou občas například jen v barvě, chybějícím ocasu či jiném menším prvku.

To by samo o sobě nejspíš (alespoň tedy z právního hlediska) problém nebyl, jenže lidé (konkrétně například uživatel Twitteru s přezdívkou byo), kteří si dali tu práci porovnat nejenom design, ale i samotné modely, přišli na mnohem větší podobnost. V některých případech je rozdíl jen minimální a celkový tvar je téměř totožný. Na tohle téma si magazín VGC promluvil s dvě zkušenými character artisty, kteří si však nepřáli být jmenováni.

"Žádným způsobem nemůžete dostat stejné proporce na více modelech z jiné hry, aniž byste je neukradli," říká jeden z nich. Dále dodává i vlastní zkušenost: "Několikrát se stalo, že desítky výtvarníků dostaly stejný concept art, aby vytvořily 3D model, například během zkoušky pro přijetí zaměstnance. Viděl jsem 30 výtvarníků zkoušet udělat stejného koně pomocí stejného nákresu. Žádné si nebyly tak blízko, jako jsou tyto Palworld modely podobné modelům z Pokémonů. Obrysy a proporce tady sedí téměř dokonale."

Druhý zase tvrdí, že meshe vypadají odlišně, takže nejde o úplně stejné modely: "...ale je to tak blízko, že mohli stavět na modelech z Pokémonů a udělat pár změn, aby nebyly úplně stejné."

Pokud bude chtít The Pokémon Company zasáhnout žalobou, bude muset podle právníků, kteří se pro VGC vyjádřili, potvrdit právě přímo kopírování modelů, nejen silnou inspiraci designů: "Nemůžu mluvit k 'vědě' použité na tomhle Twitter účtu, ale důkazy o skutečné krádeži assetů jsou rozhodně věcí, která pravděpodobně povede k úspěšnějšímu případu," říká právník Richard Hoeg. "Jednoduše být 'inspirován' existujícími designy, i když to jde tak daleko jako použití určitých designových pravidel (proporce, zbarvení, použití křivky, velikost očí atd.), většinou ne."

Pro Game File, stránku novináře Stephena Totila, situaci okomentoval také Don McGowan, vedoucí právnického týmu The Pokémon Company v letech 2008 až 2020. "Vypadá to jako klasická vykrádačská blbost, kterou jsem vídal tisíckrát za rok, když jsem byl v pozici vedoucího právníka Pokémonů," říká McGowan. "Jsem jen překvapený, že se to dostalo tak daleko."

Na Twitteru a dalších sociálních sítích se mezitím střetává tábor fanoušků Palworldu s "odpůrci", respektive lidmi, kteří Palworld označují za plagiát. Zatímco druhý tábor argumentuje extrémní podobností designů a modelů, fanoušci kontrují s tím, že by se takové případy našly i u jiných her a často sdílí obrázek srovnávající Pokémony s tvory z Dragon Questu.

Na mnohdy vyhrocené diskuze v pondělí reagoval i CEO studia Pocketapir Takuro Mizobe v příspěvku na Twitteru (z japonštiny do angličtiny ho přeložil magazín VGC): "Momentálně dostáváme urážlivé a hanlivé komentáře namířené proti naším výtvarníkům, a to spolu s tweety, které se zdají být výhružkami smrti," popisuje náročnou situaci Mizobe. "Přestože jsme obdrželi různé názory ohledně Palworldu, je důležité říct, že dohled nad všemi materiály související s Palworldem měl na starosti tým, včetně mě. Já nesu zodpovědnost za vyprodukované materiály. Ocenil bych, kdyby ty komentáře namířené na výtvarníky zabývající se Palworldem zmizely."

Závěrem je třeba dodat, že Palworld není první takový případ, kdy byla společnost Pocketpair obviněna z plagiátorství. Jejich předchozí titul Craftopia hráčům připomínal Zeldu: Breath of the Wild, chystaná metroidvania Never Grave: The Witch and The Curse svým art stylem zase populární hru Hollow Knight.

Celkově vzato jde o poměrně komplexní případ a z laického hlediska záleží na každém z nás, jak k tomu přistoupíme. Co se týče právního sporu, The Pokémon Company zatím podle všeho žádnou žalobu nepodala, ale pokud se tak stane, ve věci samozřejmě bude muset rozhodnout soud.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama