FIFA 16 – a zase ten kopačák
FIFA 16 Recenze FIFA 16 – a zase ten kopačák

FIFA 16 – a zase ten kopačák

Milan Votava

Milan Votava

56

Sportovně nabitý podzim už je opět tady a s ním i nejnovější fotbálek od EA Sports. Jaké přináší novinky a co se oproti loňskému ročníku změnilo?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Slunečního svitu ubývá a listí pomalu žloutne, podzim už je tady a s ním i nejnovější ročník fotbalové hry, FIFA 16. Kolik toho lze stihnout implementovat do hry během jednoho jediného roku? No EA Sports ukazují, že toho není málo. Letošní ročník přináší několik novinek i úprav, po kterých volala samotná hráčská komunita a nutno říci, že autorům zřejmě nejsou slova samotných hráčů tak úplně ukradená.

Na kariéru hezky česky

Barevně pozměněné herní menu je tentokrát opět kompletně v našem mateřském jazyce, tedy přesněji řečeno, je v češtině na všech platformách, což ocení každý hráč kariéry. A je úplně jedno, zda se rozhodnete pro kariéru hráče nebo trenéra, díky české lokalizaci si můžeme naplno vychutnat veškeré fotbalové zpravodajství a interní komunikaci v týmu. Netvrdím, že to dříve nebylo možné, s češtinou je to však mnohem pohodlnější.

Herní náplně neubylo, naopak několik novinek přibylo snad v každém herním módu. Trenérská kariéra přináší například oživení v podobě předsezóních přípravných turnajů. Na začátku sezóny tak můžeme otestovat svůj mančaft a formu jednotlivých hráčů na turnaji, utkat se s celou řadou zajímavých týmů a v případě úspěchu si připsat na svůj účet pořádně tučnou odměnu. Novinkou jsou také tréninky. Každý týden můžeme určit až pět hráčů, kteří se podrobí speciálnímu tréninku, díky kterým dochází ke zlepšování jejich vlastností, potažmo i k růstu jejich tržní ceny. Záleží přitom čistě na nás, zda se soustředíme na zkušené hráče nebo investujeme svůj čas do růstu mladých talentovaných playerů. Samotný trénink poté probíhá podobně jako dovednostní soutěže, které se objevují před každým zápasem.

„Kariéry přináší i další zlepšováky, které možná obyčejným smrtelníkům uniknout, avšak fotbalový fajnšmekři jej musí ocenit.“

Kariéra přináší i další zlepšováky, které možná obyčejným smrtelníkům uniknout, avšak fotbaloví fajnšmekři jej musí ocenit. Jedná se například o možnost získat hráče na hostování až na dva roky, nebo skutečnost, že během přípravného utkání můžeme vystřídat neomezený počet hráčů. Jsou to všechno maličkosti, ale rozhodně potěší. Nechybí ani kariéra hráče, kdy se, coby fotbalový talent, snažíme prorazit mezi ostatní fotbalové superhvězdy, a až posbíráme veškerá fotbalová ocenění a bude na čase odebrat se do fotbalového důchodu, není problém vrhnout se přímo na kariéru trenéra. Jinak však tento herní mód téměř nic nového nepřináší, na rozdíl od FIFA Ultimate Team, kde opět několik novinek najdeme.

Kapitánem Ronaldo, na křídlech Messi a Neymar…

Prvně je to poupravené uživatelské rozhraní, které pocítíme především při úpravách sestavy a přiřazování nejrůznějších užitkových předmětů k samotným hráčům. Hlavní novinkou je však Draft FUT. Nejprve si zvolíme formaci, určíme kapitána a nakonec i samotnou sestavu, na každý post přitom máme na výběr z pěti hráčů, automaticky vylosovaných ze všech hráčů FUT. V podstatě si tak draftujeme tým plný superhvězd, se kterým následně musíme vyhrát čtyři zápasy v řadě. Pokud během čtyř zápasů neokusíme hořkost porážky, odměna je v kapse. Hrát lze navíc offline i online a vyhrané balíčky jsou opravdu zajímavé.

Jinak jde o klasický Ultimate Team se vším všudy, budujeme tým, nakupujeme hráče a hráčské balíčky, ladíme týmovou souhru a tak dále. Bohužel stejně jako minulý rok, i tentokrát se začátky neobešly bez problému a servery EA Sports nápor hráčů nezvládaly. Z prvních pěti online zápasů jsme dokončili pouze jeden, když si navíc přičtete fakt, že v každém zápase jsme měli herně navrch a kráčeli jsme za vítězstvím, je ztráta několika bodů opravdu frustrující. Popravdě řečeno i nějaké to sprosté slovo nám uklouzlo.

I ženy do toho umějí kopnout

Další herní novinkou jsou ženské národní týmy. Poprvé v historii tak můžeme okusit, jak to s míčem zvládají zástupci opačného pohlaví. Celkem hra obsahuje 12 ženských reprezentačních mužstev, výborně zpracovaných do nejmenšího detailu, každá hráčka je věrnou kopií své předlohy a předem musíme upozornit, že se rozhodně nejedná o žádné ošklivky. Bohužel 13 fotbalistek muselo na poslední chvíli ze hry zmizet, z důvodu neshod s NCAA (národní vysokoškolská atletická asociace). Nic to ovšem nemění na tom, že ženské národní týmy bereme jako velmi příjemné fotbalové zpestření.

O náplni hry už toho bylo napsáno celkem dost, ale jak se vlastně letošní FIFA hraje? Nejprve musíme říci, že jinak. Změna v hratelnosti je patrná už od prvního zápasu. Hráči mají více možností pohybu s balónem, lépe si míč dovedou pokrýt a naopak i pohyb bez balónu je o něco přirozenější. Sebrat míč soupeři je tak o něco složitější. Hráči do sebe neustále strkají, tahají se za dres a vše vypadá opět o kousíček reálněji, bohužel stále se to neobejde bez bugů v podobě nepřirozených pádů a krkolomných poloh. Zapomeňte také na to, že s některým ze sprinterů utečete přes celé hřiště a vstřelíte gól, hráči již nejsou nedostižní a navíc pokud se vydáte na delší sprinterský souboj, na samotnou střelu už nezbude mnoho sil.

„Hráči mají více možností pohybu s balónem, lépe si míč dovedou pokrýt a naopak i pohyb bez balónu je o něco přirozenější.“

Pokud patříte k nováčkům, určitě oceníte novou funkci FIFA trenér, kterou si můžete zapnout kdykoliv během zápasu. FIFA trenér je nápověda objevující se vždy u vybraného hráče a zobrazuje ovládání a herní tipy, jak zlepšit své hráčské umění. Nápověda je rozdělena do několika úrovní a přiučit se tak může naprosto každý. Při úplně prvním utkání může sloužit i jako jakýsi tutoriál a my jsme díky FIFA trenérovi okamžitě zjistili, že ve hře je nový typ přihrávky, který je pro obránce mnohem hůř zachytitelný, než klasická asistence.

Změn není nikdy dost

Změny jsou cítit také na brankářích. Tváří v tvář soupeři předvádějí mnohem lepší zákroky, někdy až neskutečně reflexivní. Zcela nové je bránění rohových kopů a centrů. Gólmani nyní tyto situace řeší o něco jinak, při boxování míče navíc poměrně často chybují a z velkých závarů před brankou tak může padnout gól. Jinak jsou stále více nepředvídatelní, zatímco se jednou blýsknou naprosto nadlidským zákrokem, vzápětí dostanou naprosto nesmyslnou branku. Hru mají však přečtenou „fantasticky“, stačí jen o krapet nepřesnější přihrávka směrem kupředu, a už číhají na velkém vápně a sbírají míč do rukavic, což působí naprosto nereálně.

Samotnou kapitolkou jsou také rozhodčí. Poté, co se nám tady rozmohl takový nešvar a rozhodčí po celém světě neustále naprosto kazí fotbal a to ani nemluvíme o naší Synot lize, vypadá to, jako by si EA Sports vzali inspiraci. Virtuální arbitři tak pískají naprosté nesmysly. Některé odpískané penalty jsou absolutní taškařicí, ze které by i duo Berbr a Damková měli radost, a to ani nemluvíme o tom, že za hraní rukou stále není žádný postih. Pochvalu si tak zaslouží pouze za novinku v podobě mizejícího spreje pro rozhodčí, díky kterému se hlídá dodržování vzdálenosti hráčské zdi od míče při přímých kopech.

Ligy z celého světa nechybí, česká ano

Vizuální stránka hry, stejně tak i prezentace veškerých zápasů je opět naprosto špičková. Nechybí velké množství licencovaných lig z celého světa (naší Synot ligu však opět nenajdeme) a herního obsahu je rovněž dostatek. Většina známých hráčů jsou autentickou podobiznou svojí reálné předlohy a jsou na hřišti rozpoznatelní již podle toho, jak se pohybují. Bohužel to samé neplatí o naší reprezentaci, v sestavě najdete i Milana Škodu nebo Jiřího Skaláka, avšak podobní si nejsou ani při pořádné porci představivosti.

Komentátoři Martin Tyler a Alan Smith znovu předvádějí špičkovou práci a nás potěšilo, že českou lokalizací jsou opatřeny pouze texty ve hře a nikoliv i samotný dabing. Slyšet ještě jednou větu: „Mladičký Španěl Fabregas“ asi spácháme harakiri. Na jedničku dopadl i výběr písní, které nás během hraní doprovázely, tak jako každý rok, i tentokrát nechybí nejrůznější hudební interpreti z celého světa, za zmínku jistě stojí kapely Banners, Bastille nebo Foals.

FIFA je po roce zpátky a přináší mnohá vylepšení a nejednu novinku. Oceňujeme především ženské národní týmy a draft FUT. Grafika a zprostředkování zážitku ze zápasu je i nadále famózní a oceňujeme i snahu o větší realističnost a vítáme změny hratelnosti, ačkoliv jejich osvojení ještě nemáme zmáknuté do detailu. Hru FIFA 16 srážejí chyby rozhodčích a nevyvážení brankáři, nechybí ani bugy a počáteční problémy s online servery. Pořád se však jedná o výborný fotbalový zážitek.

FIFA 16
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Fandové FIFA si jistě přijdou na své, nový ročník je tu a přináší nejednu novinku, bohužel některé chyby přetrvaly, jiné se objevily.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

prezentace zápasů
ženské národní týmy
draft FUT
tréninky během kariéry
nové pohyby hráčů
česká lokalizace
otřesné výroky rozhodčích
nevyvážení brankáři
počáteční problémy se servery
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama