FIFA 18 – Ronaldo a spol. jsou zpět
FIFA 18 Recenze FIFA 18 – Ronaldo a spol. jsou zpět

FIFA 18 – Ronaldo a spol. jsou zpět

Milan Votava

Milan Votava

24

Fotbalová série od EA Sports, FIFA, je po roce opět zpátky, avšak dokáže i letos zaujmout?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Po virtuálním pažitu herní série Pro Evolution Soccer (recenze) se již několik dní proháníme a bavíme se přitom na výbornou. Nyní však přichází souputník a hlavní konkurent, FIFA, což okamžitě evokuje pouze jednu otázku – jaký že virtuální fotbal je ten nejlepší? Pokud očekáváte jednoznačnou odpověď, rovnou na začátku dnešní recenze mohu prozradit, že pro tuto otázku řešení neznám. Každá herní série vyniká v něčem jiném a jasno by si měli udělat především sami hráči, ať již za pomocí hratelného dema, gameplay videí anebo recenze. Nebudeme tedy již déle chodit kolem horké kaše a rovnou se vrhneme na to, co letošní FIFA přináší, v čem vyniká a na čem je potřeba ještě zapracovat.

Již při prvním zápase každý hráč série FIFA pocítí určitý rozdíl. Nebudeme si absolutně pohrávat s tvrzením – fotbalový simulátor – jelikož tím FIFA nikdy nebyla a ani se o to nesnaží. Jako každý rok, i letos jde o zcela jasnou arkádu, jejíž rychlost může u hráčů PES vyvolat posměšný úšklebek. Hráči létají po hřišti jako neúnavní sprinteři a dohonit rychlíky jako Antoine Griezman nebo Raheem Sterling je téměř nemožné. Na druhou stranu autoři zapracovali na driblingu, možnostech pokrytí balonu a i samotná hra tělem prošla řadou změn. Obrat protivníka o míč je tak mnohdy opravdu nelehký úkol, a i když se vám podaří vystihnout ten správný moment, ani to nemusí nutně znamenat, že kulatý nesmysl ukořistíte.

Jestliže jste zvyklí neustále znásilňovat tlačítko pro sprint, mnoho vítězství vás zřejmě nečeká. Během klasického driblingu je mnohem lépe možné s míčem manévrovat, zatímco při vedení balonu ve sprintu toho mnoho nesvedete. Naopak pokud například zrychlíte, najednou polevíte, míč zaseknete a změníte směr, celkem jednoduše pošlete svého strážce „na párek“. Mnohem jednodušeji mi jdou letos provádět také kličky a celkový dojem z pohybu s míčem je tentokrát mnohem lepší. Kladně na mě působí i zlepšení centrů a přihrávek vzduchem, které tvoří letos mnohem větší útočnou hrozbu. Co se týče náběhů a spolupráce s ostatními hráči, zde je určitě co zlepšovat.

Brankáři předvádějí poměrně nevyvážené výkony a zcela bez problémů dokáží vytvořit opravdu skvostný kiks. Zcela nesmyslně a poměrně často se snaží míč vyboxovat, jindy se zase dlouho zvedají ze země, a to ani nemluvím o tom, že nedokážou přejít plynule z jednoho zákroku do druhého, tak jako gólmani u konkurenční série. Pocity ze zápasů mi kazilo i neustálé nastřelování brankové konstrukce, jelikož vidět během jednoho zápasu klidně i čtyři nastřelené tyčky a k tomu tři břevna, to není žádný problém a tento fakt pouze přiživuje teorie, že při některých zápasech vám hra jednoduše nedovolí vyhrát.

„Autoři zapracovali na driblingu, možnostech pokrytí balonu a i samotná hra tělem prošla řadou změn.“

Ze střídačky snadno a rychle

Pochvalu si jistě zaslouží možnost rychlého střídání. Rozumějte, během zápasu vám vyskočí návrh na střídání hráče, pomocí jednoho jediného tlačítka návrh vyvoláte, druhým potvrdíte a je hotovo. Hráč vystřídán a vy vůbec nemusíte pozastavovat hru a otravně se prokousávat menu. Možnosti střídání je samozřejmě možné předem nadefinovat. Opravdu efektní a efektivní herní novinka, jež velmi jednoduše zrychluje hru a nikterak nezdržuje.

Ze hřiště se nyní pojďme podívat na herní obsah. Samozřejmě nechybí možnost zhostit se role manažera anebo mladičkého hráče při cestě na fotbalový Olymp. Stejně tak je možné vytvořit si vlastního hráče a hrát společně s přáteli v klubu, který si sami založíte, nebo se jednoduše připojíte do nějakého již vytvořeného a zahrajte si online až ve dvaadvaceti hráčích. Ze hry nezmizel ani ženský mezinárodní pohár, avšak žádné extra změny v jeho obsahu nehledejte. Velmi pestrá je i nabídka klubových pohárů, ale problémem není ani sestavení vlastního turnaje. Již velmi bohatý sortiment nejrůznějších fotbalových lig se i letos rozrostl o nové členy, avšak i když už ve hře najdeme i 3. německou ligu, česká liga stále nikde. Jediným českým zástupcem je Sparta Praha, a ačkoliv její fanoušci nemají v poslední době mnoho důvodů k oslavám, může být tento fakt alespoň malinkatou útěchou.

Výzvy vytváření mužstva nikdy neomrzí

Určitých změn se dočkal i nejhranější režim celé série – Ultimate Team. Předně, autoři po loňském roce přišli na to, že hráči jednoduše zbožňují výzvy, při kterých je třeba uspořádat sestavu přesně dle stanovených pravidel. Výzvy vytváření mužstva tak nemohou chybět ani letos a bude jich mnohem víc než v loňském roce. Novinkou jsou také denní a týdenní úkoly, za jejichž splnění vás nečeká nic menšího, než přísun mincí a nových balíčků. Jde o zcela jasné úkoly typu vstřel branku se španělským hráčem anebo odehraj deset zápasů, střel za týden třicet branek v Ultimate Teamu a podobně. Zkrátka další nástroj, jak motivovat hráče k dalšímu hraní.

Nově najdeme v Ultimate Teamu také Squad Battle, což je obdoba víkendové ligy, avšak v offline režimu. Jedná se tak o výbornou možnost, jak přijít k velkému množství mincí a balíčků, především pro ty hráče, kteří se do víkendové ligy ne a ne probojovat. Nicméně neustále platí, že hlavní odměny číhají v online Víkendové lize. Na všech platformách jsou v režimu Ultimate Team k dispozici hráčské ikony, takže v balíčku nyní můžete objevit i takové borce jako Pelé, Thiery Henry nebo Diego Maradona. A v případě, že zrovna nemáte chuť hrát anebo plnit výzvy, můžete si pustit ze záznamu nejlepší zápasy z víkendové ligy v nabídce Kanál šampionů.

Alex Hunter je zpět

Jestliže vás v loňském roce oslovila Cesta, neboli dobrodružství mladého hráče Alexe Huntera v naprosto novém herním režimu, který kromě fotbalu sází i na určitou filmovost a zajímavý příběh, budete i letos chrochtat blahem. Ano, Alex Hunter se vrací a příběh, jež nám autoři letos naservírovali, je ještě lepší, plný zajímavých zvratů a dochází v něm i k vyřešení celé řady nejasností z minulého dílu. Na samotném začátku hraní je navíc možnost importovat údaje a statistiky z předchozího ročníku, takže plynule navážete na Alexův příběh. Ale hlavně, během hraní Cesty se neustále něco děje, pořád je o co bojovat a vězte, že co Alex prožije během jednoho roku, to by vystačilo kdekomu na celý život. Oživení přináší i dvě herní vsuvky, kdy se trošku hlouběji podíváte i do osudů dalších lidí z Hunterova blízkého okolí.

„Alex Hunter se vrací a příběh, jež nám autoři letos naservírovali, je ještě lepší.“

Alexe je možné si i trošičku poupravit k obrazu svému. Jednak máme přístup do Alexova šatníku, takže je možné měnit mu oblečení a boty, avšak není problém ani změnit účes, popřípadě přidat tetování. Vlásky, tetovačky, však to znáte, bez toho by to už ani nešlo, jak říká Julius Lavický. Upravovat lze i Alexovo vybavení na zápasy, jako styl dresu, přidávat potítka, upravovat štulpny, ale hlavně vybírat kopačky. S herním režimem Cesta se autoři skutečně vytáhli a závěrečná scéna celého příběhu dává jasnou indicii, že s Alexem se ještě určitě uvidíme.

Loni se FIFA přesunula na nový engine, Frostbite. Bohužel i letos to vypadá, jako by se s ním vývojáři stále teprve učili pracovat. Hra tak v jednu chvíli vypadá opravdu skvěle, především při detailech a nejrůznějších scénách během hraní Cesty, ale občas jsou vidět značné nedostatky, které oku nikterak nelahodí. A už vůbec nerozumím, z jakého důvodu bylo potřeba přidávat do hry záběry přímo zaměřené na divácké ochozy, když se doopravdy nejedná o pěknou podívanou. Kdyby raději tvůrci zapracovali na chybách. Hráči totiž prochází texturami, občas jakoby kloužou po hrací ploše a ani o nelidské zkroucení končetin není nouze.

Cristiano jako živý

Problém jsem měl také s nasvícením scény. Při některých zápasech mi přišli hráči příliš tmavý, zatímco trávník se až neonově leskne. Nevím, zdali má jít o jakési znázornění zapadajícího slunce, ale podobné efekty si autoři mohli odpustit. Pochvalou budiž možnost hrát na PS4 Pro v rozlišení 4K a velmi pěkně působí i někteří hráči, vymodelovaní do nejmenšího detailu. Například takový Cristiano Ronaldo skutečně vypadá a pohybuje se téměř jako živý. Záměrně však píši někteří, jelikož ne úplně všichni jsou reálnou předlohou sebe sama a v mnoha případech bych se dokonce nebál napsat, že u konkurenční série PES vypadá celá řada hráčů skutečně podstatně lépe.

Dlouho jsem přemýšlel, jakou že známku letošnímu dílu série FIFA udělím a nebudu lhát, když vám prozradím, že jsem velmi dlouho uvažoval nad známkou 7. Nakonec však udělím známku o stupínek vyšší, avšak nikoliv z čistého alibismu, ale pouze proto, že letošní FIFU zachránilo její výborné útočné duo – Ultimate Team a Cesta.

FIFA 18 koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

FIFA 18

Verdikt

Ač očekávání byla veliká, celkový dojem zachraňuje až režim Ultimate Team a pokračování dobrodružství Alexe Huntera.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

lepší dribling a hra tělem
zrychlené střídání
pokračování Alexe Huntera
opakující se bugy
nehezké nasvícení scény
neustálé nastřelování brankové konstrukce
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama