FIFA 2011 - co rok dal, vzal?
Blogy čtenářů Recenze FIFA 2011 - co rok dal, vzal?

FIFA 2011 - co rok dal, vzal?

Dan Danda

Dan Danda

Venku nám zavládlo nevlídné a sychravé počasí, což je nechvalnou známkou toho, že tu máme podzim. S podzimem však přichází nejen nejdeštivější období…

Reklama

Venku nám zavládlo nevlídné a sychravé počasí, což je nechvalnou známkou toho, že tu máme podzim. S podzimem však přichází nejen nejdeštivější období roku, ale i sportovní hry, letos s přízviskem 2011. V této, říkejme tomu třeba recenze, se podíváme na zoubek FIFA 2011. Jak dopadla konfrontace s Pro Evolution Soccer? Čeká na nás něco nového nebo vše zůstane v zajetých kolejích?

Na začátek bych rád řekl, že před čtyřmi lety jsem přesedlal z fotbálku od EA na ten od KONAMI. Na FIFU jsem zanevřel a nechtěl s ní mít nic společného, aspoň do té doby, než se ukáže s nějakou novinkou. Většinou vše byly plané řeči, producenti se předháněli v tom, kdo řekne větší blábol a dema ve mně pocity, že FIFA již není to, co bývala spíše více utužovala. Až letos. Vždy barevnější, hezčí PES letos výrazně zaostává. Pohyby jsou monotóní a nepřirozené. Vzbuzuje to ve mně otázku: Nalhával jsem si v minulých ročnících, že je Pro Evolution Soccer opravdovým fotbalovým simulátorem?

 

Předlouho jsme my, hráči na bednách čekali na pořádný fotbal. FIFA běžící na starém enginu, ani PES nemohl navodit tu pravou atmosféru, kdy se partička čutálistů honí za merunou. Převrat přines až dnešní rok, zatímco PES se drží dost při zemi, FIFA vystartovala raketově do nebes.

EA Sports vytvořilo speciálně pro tuto FIFU tým dobrovolníků, který sepisoval vlastnosti hráčů a přeposílal je přímo na ústřednu do slunné Kalifornie. Tam byly informace zpracovány a zapracovány do databáze, která byla pojmenována systém osobností. V ní má každý hráč zapsané své schopnosti, mentalitu, fyzickou kondici  a je tak přesnou kopií svého protějšku běhajícího za kulatým nesmyslem ve skutečnosti. Toto vylepšení jde ruku v ruce s grafickým zpracováním. Ta jede na next-gen enginu, který s sebou přináší nejen zmiňovanou grafiku, ale i další mechanismy. Ty dohromady dávají jeden úžasný celek, na který se dá nejen dívat, ale i parádně hrát.

Už úvodní aréna naznačuje, že letos vývojáři neponechali nic náhodě. Zde se proti sobě postaví Kaká a Petr Čech. Ano, ten Petr Čech, který se stal jednou z tváří hry a ztělesňuje mód be a goalkeeper. Místo načítací obrazovky/loading screen použít takto vychytanou minihru je úžasný nápad. Nejen, že nemusíme čubrnět na jeden obrázek, ale můžeme se před zápasem odreagovat, popřípadě procvičit specifické herní situace. EA tak dokázala nenásilně navodit předzápasovou atmosféru.  Odtud přecházíme volně k menu, kde se nám otvírají brány do několika módů. Nechybí mezi nimi exhibice, rychlý zápas, různá zápolení ve formě turnajů nebo mód be a pro.

 

 

 

 

Již žádné automaticky přesné přihrávky. Tento systém nazvalo EA pro-passing , který má opět podněcovat reálnost celého komplexu. Přihrávky jsou tedy tak přesné, jako hráčovy prsty. Tady již nebude žádné pojď jsem, kam jdeš, aneb celé hřiště na jedno nadechnutí. Vývojáři nás nutí u hry více přemýšlet, zapojit do hry mozek a taktizovat. Rohy a standartní situace jsou také pěkně zvládnuté. Bez žádných zbytečných prostřihů dostává hra rychlejší spád a tím i plusové body. Bohužel jsem získal jen verzi s anglickým dabingem, který je jedním slovem super! Komentátoři projevují při zápase emoce, projev působí přirozeně a některé postřehy jsou velmi zajímavé. Český komentář by neměl být podle ohlasů v žádném ohledu horší.

 

Teď se půjdeme podívat blíže na módy. V módě be a pro si zvolíte nebo vytvoříte hráče, za kterého budete hrát a trénovat. Na tu krátkou chvíli se tak aspoň virtuálně můžete stát někým úplně jiným.  To, jak se řídí 11 statečných taktickými pokyny si můžete ověřit v manažerském módu. Zde se po podepsání smlouvy zavazujete jednomu z klubů ke spolupráci. Vaší prací bude nejen nastavit taktiku svého klubu, ale i podepisovat nové kontrakty s hráči či je naopak odejímat. O multiplayeru ani nemluvě, ten se také poved na jedničku s hvězdičkou.

Chyby jsou u takto do detailu propracované záležitosti lehce přehlédnutelné. Že na sněhu není defaultní bílý míč vidět nebo rozhodčí nemají zrovna propracovanou AI je opravdu zanedbatelná věc. O trochu horší je to, že na úrovni professional můžete s hráčem z obrany projet prakticky až k velkému vápnu jen tím, že střídavě vypouštíte a znovu pouštíte klávesu pro sprint. Ale jako nejhorší chybu shledávám práci brankářů při vybíhání. Jsou nastaveni tak, že se dají lehce přehodit a navíc vybíhají jen před malé vápno. To vše jsou však jen drobné chyby, které normální hráč snad ani nepostřehne. Výtka je pak jen ke dnes standartně horší PC verzi. Na konzolích totiž hra vypadá daleko lépe.

FIFA 2011 - co rok dal, vzal?

Verdikt

FIFA 2011 je nejlepší fotbalový simulátor, který je dnes k sehnání. PES je dobrý pro lidi, kteří nemají o fotbalu ani tucha a jako arkádová hra sloužit může. Pokud však hledáte opravdovou atmosféru fotbalového zápasu, FIFA je pro vás jasná volba.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Next-gen engine
Pro-passing
Systém osobností
Pěkná minihra
Komentář
Množství licencovaných lig, zemí a hráčů
Brankář
AI rozhodčích
Kamera "tele"
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama