Football Manager 2011 – kopaná z jiného pohledu
Preview Football Manager 2011 Článek Football Manager 2011 – kopaná z jiného pohledu

Football Manager 2011 – kopaná z jiného pohledu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

6

Rok se s rokem sešel a za necelý měsíc na naše monitory dorazí další ročník oblíbeného fotbalového manažeru od studia Sports Interactive. Nám prozatím dorazila preview verze, takže jsme měli dostatek času si hru osahat a můžeme vám tedy přinést naše dojmy.

Reklama

Manažerské začátky

Název hry snad mluví za vše. Od Football Manageru nesmíte čekat žádnou FIFU nebo Pro Evolution Soccer, tenhle kousek sází na něco jiného. Vše se točí okolo pozice manažera a vůdce jakéhokoliv známého týmu. Jakého, to hra nechá na vás (nechybí ani česká liga). Ze všeho nejdříve si musíme založit vlastní účet. Možnosti jsou dost rozsáhlé, nechybí ani volba avatara, což můžete vidět i na jednom screenu. Pochopitelně pak následuje volba týmu, jehož vedení dostaneme na starost. A protože je autor článku zarytý slávista (a kupodivu se za to nestydí), nebylo potřeba žádné dlouhé rozmýšlení. Volba tedy padla na Slavii Praha a napadlo nás, že když se jí v reálu daří tak mizerně, alespoň virtuálně ji vyneseme do nebes.

Jenže ouha, jakmile jsme provedli volbu a pokračovali dál, najednou všude vidíme Bohemians 1905. Někde se stala fatální chyba, místo červenobílých máme na starost Bohemku. Ale co, hlavně že to není Střížkov nebo nedej bože Sparta, takže jsme zavrhli myšlenku na založení nového účtu a vrhli se konečně do samotné hry.

Chtě nechtě si musíme ujasnit jednu věc. Football Manager není pro každého. Hra je očividně zaměřena na specifickou oblast hráčů a podle toho všechno vypadá. Tedy, FM2011 nabízí spoustu pomoci i pro začátečníky a už jen preview verze obsahuje český překlad, ovšem i tak si živě dokážeme představit, že začínající manažery může hra odradit hodně rychle. To by však byla věčná škoda, protože jakmile přijdete hře na kloub a vžijete se do ní, čeká vás spousta zábavy. Ale opakujeme, tvůrci mysleli na všechny včetně začátečníků, a tak na nás každou chvíli skákaly tabulky, jež nám mnoho věcí usnadnily. Tím se koneckonců dostáváme k jádru celé hry. Většina Football Manageru je složena z mnoha tabulek a textů. I tak jde ale o náramnou zábavu, to si nemyslete. Ale začněme postupně.

Vedení týmu není žádná sranda

FM se s vámi vážně nijak nemaže a dá vám ochutnat všechny strasti i radosti správného šéfa fotbalového mančaftu. Už jen tiskové konference stojí za to. Novináři vám dávají otázky a vy máte docela dost možností, jak odpovědět. A pokud náhodou řeknete nějakou kravinu, média toho hned využijí a krátce po ukončení konference dostanete úryvek nějakého článku, kde jejich autor cituje a vykládá si podle svého přesně to, co jste vybrali jako vhodnou odpověď. A to je jen jeden z příkladů, vypisovat tady všechno, co lze ve hře dělat by bylo vážně na dlouho, navíc musí něco zbýt i na recenzi. Jen telegraficky, máte samozřejmě možnost nakupovat hráče, jednat s jinými týmy, domlouvat přáteláky, zvyšovat úroveň tréninků, najímat nebo naopak vyhodit své asistenty a provádět mnoho dalších činností, bez nichž se správný manažerský simulátor prostě neobejde. Většina těchto prvků se dočkala slušných změn, kterých si sice na první pohled nevšimneme, ale je jich dost a za to tvůrce musíme pochválit. Jestli nás v plné verzi čeká ještě více možností, máme se vážně na co těšit.

Nesmíme však zapomenout říci něco o samotných zápasech. Před jejich začátkem má každý dostatek prostoru nadiktovat něco všem hráčům, ale hlavně měnit taktiku. A tady přichází největší změna zvaná Taktický Průvodce. Nemůžeme říci, že by díky němu bylo nastavování taktiky nějak zjednodušeno, rozhodně jsou ale díky němu možnosti mnohem intuitivnější a přehlednější. Už se nemusíme trápit se spoustou věcí, kterým jsme často ani nerozuměli a nebo rozuměli, ale nevěděli, k čemu nám to sakra je. Tomu je prostě konec a za to si vývojáři ze Sports Interactive zaslouží potlesk.

Samotný zápas pak probíhá formou televizního vysílání (tzn. vše v jednoduchém, ale přehledném 3D), avšak i během utkání máte určité možnosti zápas zvrátit ve svůj prospěch, byť značně omezeně. Výsledek může ovlivnit mnoho faktorů, avšak ten nejdůležitější je kondice vašich hráčů. Zapomeňte, že se na vaše svěřence vyprdnete a bezmyšlenkovitě je pošlete do každého zápasu. Pokud to uděláte, nesmíte se divit, proč váš tým už zase prohrál. Jakmile má prostě většina aktivních hráčů v kolonce kondice možnost „velmi špatná“, můžete si za to sami. Inu, jako ve skutečnosti.

Na vrcholu tabulky

Podle námi hrané preview verze vypadá Football Manager 2011 vážně k světu. Inovace jsou znát, hraje se to celkově dobře, nezaznamenali jsme ani žádný výrazný problém (tedy kromě volby týmu), nicméně pořád to holt není hra pro každého, to musíte mít na paměti. Každopádně, vydání hry se nezadržitelně blíží a bylo stanoveno na 5. listopadu letošního roku pro PC a Mac.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama