Forza Horizon 3: Blizzard Mountain DLC – zima, sníh a led
Forza Horizon 3 Recenze Forza Horizon 3: Blizzard Mountain DLC – zima, sníh a led

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain DLC – zima, sníh a led

Michal Burian

Michal Burian

13

Poprvé v historii této závodní série se přesuneme do zimy a s automobily se projedeme po silnicích zavátých sněhem.

Reklama

Recenzovaná verze: Xbox One

Forzu Horizon 3 považuji za nejpovedenější a nejzábavnější závody, které v letošním roce vyšly. Ostatně o tom vypovídá i moje recenze ze září, kde jsem Forze Horizon 3 udělil maximální počet bodů. V Austrálii jsme se mohli dosyta vyblbnout a pořádně prohnat čtyřkolové stroje ve městech vedle mrakodrapů, na rychlostních silnicích a dálnicích, na sluncem zalitých písčitých plážích a v deštných lesích. V nich na nás čekalo nevyzpytatelné počasí s velkou pravděpodobností deště. Na tohle všechno, společně s nespočtem závodů a aktivit, zapomeňte. Minulý týden totiž spatřilo světlo světa první velké rozšíření, které nás z vyprahlé země u protinožců přesunulo do mrazivého a sněhem zavátého světa, kterému dominuje obrovská hora.

Před dvěma roky se fanoušci Forzy Horizon dočkali podobné expanze. Forzu Horizon 2 v té době rozšířil dodatečný balíček Storm Island, který z Evropy přesunul závody na bouřlivý ostrov, kde jsme se setkali se silným větrem, mlhou a deštěm. Blátivé prostředí přineslo nezapomenutelné zážitky, krocení silných automobilů stálo skutečně za to. Pokud jste si ježdění po Storm Island užívali, stejně tak vám zachutnala Austrálie ve Forze Horizon 3, tak u Blizzard Mountain budete vrnět blahem, stejně jako motory vašich luxusních vozů.

Zima udeřila plnou silou

Připravte se na pořádnou zimu, všudypřítomný sníh a led. Vůbec poprvé v historii této oblíbené závodní série si vyzkoušíte, jaké to je řídit sportovní automobily, muscle vozy a všechny možné speciály, včetně čtyřkolek a terénních aut, na sněhu a ledu. Blizzard Mountain vás přesune do úplně nového světa, do prostředí na míle vzdáleného od Austrálie. Sice se i pod horou jezdí v „protisměru“, ale v jiném stylu. Na této mapě musíte být značně opatrní a občas pořádně odvážní.

Opatrnost a odvážnost k sobě moc nejde, přiznávám, přesto tomu tak je. Během závodů, kterých je nepřeberné množství, budete krotit své automobily. Na sněhu a ledu totiž musíte být obezřetní, opatrně sešlapovat plyn a přitom doufat, že se kola „chytnou“. V opačném případě se vám začnou protáčet a soupeřům můžete tak akorát zamávat. S opatrností ale moc daleko nedojdete, respektive nevyhrajete moc závodů, proto přichází na řadu ona odvážnost. Odvahu budete potřebovat při řízení vozu na zamrzlém jezeře, při projíždění hlubokých závějí nebo při závodě ze strmého kopce. Dovolíte si sešlápnout plyn a budete doufat, že před ostrou zatáčkou dokážete zabrzdit natolik, abyste ji vybrali a nespadli ze srázu?

Desítky závodů a výzev

Mapa Blizzard Mountain je oproti Austrálii značně menší, ale to ji na zábavnosti rozhodně neubírá. V tomhle mrazivém světě naleznete spoustu aktivit a výzev a desítky závodů, které musíte dokončit, abyste se mohli stát Králem hory. Oproti původní Forze Horizon 3 si neodemykáte další aktivity počtem fanouškům, ale získáváním hvězd. V každém závodě je možné získat tři hvězdy. Jednu dostanete automaticky za to, že dokončíte závod. Druhá se vám připíše na konto pouze v případě, že závod vyhrajete. Třetí potom dostanete za vyhraný závod a splněnou výzvu. Výzvy jsou různé, jednou musíte nasbírat potřebný počet bodů, provést několik driftů nebo porazit stanovený počet věcí. Při těchto výzvách jsem se nejednou pořádně zapotil a v některých závodech získal jen dvě hvězdy. Ono to zase tolik nevadí, jen jsem musel dokončit více závodů a poté se věnovat dalším aktivitám ve světě, abych si odemkl poslední závod okolo celé nové mapy, který ze mě udělal Krále hory.

Aktivit je spousta. Hvězdy získáte na měřených úsecích, kde musíte jet co nejrychleji, driftováním nebo bláznivými skoky. Samozřejmě nechybí ani Bucket List, Rivals a v neposlední řadě můžete najít stodolu s dalším autem. Nejlepší na tom celém je, že ve všech závodech si můžete zvolit kategorii aut, která vám nejvíce vyhovuje. Závody tak nemusíte absolvovat v doporučených vozech, často jde o terénní stroje a čtyřkolky, ale třeba v rychlých a luxusních automobilech, které byste jinak na podobných cestách s největší pravděpodobností nepotkali. Nebo jste viděli luxusní Ferrari či nejnovější model Lamborghini brodit se sněhem?

Rozšíření Blizzard Mountain do Forzy Horizon přidává také nové automobily. Zajezdit si můžete ve Fordu Focus RS RX 2016 v Gymkhana provedení od Kena Blocka, Nissanu Titan Warrior Concept a v dalších speciálech.

Nové automobily:

2016 Ford GYMKHANA 9 Focus RS RX1965 Ford F-100 Flareside Abatti Racing Trophy Truck1975 Lancia Stratos HF Group 41985 Lancia Delta S4 Group B2016 Nissan Titan Warrior Concept2016 RJ Anderson #37 Polaris RZR-Rockstar Energy Pro 2 Truck2016 Subaru #199 WRX STI VT15r Rally Car

Skvělé ježdění, přesto mi něco chybí

Blizzard Mountain DLC se skutečně povedlo, investice ve výši 999 Kč za Expansion Pass rozhodně nelituji a už se těším, až Microsoft představí druhé rozšíření, které je součástí tohoto balíčku. Přesto mám jednu výtku. V zasněžené oblasti postrádám speciální závody, které jsem si tak v Austrálii užíval. Podle mého názoru by se do Blizzard Mountain hodil nějaký zvláštní závod, ve kterém bych závodil proti helikoptéře, sněžnému skútru nebo něčemu nevšednímu. Jinak mi ale nic nevadí, byl jsem mile překvapen, že si vývojáři na rozšíření dali záležet, upravili jízdní vlastnosti a celkově hru změnili. A co teprve samotné sněhové bouře, které zejména v noci dělají z Forzy Horizon 3 skutečně náročné závodění. Často jsem pořádně ani neviděl, kam jedu.

Cena

Blizzard Mountain stojí 569 KčExpansion Pass stojí 999 Kč - Blizzard Mountain + druhé rozšíření

Forza Horizon 3
Xbox Xbox One
Windows PC

Verdikt

Blizzard Mountain sice přináší menší mapu, ale také spoustu zábavy v závodech a dalších aktivitách. Ježdění na sněhu a ledu je zábavné a často nevyzpytatelné. Nejlepší závodní hra roku 2016 dostala DLC, které se vyplatí koupit.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nové prostředí
že jízda na sněhu a ledu je zábavná a nevyzpytatelná
výzvy s hvězdami při závodě
spousta závodů a dalších aktivit
sněhová bouře s malou viditelností
menší mapa
absence speciálních závodů
že Expansion Pass není zahrnut v Ultimate Edition
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama