Forza Motorsport 4 – co o ní prozatím víme?
Speciály Forza Motorsport 4 Článek Forza Motorsport 4 – co o ní prozatím víme?

Forza Motorsport 4 – co o ní prozatím víme?

Michal Maliarov

Michal Maliarov

10

Další pokračování veleúspěšné závodní série Forza pro nás bylo zatím zahaleno tajemstvím. Až donedávna, kdy na internet nechtěně uniklo interní video s tunou informací.

Reklama

Na apríl jsme se smáli všichni. Až na Microsoft a studio Turn 10. Těm totiž na internet unikl trailer, který nebyl připraven pro veřejnou prohlídku. Zda se jednalo o chybu, nebo chytrý marketingový tah můžeme polemizovat donekonečna. To ale nemění nic na tom, že jsme se dozvěděli dostatek informací, abychom se na čtvrtý díl začali náležitě těšit. A o co že jde?

Pocit ze závodů, pocit z vozů

Série Forza byla vždy o lásce k autům a o lidech, jež se jim bezmezně věnují. Čtvrtý díl se zdá být důstojným nástupcem této tradice, kromě toho se chce ale velkou měrou soustředit i na zážitek ze samotného závodění. Už před nějakou dobou jsme se mohli na E3 i pozdější výstavě VGA podívat na zbrusu novou galerii, kde si hráči mohli každé auto detailně prohlédnout. Této prohlídce pak dělá parťáka tzv. informační přehled, kde se každá oblast vozu honosila detailním popisem. Nyní víme, že se podobné zkrášlení prohlídky dostaví nejen u výkonu, rychlosti či síly motoru, ale také v dalších částech vozu, od menších detailů interiéru až po jednotlivé součástky.

Vrátit by se měl velký důraz na dvě odvětví, která předchozí díly jaksi přehlížely. Jedná se o aktivní využití aerodynamiky a specifiku audiovizuálu. Ve videu bylo možné vidět měnící se součásti vozů přímo během závodu, kde se přizpůsobují proměnlivým podmínkám a mění tak přilnavost aut. Studio Turn 10 také vymyslelo zbrusu nový engine, specializovaný na světelné efekty a fyziku, který mají dle slov autorů "posadit vozy do prostředí". Trailer se také skromně zmiňuje o tom, že má být Forza Motorsport 4 nejlépe vypadající hrou roku 2011. Je těžké soudit dokonalost grafického kabátku dle videa s nízkým rozlišením, rozhodně ale musíme přiznat, že je ztvárnění fantastické a je znát velký pokrok. Dejme tomu ale čas.

Top Gear tu, Top Gear tam

Ačkoliv bylo již dříve známo, že se televizní série Top Gear podepíše na čtvrtém dílu Forzy, teprve trailer ukazuje, že to nebude jen jméno v titulkách. Hra by měla adoptovat některé tratě využité pro testovací jízdy v pořadu (např. Transfagarasan Road v Rumunsku) a především můžeme očekávat namluvenou prezentaci každého z aut v herním showroomu, kde nám chlapíci z Top Gearu poví hodně zajímavostí ohledně našich ocelových miláčků. Licence pořadu by tak mohla dodat sérii tu potřebnou jiskru originality.

A nebude to originalita jen slovní. Jak už asi více, Forza 4 připravuje úplnou podporu pohybového senzoru Kinect, který konečně využijeme nejen na otáčení rukou při závodění, ale i v samotném menu, při prohlížení aut aj. Je zkrátka cítit, že chce Microsoft nalákat na hru každého, kdo o auta zavadí byť jen pohledem. Kromě ovládání bychom se měli dočkat i split-screenu na jedné obrazovce, kde senzoru nebude dělat problém rozeznat dva vedle sebe sedící hráče.

Menší třešničkou na audiovizuálním dortu pak mají být speciální Hollywoodské zvukové i obrazové efekty, jež hru přiblíží širšímu publiku. Nemyslíme si, že budou vývojáři nějak přehánět a dělat ze simulátoru dětskou hračku, pořád je ale zajímavé, o co se vlastně bude jednat.

Kde je ta převodovka!?

Bát by se neměli ani hardcore závodníci, pro něž byla série odjakživa stvořena. Co je tu pro ty opravdové fandy? Podpora až 16-ti závodníků najednou, 80 rozličných automobilek, snímání pohybu hlavy při závodech a zbrusu nový moto-klub, který má rozšířit online nabídku služeb Forzy. A aby toho nebylo málo, čtvrtý díl by měl mít i plnou podporu vozů F1 a pět nových lokací, kde se budou závody odehrávat. Dle videa je patrné, že to opravdu nebudou jen nudné okruhy.

Musíme však mít na paměti, že se pořád nejedná o oficiální výpis všech náležitostí čtvrtého dílu. Oficiální zpráva od Microsoftu říká, že se jedná o interní video, které nemělo být distribuováno a neobsahuje vlastnosti, které může hra představit v plné verzi. Ostré oči některých fanoušků ve videu viděli mnohé firmy či sponzory (Tesla Motors, AMG Transport Dynamics aj.), což ale neznamená, že se dostanou i do finální hry. Jsme si ale tak nějak jisti, že se tam toho z videa dostane požehnaně. Souboj dvou konzolových závodních velikánů – GT vs. Forza – totiž nikdy nebyl tak napínavý. Uvidíme už ke konci roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama