GC: Battlefield 3 – válka je týmová záležitost
Speciály Battlefield 3 Článek GC: Battlefield 3 – válka je týmová záležitost

GC: Battlefield 3 – válka je týmová záležitost

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

13

Jestli na Gamescomu někdo nezklamal, tak bezpochyby EA DICE se třetím Battlefieldem.

Reklama

Konference, a tím pádem i (pro nás) nejdůležitější část letošní kolínské herní výstavy, pomalu končí, ale rozhodně si nemůžeme stěžovat. Naughty Dog se pochlubili úžasným gameplay trailerem na třetí Uncharted, Sony odtajnilo hardwarové složení PSV a představilo několik zajímavých titulů (Escape Plan vede) a EA DICE přivezli Battlefield 3. Ona by asi stačila sama hratelná ukázka, aby seveřanům leželi hráči u nohou, ale kdo by se zlobil, že přihodili něco málo navíc.

Vůbec poprvé tak byl představen kooperativní mód, o němž jsme vám dnes již říkali, a který se pravděpodobně velice rychle stane jednou z nejoblíbenějších částí hry. Přítomní novináři (a nejen oni) měli možnost vyzkoušet si předváděnou misi na vlastní kůži a zatím se ohánějí vesměs jen pozitivními ohlasy. Gamesa běhala na PS3 a ačkoliv ji do PC verze něco málo chybělo, stále prý po audiovizuální stránce vypadala nadmíru povedeně. Což je třeba kvitovat s povděkem.

Mnohem zajímavější ale byla hratelná mise, v níž jste měli z budovy plné nepřátel vysvobodit informátora. Je přitom zcela na vás jaký přístup si zvolíte. Chcete dovnitř vtrhnout hlavním vchodem a zahrát si na Wyatta Earpa? Fajn. Dáváte raději přednost kradmému pohybu a zabíjení ze zálohy? Směle do toho, ovšem pozor. Především v tomto případě je prý podle novinářů nesmírně důležitá komunikace mezi hráči a společný opatrný postup. Velice nápomocné je i označování cíle, jež vám mimo jiné umožní sundat současně dva nepřátele, aniž byste spustili alarm.

V závěru mise pak došlo i na klasickou přestřelku, v níž si přítomní mohli vyzkoušet nejen „pořádnou“ akci, ale hlavně další zbraně a termální vizi, jež jim umožnila snáze se zorientovat v zastavěné oblasti. Ačkoliv je tato část podstatně arkádovější, stále ještě jde o slušnou výzvu, jež se zuby nehty brání klasickému Call of Duty zpracování (tzv. naběhnout a postřílet všechno a všechny sám, bez jediného škrábnutí). Je tak třeba aktivně využívat krytů a dokonce spolupracovat s parťákem.

Pokud se některý z protivníků úspěšně schovává, není nic snazšího, než z kolegy udělat obětního beránka a s hledím u obličeje čekat až nepřítel udělá osudovou chybu. Pokud by se mu ale přeci jen podařilo vašeho druha ve zbrani dostat, můžete mu poskytnout první pomoc a oživit ho. Pokud totiž padnete, máte výrazně omezenou pohyblivost a můžete využívat pouze pistoli, stále ale žijete (tak trochu jako v Red River, kde jste čekali než vykrvácíte).

Víc než kooperace ale většinu přítomných hráčů zajímala předváděčka multiplayeru pro 64 lidí, k čemuž si v DICE zvolili Conquest mód a mapu Caspian Border. Ten sklidil ohromný potlesk a pokud jste o tom pochybovali, je prý definitivně jasné, že Battlefield 3 bude především o kvalitním multiplayeru. Mapy jsou tak akorát velké, abyste se mohli pohybovat ve velké armádě, ale zároveň se nehledali půl roku. I když je přítomna nejrůznější vojenská technika, není prý problém ze všeho vystoupit a v obří skupince napadnout nepřítele ze strany, ze které by to nikdy nečekal. Taktické možnosti jsou tak údajně neomezené a celé je to navíc po čertech zábavné.

Pokud by vám to náhodou uniklo, v Conquest módu jde v podstatě o to obsadit předem stanovené body a udržet je dost dlouho na to, abyste vyhráli. Možná to zní zprvu jednoduše, ale až se na vás ze všech stran vyřítí tanky a obrněné džípy, stíhačky a helikoptéry, velice rychle si uvědomíte, že jste možná měli radši zůstat doma a čučet na Ramba. Co se ovládání týče, to je především oproti simulátorům značně zjednodušené, přesto ale především v případě techniky vyžaduje jistou zručnost. Rozhodně to není o tom, že byste si sedli ke hře a po pěti minutách přesně věděli co a jak.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama