Gears of War: Ultimate Edition - světlejší temnota
Gears of War Recenze Gears of War: Ultimate Edition - světlejší temnota

Gears of War: Ultimate Edition - světlejší temnota

Michal Burian

Michal Burian

20

Po osmi letech se opět seznamujeme s Marcusem Fenixem a jeho motorovou pilou. Tentokrát ale v lepším grafickém kabátku s hutnější atmosférou.

Reklama

Série Gears of War se na konzoli Xbox 360 řadí mezi perly. Jde o jeden z těch titulů, který dokáže přimět hráče, aby si koupili konzoli od Microsoftu. Než se k nám dostane regulérní čtvrtý díl, který můžeme očekávat koncem příštího roku, tak se na Xbox One ve vylepšené podobě vydaly původní Gears of War. V nich se vrátíme zpět do roku 2006, kdy vyšel první díl této již dnes legendární značky na Xbox 360. Marcus Fenix opouští temnou vězeňskou celu a čeká na něj strastiplná cesta čítající pět kapitol, celou řádku nepřátel a nelehké bosse. Naštěstí ho doprovází parťák Dom, se kterým to občas bohužel není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Než se ale pustím do problémů s umělou inteligencí, zaměřím se na něco veselejšího. Pozitivem Gears of War: Ultimate Edition je grafická stránka hry. Ve studiu The Coalition si dali na této stránce titulu dost záležet a investovali peníze do nových textur, lepšího nasvícení, zkrášlení jednotlivých lokalit a v neposlední straně do zvuků, které dotváří celkovou atmosféru nelehkého boje proti Locustům. Vylepšení grafiky má za následek, že na Gears of War se mnohem lépe kouká. Začnete si všímat okolního prostředí, vychutnáváte si krájení nepřátel motorovou pilou a mohutné exploze. Navíc je vše celkově mnohem světlejší. Pokud máte Xbox 360 a Gears of War 1, tak si před hraním Ultimate edice chvilku zahrajte, potom zapněte Xbox One a budete překvapení. Překvapení tím, jak je původní hra tmavá. Na nové generaci Xboxu je vše světlejší, což znamená, že se vám bude mnohem lépe hrát. Když si k tomu celému ještě připočtete novou podobu doprovodných filmečků, tak je to skutečně pastva pro oči. Sice ne taková, jakou ukazují dnešní hry na nové generaci konzolí, ale i tak je to VELKÝ rozdíl.

I přes tahle pozitiva má Gears of War: Ultimate Edition jeden velký kámen úrazu. Tou je umělá inteligence vašich parťáků a bohužel i nepřátel. Pokud nemáte kamaráda, se kterým byste rozehráli Gears of War: Ultimate Edition ve split-screenu nebo online co-opu, tak budete občas na televizi zírat s otevřenou pusou. Ne kvůli grafickému kabátku, který je na velmi dobré úrovni, ale kvůli špatné umělé inteligenci. Dom Santiago, stejně jako další vaši parťáci, moc rozumu nepobral. Nejvíce si všimnete toho, že se špatně kryje a leze vám do střelby. To má za následek, že opravdu často umírá a vy máte plné ruce práce, abyste ho oživili. Když umře, musíte načíst poslední záchytný bod. Navíc má schopnost teleportace. Čas od času se někde zasekne, a když si ho nebude všímat a půjdete dál, z ničeho nic se objeví před vámi.

V kooperaci jde o jinou písničku. Tam budete z hratelností a celkovou podobou Ultimate edice nadmíru spokojeni. Jen škoda, že kampaň běží pouze v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, zatímco multiplayer má 60fps. Hra více hráčů celkově hře dodává šmrnc.

Multiplayer prošel modernizací a pochlubil se dedikovanými servery, které přinášejí rychlé připojení do hry. Co se módů týče, můžete volit třeba mezi klasickým Team Deathmatch, 2v2 Gnasher Execution nebo King of the Hill ve stylu Gears of War 3.

Každopádně fanoušky Gears of War může těšit, že DNA série byla zachovaná. Ve studiu The Coalition, které po osmi letech převzalo sérii od Epic Games, se dokázali vyvarovat problémům pramenícím z vymýšlení nových mechanismů a raději se soustředili na to, co dělá z Gears of War hru, kterou hráči milují. Stále jde o nelehkou a brutální střílečku z pohledu třetí osoby, kde je potřeba se neustále krýt a opatrně vykukovat. I na normální obtížnost jde v některých pasážích o výzvu, což je jen a jen dobře.

Z mého pohledu jsem s Gears of War: Ultimate Edition spokojen. Kdyby si vývojáři v čele s Rodem Fergussonem dali více záležet na umělé inteligenci spolubojovníků a nepřátel, tak to mohlo dopadnout lépe. Ale i tak jde o nadprůměrný titul, který by měl zvážit každý hráč prahnoucí po střílečce s nutností se krýt za překážkami. Takových her na trhu moc nenajdete. Už aby tady byl čtvrtý díl Gears of War. Tak hurá do bitvy s Locusty ukázat jim, kdo je tady pánem. Vezměte do ruky svou oblíbenou zbraň s motorovou pilou a nic vás nezastaví. Tedy snad.

Gears of War: Ultimate Edition koupíte v našem obchodě GameExpres.cz a GameExpres.sk.

Gears of War

Verdikt

Gears of War: Ultimate Edition je skvělou hrou, stejně jako osm let stará původní hra na Xboxu 360. Kdyby si vývojáři dali více záležet na umělé inteligenci vašich parťáků a nepřátel, tak to mohlo dopadnout lépe. I přesto titul doporučujeme, takovýchto stříleček s nutností se krýt moc nenajdete.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

propracovanější grafika s novým nasvícením
zvuky na bojišti
mohutnější exploze
animace postav
1080p a 60fps v multiplayeru
že jde stále o tu skvělou střílečku se systémem krytí
špatná umělá inteligence spolubojovníků i nepřátel
v kampani pouze 1080p při 30fps
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama