God of War 3: Remastered – Antická jatka ve vysokém rozlišení
Recenze God of War 3: Remastered – Antická jatka ve vysokém rozlišení

God of War 3: Remastered – Antická jatka ve vysokém rozlišení

Filip Němec

Filip Němec

20

Remasteru se dočkal i kontroverzní vrah bohů Kratos. Zaslouží si vaši pozornost?

Reklama

- Recenze původní hry na PS3

Na začátku recenze jsem si plánoval fňuknout nad množstvím vycházejících remasterů, (však je to teď v módě), ale ruku na srdce - každý v poslední době vydaný či ohlášený reamster si odnese především bujaré přijetí doprovázené obrovskou netrpělivostí. Remastery našich oblíbených pecek prostě chceme a přeleštění Kratova třetího dobrodružství bylo jen otázkou času. Kratovi navíc není remasterování jeho krvavé cesty za pomstou cizí. První a druhý díl se s řádně vylepšenou fazonou podíval na PlayStation 3 a vůbec bych se nedivil, kdyby prošel leštěnkou inženýrů v Sony ještě jednou a neprotočil se i v mechanice nejnovějšího PlayStationu.

Ale zpět ke třetímu dílu, který je vyvrcholením Kratovi pouti po pomstě. Opětovně rozpitvávat příběh je házení hrachu proti zdi, pokud je však tento remaster vaší první zastávkou v této krvelačné trilogii, můžete se těšit na honbu za pomstou, která směřuje na samotného hlavouna Olympu Dia. Přestože je právě Kratos jeho synem, o nějaké rodičovské lásce rozhodně nemůže být řeč. Právě kvůli bohům totiž zavraždil svou vlastní ženu a dceru, což započalo poměrně zdlouhavou a náročnou cestu za pomstou, která zahrnovala například vlastní smrt, zabití nespočtu bohů či osvobození titánů. Příběhu se nechci věnovat záměrně, protože i samotná hra vám děj předešlých dílů odhalí jen minimálně.

Zaměřeno na fanoušky

Právě zde vidím místo, kde se mohli tvůrci o něco více snažit. Trojka totiž okamžitě navazuje na konec druhého dílů, přičemž předchozí události je prostě nutno znát, pokud si chcete užít i samotný příběh. Intro tradičně přibližuje předchozí události ve formě pohyblivých skic (kde samozřejmě vévodí krvavě rudá barva), ovšem jejich stručnost a rádoby antický slang neznalcům série moc nepomůže. Pamatuji si, že některá z loňských statistik Sony tvrdila, že až 30 % majitelů PS4 nevlastnilo žádnou PS konzoli, takže je opravdu velká šance, že k tomuto remasteru se dostane mnoho hráčů, kteří nemají o Kratově minulosti tušení. Přitom by stačilo nějaké delší úvodní video nebo jakákoli obsáhlejší rekapitulace byť jen formou pěkného CGI filmečku.

„Největší podíl na krásném vizuálu má vylepšené zpracování světla a s ním související odlesky.“

Nejmarkantnější změnou je samozřejmě vylepšený vizuál. Notné vylepšení je samozřejmě patrné již na první pohled, celá hra běží jak jinak než v rozlišení 1080p a drží si stabilních 60fps. Osobně jsem okem nenaznamenal pokles snímkování ani při náročnějších situacích, kdy je na scéně více nepřátel a samotná hra přitom rozhodně nešetří nejrůznějšími efekty, podle všeho však právě oněch 60 snímků za vteřinu není zamčených a snímkování tak může občas spadnout o něco níže. Největší podíl na krásném vizuálu má vylepšené zpracování světla a s ním související odlesky, které v některých lokacích dokážou vykouzlit opravdu úžasné prostředí. Přesto mám z vylepšené grafiky trošku rozpolcené pocity. Většinu hry budete obdivovat krásně vykreslené prostředí a hezky rozpohybované protivníky, ovšem čas od času narazíte na úroveň, která za vizuálem zbytku hry pokulhává. Může však jít čistě o subjektivní pocit, který je spíše založen na tom, že tmavé prostředí s minimem světla nepůsobí tak efektně, jako honosné antické chrámy s ohněm olizujícím mramorové zdi.

A to je vše?

Výčet novinek bohužel vylepšenou grafikou nejen začíná ale vlastně i končí. Nového obsahu jsme se prakticky nedočkali, poměrně chabým příspěvkem je přítomnost DLC, která přidávají do hry výzvy Challenge of Olympus, Challenge of Exile a několik kostýmu. Nejvíce opěvovaným vylepšením tak může být přidaný photo režim, který klasicky nabízí různé filtry a rámečky, naopak ale zamrzí velmi omezená možnost pohybu kamery, takže vše co si zvěčníte, bude hodně připomínat klasický screenshot ze hry.

Pro fanoušky série je, tak jako vlastně všechny remastery, takřka povinností. Pokud jste se naopak s Kratem ještě neseznámili, je třeba mít na paměti fakt, že budete vržení do závěru celé jeho poutě za pomstou a nastudování si předchozích událostí bude téměř výhradně na vás.

God of War III Remastered koupíte v našem obchodě GameExpres za 949 Kč/32,99€.

God of War 3: Remastered – Antická jatka ve vysokém rozlišení

Verdikt

Dobře provedený remaster, který však přináší minimum novinek. Ve světle ostatních předělávek tak mírně ztrácí, sám o sobě je ale velmi podařeným remasterem jednoho epického příběhu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

povedený vizuální upgrade
žádné technické chyby
photo mód
minimum nového obsahu
žádné přizpůsobení příběhu pro nové hráče
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama