God of War Ghost of Sparta
Blogy čtenářů Recenze God of War Ghost of Sparta

God of War Ghost of Sparta

Začátek konce v našich kapsách po druhé

Reklama

Začátek konce v našich kapsách po druhé

 

Vlažný start

Nejdříve se jásalo a pak přišlo zklamání. První díl God of War na PSP byl excelentní kousek, který trpěl neduhem krátké doby hraní a absencí multiplayeru. Prázdné regály po Chains of Olympus nestačily být ani zaplněny další várkou kopií, a hned se vyrojily spekulace a úvahy, zda Ready at Dawn studio, které stojí za prvním dílem Kratosových výprav na PSP či hrou Daxter také pro PSP konzolku. A jak šel čas, tak se ukázalo, že se další díl vlastně chystá, a to i přes to, že se nechali slyšet, že další díl prostě nebude. Časy se mění, a tak je tu další příběhový nářez, který jen prohloubí již tak zajímavý a propletený příběh Kratose, boha války. Hned po startu hry se dozvíme, že příběh navazuje na God of War 2. Tedy přesně do okamžiku, kdy Kratos zahřívá trůn jako bůh války. Vše růžové netrvá věčně, a tak se něco zvrtne. V tomto případě je to jeho hlava, tedy spíše vzpomínky v ní. Můžete si říci, že je zdravý akorát pro doktora Chocholouška, ale to by nebylo ono. Takže vyřešení záhadné vize, ve které vidí nějakou ženu, je čistě na našich bedrech.

 

 

Kratos se tedy vydá na cestu, která ho zavede do dálných končin. První zastávkou bude Atlantis, odkud se bude pokračovat dále a dále. V příběhové části dojde k několika zvratům a překvapením. Potkáme třeba i starou známou Athénu, která nám do našich cest akorát bude kecat a snažit se nás přemluvit, že to stejně nemá cenu a svou, již tak velice nákladnou, výpravu ukončili. Kratos je ale tvrdohlavý a tak se prosekává pře hordy nepřátel a brodí potoky krve dál a dál. Z příběhu je to raději vše, nechci nijak spoilerovat. To nejlepší je přeci zažít to na vlastní pěst.

 

Řeznické náčiní

Jelikož je to cesta dlouhá, tak každý mistr potřebuje náčiní. Někdo to umí s kladivem, někdo s vařečkou a třetí zas s počítačem. Našemu antihrdinovi se pod ruce dostane Blades of Athena, což je již známá dovjice nožů určených k porcování všeho, co se nám postaví do cesty. Tím náš inventář ale nekončí. V průběhu hry získáte pro tyto nástroje zkázy speciální schopnost, jež se jmenuje Thera's Bane. Dá se říci, že je to obdoba síly Rage of Sparta, se kterou jsme se setkali v God of War 3. Při použití se stanou vaše meče silnějšími, a tak se prořežete skrze to, přes co byste se normálně nedostali. Sice nemám k dispozici neomezenou zásobu této síly, ale sama se po plném použití obnoví celkem rychle. Již v ukázkách a různých gameplay záběrech vás jistě zaujala kombinace kopí a štítu, se kterou se Kratos uháněl sem a tam. To se jmenuje Arms of Sparta, a bude jistě dobrým pomocníkem. Už jen díky tomu, že se za štít můžete schovat před útokem nepřítele, či jej použít v postupu ve hře, ale kopí se dá i vrhnout na protivníka. Takže lučištníci na opačné straně stěny již nebudou problémem. Tvůrci ani neopomněli další dvě síly. Tou první je Eye of Atlantis, která po použití vytvoří obrovský silný energetický náboj blesků, jež pošimrá nepřítele a uberemu něco málo ze života. Pokud vám toto nestačí, tak na vybranou máte ještě v možnosti Scourge of Erinys. Po použití této síly se objeví černá koule, jež je očividně nabitá nějakou negativní energií, která zaútočí na nejbližšího nepřítele. Tím že na něj útočí, tak mu ubírá život, ale zároveň přidává něco málo do života vám. Možnosti útoků jsou tedy velice zajímavé a vybere si snad každý. Mou nejoblíbenější zbraní byla Scourge of Erinys, která po vyčarování hned několika koulí za sebou dosti pomůže v občas nepřehledných či složitých bitvách.

 

Nástroje zkázy jsou nám ale k ničemu, pokud je neumíme použít. První díl měl skvělý model boje a dvojka jej lehce vylepšila. Přidala pár nových komb, vylepšila se návaznost jejich použití, a tak vše vypadá plynuleji, tedy i ve výsledku lépe. Na prvek upgradů se také nezapomnělo. Klasicky sbíráte červenou energii, díky které si pak u dané zbraně otevřete nová komba. I orby tu naleznete, a tak se kolonka pro život a manu dočkají prodloužení až na maximální možnou mez. Stejně tak i kolonka pro Thera's Bane bude prodloužena po nalezení příslušných orbů. Ono taky proč měnit již fungující systém že. Souboj s bossy či většími protivníky probíhá opět pomocí stisku správného tlačítka v danou chvíli. Tedy systém postřehů a rychlých reakcí, u kterých se moc nezapotíte. Ovšem i to je kouzlo této hry.

 

Maso do mlýnku

Změn se dočkali i nepřátelé. Nalezneme tu klasické maso do mlýnku, tedy od těch nejslabších, přes silnější protivníky až k bossům. Mohu říci, že brutalita při soubojích je občas na obrovské mezi. Samotnému se mi stalo, že jsem byl večer při hraní vyhladovělý, a při záběru, jak Kratos rozřezává na dvě poloviny svého protivníka mi lehce nadzvedla žaludek. Krve si užijete dost. I komb. Například se setkáte s monstrózním trollem, kterému zarazíte nohou meč až do hlavy, abyste jej vzápětí mohli celý zkrvavený rukou z trollovy hlavy opět vytáhnout. Ale kouká se na to krásně. Třeba i takové roztrhnutí pavouků vejpůl jen za pomocí rukou je také zajímavé. Nepřátel si tedy užijete až až. Když bychom měli porovnat protivníky z prvního dílu pro PSP a tohoto dílu, tak si v tomto dílu užijete větších bossů. Což je rozhodně dobře, jelikož se hráči vyjádřili, že jim v prvním díle chyběli.

 

 

Z vizuálního hlediska se jedná o naprosté orgie. Pokud jste tvrzení, že tato hra využije výkon PSP na 100% nevěřili, tak věřte! Grafické zpracování je naprosto úžasné. Už jen efekty vody, jak omývají břehy, efekty deště či vítr, no při prvním pohledu vám musí spadnou čelist na zem. Dokonce zažijete okamžiky, kdy se kamera jakoby roztáhne, aby bylo vidět co nejvíce z panoramatického pohledu. To co dokázali na PSP se prostě nevidělo. Zahraniční weby dokonce přikračují k větě: „To co uvidíte v této hře na PSP není k vidění ve většině případů ani na PS2!“ O hudební zpracování se postaralo duo pánů Gerard Marino a Mike Reagan. Nic vám to asi neřekne, ale pokud jste šťouralové, tak jistě víte, že se oba zmínění podíleli na hudebním zpracování již na všech předchozích dílech série God of War. Ale i tak tu mam zajímavost. Celkem 13 minut hudby, která je v tomto díle lehce přepracována, jsme mohli slyšet již v předchozím díle. A dalších 37 minut je zcela nových. Takže opět čerpání zaručeně úspěšného materiálu z předchozího dílu.Na dabing se nijak zlobit nemusíme. Kratos mluví jak, jsme zvyklí. Stejně tak i ostatní postavy, kterým hlas zapůjčili ti samí lidé, jako v předchozích dílech. I tak jedna rada: hraní si užijete spíše se sluchátky. Ne že by reproduktory PSP byly nějak špatné, ale bez sluchátek to není ono.

 

Je to na zlato?

Nebudeme to nějak prodlužovat. Hra se hraje výborně. Dočkala se několika menších, ale prospěšných změn. Ovládání je na jedničku. Stejně tak i audio-vizuální zpracování. Místo chvály si musím i postěžovat. To jak je hra dokonalá, tak vám i dokonale vysaje baterii. Já během hraní příběhu, který snadno dohrajete za necelých 5 hodin (mně to trvalo 4 hodiny a 35 minut přesně), jsem PSP nabíjel celkem 3x! Jak jsem se již zmínil, hra to opět není nijak extra dlouhá. I když ji prodlouží bitvy v arénách, tak na příběhu to nepřidá. Tudíž se neduh prvního dílu opakuje. Kdybychom dávali půlená hodnocení, tak by si vysloužil o půl stupínku lepší známku. Takto bohužel ne. Jedná se spíše o vylepšený datadisk k prvnímu dílu. I tak se ale budete bavit od začátku do konce a koupí rozhodně neproděláte.

God of War Ghost of Sparta

Verdikt

Kdybychom dávali půlená hodnocení, tak by si vysloužil o půl stupínku lepší známku. Takto bohužel ne. Jedná se spíše o vylepšený "datadisk" k prvnímu dílu. I tak se ale budete bavit od začátku do konce a koupí rozhodně neproděláte.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Audiovizuální zpracování
Další výtečný příběh
Nové soubojové prvky
Vyrovnanost celé hry
Cena hry (již od 899,- Kč)
Krátká herní doba
Ždíme baterii
Dá se říci, že se jedná jen o rozšíření předchozího dílu
Tolik inovací neobsahuje
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama