Gravity Rush: Remastered - hrátky s gravitací
Gravity Rush Recenze Gravity Rush: Remastered - hrátky s gravitací

Gravity Rush: Remastered - hrátky s gravitací

ElementGamer

ElementGamer

9

Toužili jste někdy po ovládnutí gravitace? Tahle hra vám to umožní.

Reklama

Japan Studio před třemi lety vydalo na PS Vitu titul, který vám dovolit ovládnout prostor a přizpůsobit ho vašim tužbám. Po třech letech se konečně dočkáváme remasteru na PlayStationu 4. Ten nabízí vyladěné ovládání, lepší grafickou stránku a celkově má být v porovnání se starší verzí mnohem propracovanější a lepší. Jak si hra vede v porovnání s originálem a má co nabídnout? Rozžhavte a nabijte si své ability, jdeme na to.

Hrdinou v novém světě

Probouzíte se na neznámém místě, v neznámém čase a ve vámi nepoznaném světě. Nevíte, kdo jste a jaký máte úděl. Po chvilkovém rozkoukání k vám ale přiběhne cizí pán a požádá vás o pomoc - na město zrovna útočí nebezpeční tvorové v čele s ničivou bouří. V tu chvíli objevíte své schopnosti, které vám dovolí pohrávat si s gravitací a využívat ji ve svůj prospěch.

Od té doby začíná váš superhrdinský život, který bude protkán samými nesnázemi. Lidé vám nevěří a svým působením ve světě si postupně získáváte jejich důvěru. Některé úkoly bohužel kolísají a jejich záživnost se rovná nule, popřípadě jsou hodně frustrující - například když máte nepozorováni infiltrovat hlídaný ostrov. To se dá ovšem odpustit a jako náhradu se můžete těšit na velmi časté boje a záchranu nebohých občanů. Příběh, stejně jako ve verzi na PS Vita, rozhodně stojí za to a dočkáte se i různých nečekaných odhalení. Jde o více než slušný nadprůměr a kromě vedlejších úkolů vás bude motivovat k hraní i samotná hlavní příběhová linka. Ta vám zabere zhruba deset až dvanáct hodin, ale nepovinné mise vás zabaví na podstatně delší dobu. A kdybyste se hodně nudili, můžete objevovat tzv. “informace”, znázorněné na mapě, a dozvědět se od lidí tipy na další úkoly nebo zajímavá místa, kterých je ve hře požehnaně.

Příběh je vyprávěn relativně zajímavým stylem - oproti ostatním titulům se totiž ve hře moc nemluví a i když je dabing zpracován na úrovni, užijete si ho spíš v komiksových sekvencích. Tento způsob se docela podobá mangám a při důležitých rozhovor na vás vždy místo složité cut-scény vybafne krátká animovaná sekvence. Jde o pěkné a originální zpestření.

Další věcí, co mě hned učarovala, je vlastní “příbytek”. Hned na začátku hry totiž pomáháte lidem zbavit se starého nábytku, který si odnášíte do kanalizačního odtoku pod městem. Tam si můžete hru uložit nebo si měnit kostýmy a oblečení. Je jen na vás, jestli si uděláte procházku a dojdete tam pěšky, případně to vezmete zkratkou otvory kanálů, které budete postupně nalézat.

Nekonečný boj v útrobách města

Své nadpřirozené schopnosti nebudete používat pouze k zachraňování nevděčných obyvatel města, ale i k boji s příšerami, které se náhodně objevují během vaší cesty. Záleží jen na vás, zda budete upřednostňovat pozemní boj nebo budete využívat smrtících výkopů ze vzduchu. Možností boje je v tomto titulu víc než dost a můžete libovolně používat komba spojená s gravitací. Každá nestvůra má navíc svoje zranitelné a smrtelné místo, tudíž můžete využít vlastní taktiku, jak se jich zbavit. Zápasy tedy ani na chvíli nenudí a díky “Precious Gems” - bodům, jenž dostáváte za jednotlivé mise nebo které můžete najít schované ve městě - si můžete postavu vylepšovat a získávat tak další a další možnosti, jak se bránit. Gemy můžete vkládat i do turbín nahodile rozmístěných po oblasti. Ty vám odemknou další dodatečné mise a vaše investice se vám určitě vrátí. Tyto drahé kameny jsou něco jako lokální měna. Když v dialozích dáváte pozor, nejeden občan vám řekne, oč vlastně jde a kde je efektivně získat.

Asi nejzajímavějším typem misí jsou výzvy. Ať už závod, v němž musíte uplatnit své nově nabyté síly, nebo boj s Nevisy. Za určitý časový limit musíte nasbírat co největší skóre a podle toho vás hra také odmění. Jestli se tedy chcete na chvíli odreagovat a získat pár vzácných gemů navíc, je tohle ideální volba. Hra vám ovšem nic nedá zadarmo a při plnění výzev se musíte pěkně rychle otáčet. Pokud si vyberete misi s bojovým nádechem a podaří se vám zlikvidovat speciální monstra, získáte čas navíc a případně i plné nabití vaší gravitační síly, která se vybíjí pokaždé, když se vznášíte ve vzduchu nebo jakkoliv modifikujete prostor kolem sebe. Ovládání je intuitivní a rychlé, takže se nemusíte bát, že byste se ztráceli.

Příjemným detailem je i fakt, že když použijete své schopnosti poblíž nějakých kolemjdoucích a vystřelíte k protější zdi, ostatní to vezme s sebou a musím říct, že jde o velmi zajímavý pohled. Tvůrci mysleli na každičký detail a kromě lidí, co si dělají svou vlastní práci, se můžete kochat i rozmanitým prostředím města na létajícím ostrově, respektive několika propojených ostrovech. Pod vámi zuří bouřlivý vír, a když do něj skočíte, tak jako tak vás hra vrátí zpátky. Jestli si každopádně chcete potrénovat svou obratnost, můžete zkusit vyšplhat na jeden z trámů pod městem, kde se body nachází v dost hojném počtu.

Animovaná show

Hned ze začátku vás přivítá milá, animovaná grafická stránka. Oproti verzi na kapesní konzoli Vita má ale ostřejší textury, jede na plných 60 snímků za sekundu bez poklesů a nabízí hezčí scenérie. Nádherně zpracované jsou i efekty a jednotlivé věci. Jsou zpracované do detailů a to platí i pro mimiku obličejů. Rozhodně tak nejde o nic, za co by se měli vývojáři stydět. Vysoce kvalitní je i optimalizace. Samozřejmostí je rozlišení FullHD a jak jsem již zmínil - žádné poklesy snímků se nekonají.

Horší už je to s bugy. Několikrát jsem se propadl texturou nebo se mi špatně zobrazovala mapa. Po opětovném zapnutí hry se ale vše srovnalo. Tak jako tak se vám může ztratit neuložený postup, protože jak jsem již zmínil - jediné místo, kde si můžete hru uložit, je váš nesnesitelně zapáchající okrouhlý dům v jedné z odtokových trubek. To může být chvílemi frustrující, jelikož je hra navržena lehce jako (akční) RPG. Od té doby jsem naštěstí už na žádné chyby ani nedostatky nenarazil.

Soundtrack zavánějící typickým východním stylem – což mě osobně vůbec nevadí – se povedl na jedničku. Krásně podtrhuje kouzelnou atmosféru. Zároveň potěší možnost nastavit zvuky tak, aby vycházely z repráčku umístěného v ovladači. Dohromady jde o výtečné kombo, co vás vtáhne do neuvěřitelného světa.

Letem světem a procházka po létajícím ostrově

Popravdě jsem od hry moc nečekal. Verzi na handheldovou konzoli jsem bral jenom na oddechovku a titul na stolní konzoli nechtěl brát moc vážně. A jak už to s mým štěstím bývá, neuvěřitelně jsem se mýlil. Po dlouhé době jsem totiž narazil na titul, ve kterém nechybí ani pořádný a motivující příběh (v něm se musíte probojovat co nejdál), ani neustálá akce s krásně vyladěnou hratelností a intuitivním ovládáním. Některé prvky mohou připomínat RPG, především vylepšování vlastních schopností, například úderů, výdrže ve stavu, kdy ovládáte gravitaci a dalších. Jen škoda menšího využití Housingu, zasloužil by si větší prostor. Takhle působí jako nevyužitý potenciál.

Mohu s jistotou říct, že jestli hledáte zábavný, neotřelý titul se skvěle pojatým vyprávěním, nemusíte chodit daleko. Všechno tohle totiž Gravity Rush na PS4 nabízí a to ještě v mnohem pokročilejší formě, než co jsme mohli vidět před třemi lety. A i když vás východní hry zrovna netankují a anime se vám hnusí, dejte tomu šanci. Zrovna tahle hra si to plně zaslouží.

Gravity Rush

Verdikt

Gravity Rush vás na PS4 zabaví na nějakých dvanáct hodin a nabídne sérii vedlejších úkolů doprovázených uspokojivou akcí a nekonečnou řadou možností v herním světě. Jestli vám nevadí východní nádech a inspirace u mangy, tak běžte do toho. Rozhodně je o co stát.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

originální příběh
komiksově pojaté cut-scény
vyladěné ovládání
nádherně zpracovaná grafika a scenérie
občasné bugy
nevyužitý potenciál housingu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama