GRID Autosport - Multiplayer
Blogy čtenářů Recenze GRID Autosport - Multiplayer

GRID Autosport - Multiplayer

Multiplayer GRIDu Autosport je velká zábava. A o to přece jde. Na rozdíl od singlu nabízí nekonečně mnoho variant závodění. Nemluvě o časovkách, závodu v driftu a týmových soutěží. Codemasters na chvíli vyplnili prázdno, které tu po prvním GRIDu bylo. Možná jen oprášili to, co jim už dlouho leželo v šuplíku - jinak si přídavné dlc HD textur nedokážu vysvětlit. No ale co je na tom?! Nový Grid se povedl, může ho hrát každý. Jak občasný hráč se zapnutými pomocníky, tak i zarputilý hard-core racing gamer.

Reklama

 

 

Když jsem poprvé spouštěl GRID Autosport (GA), nečekal jsem nic jiného než to, že hra bude dělaná pro širokou masu stejně jako v podání prvního a druhého dílu. A to, že to bude recyklace ze strany Codemasters. Doba, kdy hra byla oznámená a posléze vydaná, byla docela krátká. Tím nechci říct, že na ní vývojáři nepracovali třeba už dva roky, ale bylo už předem jasné, že se tu žádné veledílo konat nebude.

 

Jak už dobře víme z recenze Marka Tvrdého, hra je rozdělená do pěti kategorií.Touring, Endurance, Open Wheel, Tuner a Street. Každá z kategorií nabízí něco jiného a né všechny musí sedět všem. Stejné to je i v multiplayeru (MP). Po zapnutí hry je třeba se přihlásit na RaceNet. Příjemně mě překvapilo, že RaceNet si po letech pamatoval mé úspěchy z let minulých z ostatních her od  Codemasters. A šupem na MP !

 

Kariéra a vozový park

Kariéra online jezdce je oddělená od singlplayeru a tímpádem vše pěkně od nuly. Garáž je prázdná a s nákupem mého prvního auta si budu muset chvíli počkat. V nastavení vypnu přebytečné pomocníky a jde se do lobby MP. Můžu si vybrat mezi rychlým závodem, závodem v dané kategorii, mixem všech kategorií nebo šampionátem, tj několik po sobě jdoucích závodů, které jsou bodovány. Vybral jsem si mix závodů, kde se jedou dva nebo tři závody z každé kategorii a střídají se po sobě. To je dobré pro seznámení s tratěmi a městskými uličkami. První dva závody Endurance ! Závod na sedm minut. Vytrvalost pneumatik i Vaše ! Startuji z poslední pozice. V první zatáčce závodu mela a já si poškodil řízení. A to mě čeká ještě dlouhá cesta do cíle…

I za poslední místo dostanete nějaké ty XP-čka a pár gridů - zlaťáků na nákup a opravu auta. Hodnocení jezdce je za každé umístění v závodě. Samozřejmě ten první bere nejvíce. Všechny XP se počítají do celkového hodnocení RaceNet. Nejprve si auta budete půjčovat, ale né vždy je auto v dobré kondici. Nemůžete ani vylepšovat auto - není Vaše. Nákupem auta a následné závodění v něm Vám odemkne pár vylepšení. Můžete si auto o něco zlepšit a tím být třeba rychlejší na startu nebo při výjezdu ze zatáček. Je dobré si každou koupi auta pořádně rozmyslet. Garáž není nekonečná. S přibývajícím levelem jezdce se zvyšuje i kapacita Vaší garáže a navíc si každé místo v garáži musíte zaplatit. Většina "specíálů" je dosti drahá. Peněz není nikdy dost.

 

AI online hráčů je nevyzpytatelná

Po pár závodech zjistíte, že někteří hráči si z GA dělají akorát destrukční derby. Samozřejmě i tací se najdou, ale pořád jich není tolik, aby MP nebyl zábavou. Hráči mají vedle nicku malé barevné kolečko. Barva odlišuje jejich chování na trati. Bílá - čistě jezdící závodník, zelená - snaží se vyhnout kontaktu, žlutá - nesnaží se vyhnout kontaktu, oranžová - nevyhne se za každou cenu. Je někdy dobré na tyto ikonky koukat. Občas Vás nějaký jezdec vytlačí hned v první zatáčce. Vy s poškozeným vozem pokračujete dál a to ještě z poslední pozice. Dá se to řešit tak, že v lobby navrhnete takového hráče na kick. Když se sejde více hlasů, daný pirát to má jasný. Bohužel i to, že jezdíte čistě, Vám nezajistí klidné hraní. Už několikrát se stalo, že mě "vykopli" a to jen kvůli tomu, že jsem vyhrával.

 

 

 

Ve dvou a více se to lépe táhne

Velkou výhodou GA je tzv. RaceNet Club. Nemusíte mít plno kamarádů co vlastní hru, aby jste si dobře zajezdili a zazávodili. Stačí si vytvořit nebo se přihlásit do klubu. Má to několik výhod. Můžete lehce vyhledat ostatní členy klubu, máte společný livery auta a můžete společně vylepšovat renomé klubu. Vše pěkně napsané a uhlazené přímo v RaceNet včetně statistik hráčů. Po dvou dnech hraní mě jeden český jezdec pozval do klubu CZSKVETERAN TEAM. Zjistil jsem, že zde jezdí nejlepších 15 hráčů v žebříčku ČR. Je to pěkný pocit jezdit s těmi nejlepšími z Čech! Klub je otevřený a budeme rádi, když se přihlásíte taky. Je dobré se domluvit a zakoupit společně stejné auta, aby klub mohl jezdit stejné závody a tím si hru vychutnat na plno!

 

 

 

Jestli chcete jezdit za Váš tým, musíte mít na autě týmový livery.

Grafické pozlátko?

Po grafické stránce je hra na vysoké úrovni. Je pravda, že bez HD textur to prostě nejde. Naštěstí tu jsou a my si můžeme vychutnat někdy až překvapující detaily. Slunce doopravdy oslňuje. Na startu v nočním závodě létají mušky před světly aut. Kamery na jeřábech. Když najedete do nečistoty na trati, tak se za Vámi zvedne oblak prachu. Jasně, to má spousta závodních her, ale tady to působí fakt realisticky. Model poškození není přehnaný jako v podání prvního dílu. Je o hodně menší. Dostat auto na střechu není jen tak. Docela mě baví, jak se po střetech se soupeřem otevírají boční dveře. Padající nárazníky, kapota a zmačkané plechy jsou samozřejmostí. Bohužel, co je na hře až ošklivé, je kokpit. Někdy nechápu, co tím páni grafici chtěli říct. Kde jsou ty časy, kdy v DIRTu si hráč mohl změnit i blbého panďuláka na palubce?! Kdo hraje výhradně z pohledu v autě - ať tuhle hru ani nezkouší.

 

 

Sliby, chyby

Velké mínus ode mě musí hra dostat za in-race informace. GA není žádný simulátor, ale proč, proboha, nevím časy v daných úsecích na trati? Jedete závod a jediné co Vám hra nabízí, je celkový čas závodu a čas daného kola po projetí cílem. Zapoměl na tohle někdo z vývojářů? NE! Když se jede časovka nebo kvalifikace, tyto informace dostáváte. Tak proč to není u ostatních závodů?! Doufám, že tohle pánové z Codemasters ještě vyřeší, stejně jako občasné buggy AI hráčů v multiplayeru - na startu se nerozjedou.

GRID Autosport - Multiplayer

Verdikt

Multiplayer GRIDu Autosport je velká zábava. A o to přece jde. Na rozdíl od singlu nabízí nekonečně mnoho variant závodění. Nemluvě o časovkách, závodu v driftu a týmových soutěží. Codemasters na chvíli vyplnili prázdno, které tu po prvním GRIDu bylo. Možná jen oprášili to, co jim už dlouho leželo v šuplíku - jinak si přídavné dlc HD textur nedokážu vysvětlit. No ale co je na tom?! Nový Grid se povedl, může ho hrát každý. Jak občasný hráč se zapnutými pomocníky, tak i zarputilý hard-core racing gamer.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

levelování jezdce a aut
možnost jezdit za klub
RaceNet Challenge
jede to i na slabších PC
multiplayer rankings
občasné bugy AI jezdců
informace v závodě (časy)
kokpit
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama