Hlavní téma Maria se stalo první herní hudbou v americkém národním fondu
Novinka Hlavní téma Maria se stalo první herní hudbou v americkém národním fondu

Hlavní téma Maria se stalo první herní hudbou v americkém národním fondu

Filip Svoboda

Filip Svoboda

3

Za znělkou stojí skladatel Kódži Kondó.

Reklama

Hlavní hudební téma Super Mario Bros., které složil skladatel Kódži Kondó, zapsala americká Knihovna Kongresu spolu s dalšími čtyřiadvaceti skladbami a alby do Národního registru hudebních nahrávek. Má jít o jeden z nejrozpoznatelnějších herních motivů. „Znělka pomohla hře získat legendární status a dokázala, že zvukový čip Nintenda je schopen obrovské hudební komplexnosti,“ zní ve vyjádření knihovny.

Téma se poprvé objevilo v Super Mario Bros. z roku 1985 na NES. Od té doby je neodlučitelnou součástí her s Mariem. Zaznělo i v čerstvé filmové adaptaci. Se skladatelem snímku Brianem Tylerem spolupracoval na začlenění motivu do soundtracku i samotný Kondó. Ten má pak mimo Maria na kontě taky soundtracky k dalším hrám od Nintenda, jako je The Legend of Zelda: Twilight Princess HD nebo Star Fox 64.

Společně se znělkou k Mariovi zamířily nově do amerického fondu také skladby jako Stairway to Heaven, Sweet Dreams (Are Made of This), All I Want for Christmas is You nebo Take Me Home, Country Roads.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama