Hry jsou uměním a pohled na něj se mění, říká BioWare
Novinka Hry jsou uměním a pohled na něj se mění, říká BioWare

Hry jsou uměním a pohled na něj se mění, říká BioWare

Redakce

Redakce

10

Debaty, zda jsou počítačové hry uměleckou záležitostí a zaslouží si respekt či nikoli, nemají konce. Studio BioWare o tom má své mínění.

Reklama

Vedoucí týmu BioWare Ray Muzyka jednoznačně odpovídá: „ Stojím za tvrzením, že vývoj her je uměleckou činností a jako každá tvorba i tato potřebuje nové nápady a oživení.

Ray Muzyka se minulý týden na GamesComu při položení této otázky velice rozpovídal.

„Příkladem může být náš vývojářský tým. Vytváříme tituly, ve kterých o originální prvky není nouze. Během naší tvorby se hlavně snažíme vyhovět našim stálým fanouškům a v této vizi hodláme nadále pokračovat.

Hráčům chceme poskytnout kvalitní herní zážitek. Vše je o určité rovnováze. Nebojíme se ale objevovat neznámé a vymýšlet nové nápady. Rizika s tímto záměrem spojená akceptujeme,“ tvrdí Ray.

K problému her jako umění se nedávno vyjádřil americký kritik Roger Ebert. K jeho tvrzení, že hry nikdy nebudou rovnocennou tvorbou, se vyjádřilo na 5000 lidí. Drtivá většina jej označila za „blbce“.

Roger Ebert se poté vyjádřil: „Mé dřívější tvrzení se zdálo být mylné. Vypadá to, že vývoj her lze skutečně označit za část umění, které je konkurenceschopné jinému druhu tvorby.

Ray Muzyka s úsměvem dodává: „S tímto tvrzením nemohu nesouhlasit. Možná, že se v budoucnu s Rogerem někdy na něčem opravdu dohodneme.“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama