HW Test: herní myš SteelSeries Prime - spolehlivý nástroj
Článek HW Test: herní myš SteelSeries Prime - spolehlivý nástroj

HW Test: herní myš SteelSeries Prime - spolehlivý nástroj

Martin Zavřel

Martin Zavřel

8
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC Xbox Xbox One Apple Mac

Nekompromisně spolehlivá myš pro náročnější hráče.

Reklama

Před dvěma měsíci jsme se podívali na herní myš Rival 5, která zaujala kromě jiného velmi výrazným RGB osvícením nebo třeba extra tlačítky navíc pro složitější hry. Dnešní kousek od firmy SteelSeries ale hned na první pohled působí výrazně jinak, jelikož spadá do tzv. "Pro" řady a je určena vyloženě seriózním, náročnějším hráčům nebo rovnou profesionálním hráčům, pro které má představovat nekompromisně funkční a spolehlivý nástroj.

  • Rozhraní: USB
  • Snímač pohybu: Optický
  • Senzor: TrueMove Pro
  • Maximální citlivost snímače: 18 000 CPI, 450 IPS
  • Doba odezvy: 1000 Hz / 1 ms
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Délka: 125.3 mm
  • Výška: 23/42.4 mm (předek/zadek)
  • Šířka: 59/67.9 mm (předek/zadek)
  • Hmotnost: 69 gramů
  • Kabel: Pletený, 2 metry
  • Ergonomie: pravoruká
  • Cena: 1 799 Kč (SteelSeries)

Provedení

Už na první pohled působí myš mnohem spíše jako seriózní pracovní nástroj než jako líbivá herní periferie. Matný černý povrch zdobí také matné šedé logo, takže žádná výrazná bílá nebo dokonce podsvícení se v tomto místě nekoná. Jediným zdrojem osvícení myši jsou dva velmi tenké proužky po okrajích kolečka myši, které mají ale také spíše funkční než ozdobnou roli: změnami barev například indikují vámi nastavený stupeň citlivosti myši. Samozřejmě máte i zde možnost osvícení výrazně ztlumit nebo úplně vypnout pomocí oficiální aplikace, kterou si můžete stáhnout zdarma. I bez aplikace jste ale schopni krátkými nebo dlouhými stisky tlačítka na spodní straně myši měnit přednastavené variace citlivosti.

Samotný tvar myši byl, jak je u SteelSeries zvykem, vyvíjen ve spolupráci s profesionálními hráči, kteří testovali celou řadu tvarů, aby našli ten nejpohodlnější, aniž by měl příliš velký dopad na váhu myši. Výsledkem je výrazně zaoblený tvar, připomínající tak trochu velrybu - díky tomu na něm ruka o něco pohodlněji spočívá, což oceníte obzvláště při delším hraní. S čím jsem trochu bojoval, to je dvojice bočních tlačítek, které my přišly snad až příliš zapuštěné do stěny myši, takže se nemačkaly až tak snadno. Je ale docela dobře možné, že to byl záměr - myš klade opravdu velký důraz na přímočarost a spolehlivou funkčnost hlavních ovládacích prvků, mezi které tato dvě tlačítka nepatří a nejspíš bylo cílem zabránit jejich nechtěnému mačkání.

Funkce

Jednou z nejvýraznějších vlastní myši jsou spínače, které kombinují mechanické řešení, vybavené vysoce kvalitním neodymovým magnetem, s infračerveným senzorem, který pomáhá vysílat signál o stisknutí tlačítka ještě o nějaké ti mikrosekundy dříve, než dojde k plnému stisknutí samotného mechanického spínače. Bavíme se o rozdílech prakticky nepostřehnutelných lidským okem, ale jde o důležitou součást toho, proč hraní s touto myší působí tak precizně. Spínač také citelně bytelněji zní, což výrobce dokonce demonstruje i zvukovou ukázkou - takto zní klasický spínač a takto zní spínač Prime myši. Spínače mají dle záruky vydržet až 100 milionů stisknutí.

Myš jsme testovali v její kabelové variantě, přičemž samotný kabel je možné odpojit pro snadnější skladování (myš ale není nabíjecí). Připojený kabel každopádně drží velmi pevně a působí, jako kdyby ani odnímatelný nebyl. Provedením je z odlehčeného pleteného materiálu, takže nedrhne a nezasekává se. Myš je zároveň k dispozici také ve vyšší "plus" variantě s extra senzorem pro nadzvednutí myši nad povrchem, případně ještě ve vyšší (a dražší) bezdrátové variantě. Osobně se mi ale velmi líbí tato základní verze, jakožto zdánlivě jednoduchá, ale přitom nekompromisně spolehlivá, překvapivě pohodlná a umírněným způsobem elegantní herní myš.

Myš si můžete objednat přímo u výrobce SteelSeries, ale je snadno k sehnání i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama