HW Test: Herní SSD disk WD_BLACK D30
Článek HW Test: Herní SSD disk WD_BLACK D30

HW Test: Herní SSD disk WD_BLACK D30

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One Apple Mac

Externí herní disk určený především konzolovým hráčům.

Reklama

Série herních disků WD-BLACK od firmy Western Digital si v posledních letech získává stále větší oblibu mezi hráči, jelikož kromě výkonnosti a rychlosti nabízí dospělý, "vojensky" umírněný design. který zároveň garantuje bytelnost a odolnost disku při jeho přenášení. Zároveň jej "nezdobí" žádná RGB světýlka, pouze jediná bílá kontrolka signalizuje provoz disku. Víceméně všechny WDB disky jsou si v tomto ohledu podobné a pokud vám padnou do oka, budou se vám po stránce provedení líbit zřejmě všechny modely. My se dnes podíváme na další z nich, který i sám výrobce doporučuje především jako externí úložiště pro konzole minulé i současné generace - využít jej ale můžete samozřejmě i na PC nebo Mac platformách.

  • Kapacita: 500 GB
  • Rozhraní: USB 3.2 Gen 2
  • Konektor: USB-C
  • Součástí balení: USB kabel Type-C na Type-A
  • Rychlost čtení/zápisu: až 900 MB/s
  • Kompatibilita: PC, Mac, PS4, PS5, X1, XSX|S
  • Rozměry (D x Š x V): 196mm x 35mm x 58mm
  • Cena: 4 199 Kč (WD Store)
  • Záruka: 3 roky

Síla jednoduchosti

Ačkoliv krabička originálního balení s diskem je sama o sobě malá, disk samotný je ještě mnohem menší - když jej vezmete do ruky, působí svými rozměry spíše jako trochu větší krabička zápalek než jako tradiční externí disk. Zároveň je také velmi lehký (530g), ačkoliv je pouzdro samotné poněkud širší, aby prostor uvnitř dobře snášel zahřívání disku během provozu. V balení dostanete jeden kabel s koncovkou USB-C (konektor disku) na straně jedné a koncovkou USB-A (konektor pro váš počítač/konzoli) na straně druhé.

Jednoduché a přímočaré je také připojení k vašemu hernímu stroji. Na všech podporovaných platformách se disk okamžitě po připojení přibaleným kabelem ihned přihlásí jako USB úložiště, na které můžete kopírovat svoje data. Pokud na disku chcete například skladovat jen screenshoty nebo videa z konzolí (místo samotných her), tento základní režim funguje okamžitě. Pokud ale chcete disk využít pro ukládání nebo hraní her, musíte v nastavení konzole disk označit a naformátovat jako "rozšířené úložiště".

Přiměřená rychlost

Pokud budete tento disk používat na konzolích minulé generace nebo pro hry minulé generace (PS4 a X1), můžete z něj přímo hrát - v řadě případů tak zaznamenáte o něco rychlejší nahrávací časy proti zabudovaným HDD starých konzolí. Není nicméně možné tento disk používat pro hraní her určených pro PlayStation 5 nebo Xbox Series. Můžete si je ale na něj alespoň odkládat, abyste je příště nemuseli stahovat znovu. Pro hraní je pak stačí jen přesunou zpátky z tohoto disku na interní SSD disk nových konzolí.

Během testování na PC vybaveném odpovídajícím Gen 2 USB konektorem se nám skutečně povedlo dosáhnout rychlosti slibovaných 900 MB/s (lehce nad při zápisu, lehce pod při čtení). Na konzolích je situace poněkud složitější, obzvláště pokud přesouváte větší soubory s hrami. Disk má totiž zhruba 10 GB cache pro rychlé ukládání a pak se bohužel přenos začne zpomalovat - přesuny velkých herních souborů tak mohou trvat i desítky minut. Kromě toho je potřeba vzít v úvahu také skutečnost, že obě Xbox Series konzole jsou vybavené jen Gen 1 USB konektory, což sráží jejich potenciální rychlost na polovinu. Ve výsledku se tedy jedná spíše o disk vhodný pro majitele starých konzolí, případně pro někoho, kdo nepřesouvá velké moderní hry příliš často mezi interním a externím diskem.

Disk můžete objednat přímo u výrobce ve WD Store, ale je snadno k sehnání i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama