HW Test: WD_BLACK D10 Game Drive
Článek HW Test: WD_BLACK D10 Game Drive

HW Test: WD_BLACK D10 Game Drive

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One Apple Mac

Když potřebujete hodně místa na hry nebo videa.

Reklama

WD_BLACK jsou zatraceně sexy vypadající (většinou) externí disky, zacílené přímo na hráče, jejich vkus, potřeby a platformy. Minule jsme se věnovali těm, kdo vyžadují především rychlost a přenosnost v rámci recenze modelu P50. Dnes se zaměříme naopak na model, který uspokojí všechny, kdo potřebují především co nejvíce místa - ať už chcete uložit doslova stovky her, nebo třeba stovky hodin nahraného videa. Jedná se tedy o dobrou volbu například pro tvůrce videí na PC nebo Mac platformách, ale stejně tak využití najdou majitelé starých i nových konzolí.

  • Kapacita: 8 TB
  • Rozhraní: USB 3.2
  • Konektor: Micro B
  • Otáčky za minutu: 7200
  • Rychlost čtení/zápisu: až 250 MB/s
  • Kompatibilita: PC, Mac, PS4, X1
  • Rozměry (D x Š x V): 195mm x 125mm x 44mm
  • Cena: 5 753,00 Kč (WD Store)
  • Záruka: 3 roky

Pohledný a snadný na obsluhu

Značka WD_BLACK má na první pohled rozeznatelný design, který připomíná designem bytelné nákladní kontejnery, zatímco matná černá barva s ostrým bílým fontem zase odkazuje na vojenskou techniku. Samotný disk je zapouzdřen v bytelném kvádrovém obalu, ačkoliv tentokrát se nejedná o kov, ale tvrzený plast. To souvisí s jeho účelem trvalého umístění vedle vámi zvoleného zařízení. Jelikož se jedná o tradiční mechanický disk s aktivním chlazením, není vhodné jej příliš často přenášet (ani s ním hýbat za provozu). Odměnou vám ale bude stylový doplněk s velkorysým úložným prostorem.

Kromě samotného černého monolitu v balení naleznete také adaptér (s vyměnitelnou koncovkou pro český standart zásuvek), USB kabel a návod pro použití tak snadné, že v něm prakticky nejsou písmena, ale jen obrázky - a to jak pro připojení disku k počítači, tak k oběma rodinám konzolí. Stejně jednoduché jako rozbalení a napojení dvojice kabelů je i zprovoznění: disk nemá žádné tlačítko pro zapnutí nebo vypnutí, probudí se do provozu sám, jakmile detekuje připojený počítač nebo konzoli. Provoz kromě bílého LED indikátoru můžete poznat také podle tichého vrnění samotného disku i jeho drobného ventilátoru.

Snadné připojení k počítači nebo k oběma rodinám konzolí.

Na počítači se vám disk po pár vteřinách přihlásí prostě jako další úložiště a můžete s ním okamžitě pracovat stejným způsobem, jako s ostatními pevnými disky ve vašem stroji. Na konzolích je to o malý fous složitější, ale ne o moc. Xbox i PlayStation vám po připojení disku ve svém systémovém nastavení nabídnou, zda chcete disk formátovat pro účely rozšířeného úložiště. Jestliže to uděláte, budete na něj moct přímo ukládat hry a také je z něj přímo hrát. Pokud formátování nepovolíte, stále můžete disk využívat jako úložiště pro snímky nebo videa z konzole. Oproti interním diskům starých konzolí je tento externí disk dokonce rychlejší. Pro PS4 hry jej můžete používat i na PS5.

Rychlost a teplota

Při testech pomocí programu CrystalDiskMark disk spolehlivě dosahuje rychlosti zápisu i čtení dle propagovaných hodnot, tedy 250 MB/s. Tato rychlost samozřejmě může klesnout, v závislosti na tom, jaká data přesně kopírujete (jeden velký soubor versus mnoho malých apod.). Na konzoli je měření méně přesně, ale při kopírování se přesun zdál probíhat zhruba rychlostí 1 GB za minutu. Jak jsme si ale vysvětlovali v úvodu článku, pointou tohoto zařízení není rychlost, nýbrž velká kapacita. Ta je ve skutečnosti 7,27 TB použitelného místa, s ohledem na tradiční formát převodů při propagaci těchto produktů.

HW Test: WD_BLACK D10 Game Drive

Při krátkodobém kopírování dat si toho nejspíš ani nevšimnete, ale pokud budete disk využívat k mnohahodinovému hraní, nejspíš zaregistrujete jeho zvyšující se provozní teplotu, která se může dostat až k 50 stupňům Celsia, na kterou je ale stavěný a pomáhá mu s ní zabudované aktivní chlazení, konkrétně mechanický ventilátor v zadní části. Jako provozní teplota místnosti je ale doporučováno 5 - 35 stupňů Celsia. Mimo provoz disku nevadí -20 až 65 stupňů. Zadní část disku nabízí také dva dodatečné USB konektory, které neslouží pro datový přenos, ale pouze pro nabíjení dalších zařízení (např. ovladače nebo mobil). Celkově jde o další z elegantních a výkonných HW doplňků pro hráče, který uspokojí i ty z vás, kdo si chtějí lokálně uložit celou svoji Steam knihovnu (nebo alespoň její většinu). Při průměrné velikosti jednotlivých titulů kolem 35 GB se vám na tento černý monolit vleze 200 her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama