Jak se prodává PS4, PS4 Pro a PS VR?
Horizon: Zero Dawn Novinka Jak se prodává PS4, PS4 Pro a PS VR?

Jak se prodává PS4, PS4 Pro a PS VR?

Michal Burian

Michal Burian

5

Sony je překvapena ze zájmu o PlayStation 4 Pro a PlayStation VR + prodeje Horizon: Zero Dawn.

Reklama

Před několika lety bychom se prodejní úspěchy PlayStationu dozvěděli až v rámci tiskové konference na E3. Společnost Sony se ale už loni více zaměřila na prezentaci titulů a úspěchy šly stranou. Letos to podle všeho bude stejné. Sony totiž dnes zveřejnila, jak se prodávají konzole PS4 a PS4 Pro, stejně tak headset pro virtuální realitu PS VR.

Konzole PlayStation 4 se celkově blíží k 60 milionům prodaných kusů. Do tohoto čísla jsou započítány všechny modely PS4, včetně Slim a PS4 Pro. A právě o výkonnější verzi konzole bude teď řeč. Sony oznámila, že každá pátá prodaná PS4 je právě PS4 Pro, která se na trhu objevila v listopadu loňského roku.

Přesná čísla prodaných kusů PS4 Pro jsme se bohužel nedozvěděli. Místo toho padlo výše zmíněné přirovnání a také pochvala Jimyho Ryana. Ten se nechal slyšet, že zájem o PS4 Pro je mnohem větší než v Sony očekávali.

Stejně dopadl headset pro virtuální realitu PlayStation VR. U něj a u PS4 Pro očekávala Sony menší zájem, což je důvod, proč jsou tyto dva přístroje stále nedostatkovým zbožím. Když už jsme u PS VR, tak ten už je za hranicí jednoho milionu prodaných kusů. Loni v říjnu to bylo 915 tisíc, za zhruba tři měsíce se prodalo nejméně dalších 75 tisíc.

Pokud vezmete v potaz informace od firmy SuperData, tak PlayStation VR je výrazně před svými konkurenty: HTC Vive do konce roku je prý na čísle 420 tisíc a Oculus Rift má mít 243 tisíc kusů. Na Gear VR od Samsungu ale ani jeden z nich nemá, Gear VR má více než 5 milionů prodaných kusů. V obou případech je to dané cenou a základnou, PS VR se oproti HTC Vive a Oculusu Rift prodává mnohem levněji a navíc k PS VR stačí jen PS4, zatímco další dva headsety vyžadují nadupaný počítač.

A jak je to u her? Majitelé PS VR koupili dohromady 5,25 milionů her pro virtuální realitu.

Tipnete si, jak je na tom v prodejích post-apokalyptický akční RPG titul Horizon: Zero Dawn od tvůrců Killzone? Pokud hádáte něco málo přes tři miliony, tak jste se trefili. Dobrodružství nebojácné Aloy má 3,4 milionů prodaných kopií (nebo vyexpedovaných, nebylo specifikováno) - z toho 915 tisíc tvoří digitální verze z PS Store. V prvních dvou týdnech to bylo dohromady přes 2,6 milionů.

Pojďme si to srovnat s letošní hrou: Resident Evil 7 má přes 3 miliony kopií, ale vyšel v lednu letošního roku a ještě ke všemu nejen na PS4, ale také na Xbox One a PC. To Horizon: Zero Dawn se objevilo na pultech obchodů až 28. února v Severní Americe a 1. března v Evropě, exkluzivně na PS4.

A jak je na tom Sony oproti konkurenci ze stáje Microsoftu? Dle odhadů je to 3:1 v Evropě a 2:1 v USA.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama