Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy
KC: Deliverance Článek Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy

Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy

Martin Cvrček

Martin Cvrček

44
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Jaké vtípky, zajímavosti a kuriozity se podařilo najít v prvních dnech po vydání očekávaného českého RPG?

Reklama

Jako každá pořádná hra z žánru RPG, i Kingdom Come: Deliverance obsahuje řadu narážek, vtípků, odkazů a zajímavostí, které bychom mohli souhrnně označit jako easter eggy. Ty se mohou týkat třeba známých filmů nebo žánrových konkurentů. Kingdom Come je na trhu teprve několik dní a už se podařilo najít ledacos. Jestli právě sami prožíváte Jindřichův příběh, což je dost možné, protože mám pocit, že novinku od studia Warhorse nyní hraje snad každý, třeba vám tento článek poslouží jako inspirace k hledání čehokoliv zajímavého. Možná vám také nějaké to hledání usnadní. Pojďme se každopádně podívat na to, co se podařilo najít během mého dosavadního hraní nebo co našli ostatní hráči a fanoušci.

Překonává hory a oceány, ale obejít plot je problém

Jedním z nejznámějších koní, které najdeme v počítačových a konzolových hrách, je nepochybně Klepna, věrná klisna Geralta ze Zaklínače 3 a také libovolný Geraltův kůň z knižní ságy od Andrzeje Sapkowského. Klepnu, jež se proslavila velmi zvláštním chováním a určitou paličatostí a svéhlavostí svého konání a přesouvání, si můžete pořídit v obci Mrchojedy. Prodejce vám dokonce oznámí, že jde o docela dobrou klisnu, ale má svou hlavu, přičemž mu ji prodal jeden divnej Polák. Tohle se bude lidem ze studia CD Projekt RED, v němž Zaklínač 3 vznikl, jistě líbit.

V nabídce je také jistý Warhorse Jedna, což považuji za jakýsi interní vtípek vývojářů. Důležitější ale je, že na Neuhofu lze koupit Kelpii, což je pro změnu kůň Ciri. V tomto případě dokonce prodavačka oznámí, že je Kelpie strašně cítit po rybách, což dává smysl s ohledem na fakt, že Ciri pojmenovala Kelpii podle mořského netvora.

Přijde Link, Horymír a Odysseus do baru...

U nabídky Neuhofu ještě zůstanu. Kromě Kelpie zde totiž lze pořídit celou řadu dalších zvláštních koní. Máme tu třeba Šemíka, na němž Horymír skákal z Vyšehradu. Když si Šemíka koupíte a řádně vyzkoušíte, možná zjistíte, že se podle všeho nedá zabít pádem. Majitelka kvůli němu dokonce musela zvýšit ohrady, protože skáče výš, než se zdá. Pro fanoušky série Zelda je tu zase Epona, kůň, který zjevně neposlouchá bez píšťaly. Milovníky příběhu o pádu Tróje by pak mohla potěšit možnost koupit si Trojského koně (i v české verzi nazvaného jednoduše Trojan Horse). O něm prodavačka tvrdí, že má kolem něj divný pocit, jako by na ni někdo šil boudu. Inu, tomu se nelze příliš divit. Občané Tróje by měli jistě co vyprávět.

Že by malý dárek od Jona Sněha?

Nejen koně mohou mít zvláštní názvy. Během hraní se mi v inventáři objevil meč nazvaný jednoduše Jehla. Jde o poměrně běžné slovo, ale nemohu si pomoci a musím v něm hledat malý odkaz na televizní seriál Hra o trůny a knižní ságu Píseň ledu a ohně, v nichž jedna z hlavních postav, Arya Stark, dostane mečík, který pojmenuje Jehla. Jestli jde opravdu o narážku na Hru o trůny, Kingdom Come by nebylo první hrou, v níž něco takového najdeme. Zmínku o meči zvaném Jehla najdeme již v Assasin's Creed: Origins nebo v datadisku O víně a krvi pro Zaklínače 3.

Logane, pořád máš čas

Na mýtině v lese severně od Neuhofu lze najít velmi zvláštní úkaz, konkrétně čtveřici kamenů, mezi nimiž leží kostěná ruka se třemi kovovými drápy. V tomto případě opravdu nemůže být pochyb o tom, že jde o narážku na Wolverina, jednu z nejznámějších komiksových postav od Marvelu, kterou si můžeme dobře připomenout třeba proslulým trailerem filmu Logan. Je opravdu škoda, že ruka nejde zvednout a použít v boji. Pokud je mi známo, v 15. století ještě komiksy s Wolverinem neexistovaly, takže Kumáni, lapkové a další otrapové, kteří mě tak často zdržují a otravují během cestování, by se jistě náramně divili.

Zdroj nálezu: YouTube

Naděje je dobrá věc

Po Jehle jde o další nález, který může být spíše důsledkem mé fantazie než záměru vývojářů, ale přesto zmíním mé pátrání po jednotlivých částech zbroje, kterou přidává předobjednávkový bonus Poklady minulosti. Když jsem hledal třetí z pěti míst, kde jsou části zbroje uložené, narazil jsem na působivou scenérii sestávající z mohutného stromu, k němuž vede dlouhá kamenná zídka. A právě pod tím stromem jsem našel to, co jsem hledal. Tohle všechno mi až příliš připomíná konec filmu Vykoupení z věznice Shawshank, konkrétně nalezení schránky, kterou nechal mezi kameny hlavní hrdina Andy Dufresne svému kamarádovi Redovi. A vážně doufám, že nejsem sám, kdo si na Shawshank při hledání zbroje válečného oře vzpomněl nebo teprve vzpomene. A jen tak mimochodem, kdyby někoho zajímalo, odkud pochází titulní obrázek článku, odpověď najdete právě na tomto místě. V jiných hrobech se však dají najít ještě divnější věci.

Pozůstatek dávných, nedodělaných dob

Jestli jste hráli nebo alespoň u někoho viděli alfu či betu Kingdom Come: Deliverance, pravděpodobně víte, že cesty, které vedly mimo přístupnou část mapy, byly zataraseny zábranami, kužely a občas také mobilními toaletami značícími probíhající práce. Ve finální hře je již mapa kompletní, takže na nic takového nenarazíte. Alespoň většinou. V lese jihovýchodně od Vraníku lze nalézt malý tábor, jehož součástí je posed nebo snad rozhledna. Když se na tuto stavbu podíváte pořádně, zjistíte, že se na něm nachází jeden kužel. Buď jde o narážku na éru alfy a bety, nebo o odkaz na přehrávač VLC Media Player. Rozhodnutí nechám na vás. Na poměry 15. století jde ale v každém případě o pozoruhodný, skoro až nadčasový nález.

Zdroj nálezu: YouTube

Nabídka, která se neodmítá

Už jsem naznačil, že v hrobech, které jsou rozeseté po herní mapě, lze najít všelijaké věci. Jednou z nich je i narážka na Kmotra, přičemž nezáleží na tom, jestli jde o knižní, filmovou a koneckonců i herní podobu. Mám na mysli jednu z nejikoničtějších scén, v níž problematický režisér najde po probuzení v posteli uříznutou hlavu svého majestátního koně. To sice v Kingdom Come nezažijete, zato ale můžete vykopat hrob, v němž leží člověk s koňskou hlavou u nohou. Ať už je to kdokoliv, očividně dostal nabídku, kterou nemohl odmítnout. A odmítnul. Mám přitom pocit, že v tomto případě by byl screenshot poněkud málo, a tak odkážu přímo na video, díky němuž jsem se o tomto easter eggu čerstvě dozvěděl.

Vždyť já ten fotbal nedělam pro sebe né

Varování: Následující nález je nejen nemalý spoiler, ale také nemalý vulgarismus.

V tomto případě jde zjevně o specialitu české verze, kterou je navíc při absolvování hlavní příběhové linie prakticky nemožné minout. Řeč je o cut-scéně ve velmi pokročilé fázi hry, v níž je Jindřich zajat Ištvánem Tothem. V českých titulcích, které doprovází dialog mezi Jindrou a Ištvánem, najdeme Tothovo prohlášení „Jak se říká, silnější pes mrdá”. V takových vulgarismech si vážně nelibuji, ale ihned jsem si vzpomněl na hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? od Petra Čtvrtníčka, v níž sám Čtvrtníček prohlásí: „Jirko, seš tam eště? Víš co se řiká u nás na vsi? Jirko? Že silnější pes mrdá.” Vážně věřím tomu, že ať už Ištvánův dialog psal nebo snad překládal kdokoliv, našel inspiraci právě u Ivánka. I když je tu samozřejmě možnost, že opět vidím věci tam, kde nejsou, takže tento případ berte raději s určitou rezervou.

 

Je to rebel!

„Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho... zesměšnil!” Kdo by neznal památný proslov Petra Nárožného v roli kaprála v neméně památné pohádce S čerty nejsou žerty. Lehce upravená podoba této prupovídky vývojářům posloužila jako název pro jednu z vedlejších aktivit, v níž vás čeká několik pěstních zápasů. Nepochybně jde o další specialitu české verze, mezi něž zjevně patří i název vedlejšího úkolu, který vám zadá farář Bohuta v Úžicích. Ten pro změnu zní Hrátky s čertem, což je jméno další známé české pohádky.

Schlaue Biene Maja

Když jsem pročesával seznam achievementů či trofejí, které lze hraním Kingdom Come získat, narazil jsem na něco, co jsem opravdu nečekal. Achievement spočívající v dobré reputaci v každém městě a vesnici, čehož bych snad dosáhnul nebýt jednoho velkého nedorozumění v klášteře, by sám o sobě nebyl tak zvláštní. Nese ale název Karel Gott, přičemž slavného českého zpěváka a držitele zhruba 451 Českých slavíků jistě není třeba představovat. Jak se zdá, věhlas Karla Gotta je opravdu dalekosáhlý a tento krok by snad mohl na Kingdom Come nalákat nejednoho fanouška. Kdo by koneckonců nechtěl získat achievement nebo trofej se jménem svého idolu.

Dobře padnoucí boty

V Kingdom Come: Deliverance lze najít i kuriozity, které nemusí mít nutně souvislost s filmy, seriály, hrami, komiksy nebo zpěváky. Narazit můžete i na věci, které dělají dojem, že jsou to zajímavosti samy o sobě. Za dobrý příklad považuji zvláštní nález v lese kousek od Ratají. Za rozpadlou chatkou narazíte na lidskou kostru, vedle níž leží zvláštní strom, který vypadá, jako kdyby měl lidské končetiny. A co víc, dokonce nosí boty. Možná jde přeci jen o odkaz na nějaké známé dílo, já však strom s botami nedokázal k ničemu přiřadit. Podobných zvláštností je přitom ve hře více, slyšel jsem například o jakémsi obřím hnízdě s mrtvolou koně a slepice, nicméně mám pocit, že jde o jednu z věcí, které by si měl každý najít sám. Což je samozřejmě jen a pouze šetrné oznámení skutečnosti, že jsem líný něco takového hledat sám na vlastní pěst.

Jestli jste dočetli až sem, je třeba podotknout, že jste neabsolvovali kompletní přehled všech easter eggů, na něž lze při hraní Kingdom Come: Deliverance narazit. Jsem přesvědčený, že hra skrývá mnohem víc zajímavostí, jen je ještě nikdo nenašel a nezdokumentoval. Kdo ví, třeba se toho v následujících týdnech a měsících objeví tolik, že si tento článek vyslouží pokračování. Jedno je každopádně jisté: Dřívější prohlášení vývojářů naznačující nemalý počet easter eggů nebyla jen prázdnými sliby, přičemž je stále co hledat a objevovat. A jestli jste narazili na něco, co v tomto přehledu chybí, jako vždy se o své nálezy můžete podělit v komentářích. A teď mě omluvte, čeká mě další pročesávání těch krásně zpracovaných českých lesů.

Kingdom Come: Deliverance koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama