Kolik hráčů si v Česku a na Slovensku koupilo PS4?
Speciály Infamous: Second Son Článek Kolik hráčů si v Česku a na Slovensku koupilo PS4?

Kolik hráčů si v Česku a na Slovensku koupilo PS4?

Michal Burian

Michal Burian

27

Na vlastní pěst jsme pátrali po tom, kolik se na našem trhu prodalo konzolí PlayStation 4 a jak si vedou hry pro tento nový hardware od Sony ve srovnání s těmi pro další platformy.

Reklama

Při včerejším oznámení Microsoftu, že se Xbox One začne u nás a na Slovensku oficiálně prodávat až v září letošního roku se objevily názory, že Sony díky tomu bude mít dost navrch. Hráči přece nebudou čekat další dlouhé měsíce na uvedení Xbox One. Někteří jistě využili možnosti pořídit si konzoli ze zahraničí, spousta z vás si ale myslí, že si raději vyberou levnější a dostupnější PlayStation 4. Ten Sony v ČR a SK podporuje od prosince loňského roku.

Česká Sony bohužel nezveřejnila žádná čísla, která by odhalila, kolik se v České a Slovenské republice celkem prodalo kusů PlayStation 4. Rozhodli jsme se pátrat na vlastní pěst. Provedli jsme menším průzkum a optali se místních distributorů, jak si jim daří prodávat hry pro PS4.

PR manažer Tomáš Daněk z Playmana nám exkluzivně prozradil, že pirátské dobrodružství Assassin’s Creed 4: Black Flag od Ubisoftu ve verzi pro PS4 se na našem trhu prodává suprově. Od listopadu si hráči koupili přes 2000 kusů, v současné době jsou dokonce zásoby zcela vyprodané.

,,Už jsme jich prodali víc než 2000 kusů," odpověděl na dotaz Zingu Tomáš Daněk. ,,Prodává se to suprově, momentálně jsme vyprodaní. To co přišlo dneska, je už pryč, další kusy se vyrábějí," dodal s tím, že se jim dařilo PS4 verzi AC4 prodávat od začátku, protože žádný lepší titul na trhu nebyl.

Assassin’s Creed IV: Black Flag pro PS4 se po celém světě mělo prodat přes 1,43 milionů kusů. V ČR/SK přes 2000 kusů.

Chalid Himmat z domácí Cenegy nám neprozradil přesná čísla, nechal se ale slyšet, že PS4 je nyní jasně vedoucí platformou, alespoň u her, které distribuují na našem území.

,,Hry na PlayStation 4 se prodávají nejlépe. Přibližně 3x tolik co na PS3 nebo Xbox 360," překvapila Cenega Czech, která na PS4 zatím vydala Thiefa a Tomb Raider: Definitive Edition. Tím potvrdila, že se Thief prodává mnohem lépe na PS4 než na jakoukoliv jinou platformu.

,,Z interních důvodů nemohu říct přesná čísla. U Call of Duty: Ghosts pro PlayStation 4 jsou to tisíce kusů. V současnosti se titul prodává nejlépe ze všech platforem na PS4,” komentoval prodeje her Jarda Kolář z ABC Data a dodal, že za pěkná čísla vděčí zejména faktu, že na PS4 prostě není dost her.

Z toho všeho lze jednoduše usoudit, že v České a Slovenské republice vlastní konzoli PlayStation 4 přes dva tisíce hráčů. Není pochyb o tom, že to bude více. Ne každému se Assassin’s Creed 4 zamlouvá, někteří jistě nechtěli čekat do prosince a v listopadu si koupili PC, PS3 nebo Xbox 360 verzi.

Výsledky v ČR/SK jsou odlišné od zbytku světa, podle VGChartz se všechny výše zmíněné hry lépe prodávají na předešlou generaci konzolí než na PlayStation 4. Ghosts má na X360 přes 8,28 milionů kusů, na PS3 přes 7,54 milionů a na PS4 necelé dva miliony kopií. U AC4 je to ve světě následovně: PS4 má na kontě 1,43 milionů, X360 2,39 milionů a PS3 2,71 milionů.

Přes 2000 kusů AC4 pro PS4 je velmi pěkné číslo, osobně jsem očekával mnohem méně, stejně tak u Call of Duty: Ghosts a celkově mě překvapilo, že se hry nejlépe prodávají právě na PS4. Průzkum jsme provedli vzhledem k vysokému očekávání nad novým inFamous: Second Son, který jsme už dohráli a již zítra odpoledne vám mezi prvními přineseme rozsáhlou recenzi. Byli jsme zvědavi, kolik se vlastně této hry u nás prodá. Sony neposkytla žádná oficiální čísla. Podle našeho průzkumu mezi obchody a ze všech indicií vyplývá, že by se první vlna mohla pohybovat mezi 300 – 400 ks, včetně sběratelských a speciálních edic.

Bude zajímavé sledovat, zda nové inFamous dožene AC4. Našlápnuto k tomu má dobře.

Do konce února se po celém světě prodalo přes 6 milionů kusů konzole PlayStation 4. V ČR a SK více než 2000 kusů.

Dobré prodeje PlayStation 4 her signalizují, že distributoři se budou snažit přemluvit vydavatelské společnosti, aby jim povolily lokalizovat hry do češtiny formou titulků. Pokud se bude PS4 verzím u nás dařit, tak k tomu mohou využít potřebné páky. V našem únorovém rozhovoru s Cenegou se můžete dočíst, že se jim překlad PC verze Thiefa nevyplatil. Konzolové verze lokalizovat nemohli, nedohodli se s vydavatelem - Square Enix.

Jisté náznaky o lokalizaci PS4 exkluzivit tu už jsou, zejména titulky u nedávno traileru z The Order: 1886. Sony pochopitelně nepotvrdila, zda lokalizaci plánuje. Očekáváme, že jakmile bude oznámeno datum vydání, tak i české titulky. Hackerské Watch Dogs od Ubisoftu už má potvrzené titulky u všech verzí, krom Wii U.

Sony tak pomalu začíná na našem trhu budovat základnu majitelů PS4, zatímco Microsoft se stále soustředí na Xbox 360 a připravuje se na oficiální start Xboxu One, jenž nastane v září.

Michal Burian je šéfredaktor Zingu, sledovat ho můžete na Twitteru @BurianMichal nebo na Google+ MichalBurianCZ.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama