komerce-pche
Blogy čtenářů Článek Komerce? PCHE!

Komerce? PCHE!

Gera

Gera

Dnes to vezmu z poněkud jiné stránky. Ano. Zapomeňte na svět, kde se Treyarch se svým Call of Duty přetahuje s Electronic Arts a jejich Medal of Honor…

Reklama

Dnes to vezmu z poněkud jiné stránky. Ano. Zapomeňte na svět, kde se Treyarch se svým Call of Duty přetahuje s Electronic Arts a jejich Medal of Honor o megalomanské tržby, vývojáři úpějí pod časovým nátlakem a hry jsou tak často jen polovičaté. Vítejte v místech, kde kraluje Aquaria a Samorost a kde je slovo "peníze" jen takový malý bonus za dobře vykonanou práci...

Známe to všichni. Každému se to už někdy stalo. Sepneme čudlík, necháme naše stařičká jednojádra, aby se rozkašlala, a čekáme na jejich slastný monotónní šum, který nám dává vědět, že v téhle piksle se ještě stále schovává něco, co je schopné provozu. Vložíme instalační disk, minutku setrváme a radostí zajásáme, když zjistíme, že to stařičké železo opravdu má i na to, aby spolklo onu hru, po jejímž zahrání už tolik dlouhých dnů toužíme. Data se extrahovala, zástupce vytvořil. Klikneme na něj a... Páni, vypadá to hezky, sem tam i nějaká inovace ve svém žánru, ale... Vždyť já už to vesměs znám! To nemůže být hra pro jednou originální?

 

Kdo chce kam, pomozme mu tam...

Ale to víte, že může – jen musíte vědět, kam máte jít. A ačkoliv mě to mrzí, je nutné podotknout, že komerční hry to ve většině případů nejsou. A proč? Odpovědí nám bude následující otázka: Když nejste řečený počítačový profesionál, ale chtěli byste si na svém informatickém talentu přivydělat či ho jen ukázat světu, jak necháte vaši hru vyniknout mezi záplavou těch komerčních? Originalitou! Už chápete? Není tedy žádným tajemstvím, že chcete-li si zahrát něco zběsilého a doposud nevídaného, je tou pravou volbou "indie" a "freeware" scéna. Že nevíte, co to je? Tak zase pěkně od začátku...

 

Indie - dobré hry za hubičku!

Indie scéna – přeložitelná jakožto nezávislá – zahrnuje hry, které vyvíjí – taktéž nezávislá – herní studia. Ty však nejsou vázána sliby sponzorům, nejsou utlačována datem vydání, které stanovil distributor, ani nejsou omezována ohledně konceptu celého díla, takže z rozmarů autorů vznikají opravdu brilantní počiny. Mnoho z vás zajisté minimálně slyšelo o takových skvostech, jakými jsou kupříkladu World of Goo, Machinarium či nový PacIn. A kdyby jste o tyto hry projevili zájem, nejsou nijak náročné na počítač a jsou navíc k dostání za velmi lidovou cenu.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-A_JfkzPwww?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-A_JfkzPwww?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

 

Freeware - je libo bezplatnou zábavu?

Freeware jde, co se malé ceny týče, ještě dál. Ačkoliv hry již nedosahují tak vysoké kvality, obdržíte je zcela zdarma. Bylo by však zcela dětinské (i když je to paradox, že to říkám zrovna já) odsuzovat je předem – vždy existuje nějaký zdárný počin, jehož jediným úkolem je hráče opravdu jen zabavit a ne tahat z něj nějaké peníze. (Hádám, že tu všichni známe ty "Free-to-Play" online hry.) Osobně vřele doporučuji titul Sanctuary, jenž i přese svou jednoduchost žánru – prostinká top-down střílečka – zkrátka dokáže přinutit člověka, aby si v židli vyseděl důlek. A na čem že tahle hra staví? Překvapí vás to, ale na opravdu originálním příběhu.

 

Zaplať kolik chceš!

Co je na indie hrách ještě skvělé? Jejich cena je často přizpůsobivá každému. A jak je to možné? Copak jste nikdy neslyšeli o takzvaných Pay What You Want akcích? Že ne? Tak to vám radím shlédnout následující video:

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/M7Aw5C7WQ6g?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/M7Aw5C7WQ6g?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Nemyslíte, že tenhle přístup je skvělý? Znám spoustu lidí, kteří zastávají názor:

"Páni, tahle hra vypadá hezky. A zajímavě. A originálně. Ale cože? Ono je to indie? Takže to není komerční (což je pro mnoho lidí bohužel i synonymem slova kvalitní) a ještě za to mám platit? Tak to ne!"

A to je obrovská škoda. Právě pro tyto nechápavce tu jsou časově omezené akce jako Humble Indie Bundle. Zaplatíte kolik chcete a někdy se i můžete rozhodnout, kam vaše peníze, zaplatíte-li nějaké, poputují. Máte v sobě ještě zbytky štědrosti? Pošlete je charitě. Chcete podpořit vývojáře, kteří s těmi inovativními nápady přišli? Pošlete je jim. Máte nutkání udělat obojí zaráz? Rozdělte je na půl a každému dejte část.

 

Zazvonil zvonec, ale pohádka pokračuje?!

Konečně už vám na hlavu klepe ta hlavní myšlenka celého článku? Dochází vám, proč se spoustu hráčů uchyluje k indie a freeware hrám? Protože mají vlastní osobitý styl. Nejsou do ničeho vtlačovány, jejich vývojáři se většinou dobře znají a dokáží se až do posledního detailu shodnout na tom, jak bude to či ono dílo vypadat. Co je ale hlavní - indie není ovlivňováno svým okolím. Vlastně by se dalo říct, že každá z her je natolik jedinečná, že ani nemá konkurenta. Chcete se nezávisle vyjádřit? Napište si do novin. Chcete si nezávisle zahrát? Potom jsou pro vás nekomerční tituly to pravé!

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama