Konzolové legendy minulosti (díl 1.)
Blogy čtenářů Článek Konzolové legendy minulosti (díl 1.)

Konzolové legendy minulosti (díl 1.)

Tentokrát trochu odbočím od tématu, poněvadž v poslední době neustále hraji na konzolích o kterých jste možná ani neslyšeli. Jsou to konzole z 80.…

Reklama

Tentokrát trochu odbočím od tématu, poněvadž v poslední době neustále hraji na konzolích o kterých jste možná ani neslyšeli. Jsou to konzole z 80. let. Takové klenoty jako Atari 2600, SEGA 32, nebo jedna z nejlepších, Nintendo Entertaiming System. U nás byly a jsou těžko k dostání ( svoje jsem si musel koupit v USA a nechat si je zaslat sem ) je tu však možnost "české" verze NES. Byla a někde ještě i je, k dostání jako "video hry" od našich Vietnamských spoluobčanů.

Teď si možná někteří z vás vzpomněli a nostalgicky vzpomínají na ty hodiny a hodiny proseděné u televize a hraní těch strašně vypadajících her. Ty, co stále nevědí, seznámím s několika z nich.

Atari 2600

Většinou označována jako nejlepší Atari konzole. Ano, sice Atari vydala vykonější model 5200, ale převážná část her na 5200 fungovala i na 2600, takže to nemělo příliš velký smysl. Pouze pro 5200 vyšlo jen několik titulů a ty nestáli za koupi ( pokud nejste nerd a nesnažíte se sehnat všechno...ehm ). Obě konzole pracovali s 8 bitovou grafikou. Díky tomu byla většina her "plochá" bez pocitu členitosti materiálů. Byly taky vybavené CPU s neuvěřitelnou rychlostí 1-1,79 mHz. Než se začnete smát, vzpomeňte si, že to byl konec 70. let. Atari konzole se rychle staly nejprodávanějšímy po celém světě.

Atari měly joystickové ovladače s jedním tlačítkem, existovalo však i spoustu neoriginálních a časem samotné Atari vydávalo všemožne, nesmyslné ( a většinou nefunkční ) ovladače. Avšak následoval i průlom. Atari totiž jako první, začala používat i bezdrátové ovladače. Ty první fungovaly podobně jako dálkové ovládání k modelům letadel. Měli sice nevkusné antény, ale nelimitoval vás kabel. Další model fungoval už bez antény na podobném principu, jako dnešní ovladače ke konzolím.

Přímo na samotné konzoli je několik přepínačů. Většina z nich na mé konzoli nefunguje, nebo pokaždé děla něco jiného, takže netuším k čemu slouží. Údajně u některých her měnily pozadí, nebo i pravidla hry. Poněvadž však u mne nefungují, nemám to jak dokázat. Později se jejich počet rozrostl celkově na 8.

Hry byly unikátní několika způsoby. Za prvé se dodávaly na "kazetách" a nebyla možnost ukládat. Ano kazety se používaly ještě dlouho poté a předtím taky, ale aby jsi někteří nemysleli, že první hry byly na disketách. Ukládání stejně nemělo příliš smysl, poněvadž u většiny šlo pouze o vaše body. Spoustu her byla založena na tomto principu, žadný konec, žádné další úrovně. Jen další obrazovka a čítač bodů někde na okraji. Hry byly často velmi obtížné. Ne jen na ovládání a gameplay, ale i zjišťováním co se jak dělá a co vlastně máte sakra za úkol, aby jste se dostali dál. Další unikátní věc byla tvoření her. Kdokoli a tím myslím opravdu kdokoliv, mohl vytvořit hru a vydat ji. Bez nutnosti nákupu práv a licencování hry u společnosti Atari. Zkuste to dnes. Skoro každá společnost z vás bude chtít vysoudit poslední korunu. Námět byl taky jen na vás a to bez omezování tvořivosti. Než nad tím začnete přemýšlet odpovím vám. Ano. Na Atari existovali pornografické hry (Už tehdy?? Hmmm o  čem to asi svědčí). Jaké, to si najděte sami. Předem upozorňuji že díky 8 bitové grafice moc nečekejte. Bez velké dávky představivosti vypadají naprosto neškodně. Většina. Poslední unikátní faktor byl počet her. Jsou jich stovky oficiálně vydaných, nebo někde registrovaných. Poněvadž své tvorby každý nevidával, pravděpodobně jsou jich tisíce. Na takovou prastarou konzoli to není špatné.

Eject

Tak to by bylo něco málo o jedné z nejlepších konzolí. Doufám že jsem v některých vzbudil nostalgické vzpomínky a tak rychle běží svou Atari oprášit, nebo horlivě hledají emulované hry. Pro zájemce na svůj profil vkládám odkaz na stránku právě s emulovanými hrami a nejen na Atari 2600. Pokud vás článek zaujal, sledujte zing blogy těšte se na další s podobnou tématikou. Příště rozeberu jednu ze dvou nejlepších konzolí. Nintendo Entertainment System (NES).

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama