Legend of Grimrock 2 – prosluněná výprava
Legend of Grimrock 2 Recenze Legend of Grimrock 2 – prosluněná výprava

Legend of Grimrock 2 – prosluněná výprava

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Je to již pár let od momentu, kdy jsem poprvé zavítal do temných kopek a dungeonů legendární hory Grimrock.

Reklama

Byl jsem tímto titulem naprosto unesen. Možná proto se nyní s velkým nadšením vydávám na další výpravu. Tentokrát je cílem mého dobrodružství Legend of Grimrock 2. Jak dopadl výlet do otevřeného světa, který se autoři nebáli do hry vložit?

Z kopky rovnou na světlo

Již nezačínáte vhozením do temné kobky. Tentokrát je vše trochu jinak. Začínáte totiž v železné kleci na sluncem ozářené pláži. Na tu jste se dostali poté, co loď, ve které vás převáželi do lepšího nápravného zařízení, za záhadných okolností skončila na útesech ostrova, který obývá zvláštní čaroděj. Postupem času zjistíte, že pokud chcete své nové vězení opustit, je potřeba dostat se do majestátní pevnosti. Klíčem k otevření jsou čtyři základní elementy, ty se ale také skládají z menších úlomků, které je třeba poskládat. Vydáváte se tedy na cestu za poznáním a svobodou.

Zvyk je železná košile. Možná proto jsem měl ze začátku celkem obavu z toho, že se Legend of Grimrock 2 přesune do otevřeného světa. Považoval jsem to stejně jako většina fanoušků skutečně za nebezpečný krok. Vydat se přímo z hory Grimrock rovnou do luhů a hájů chtělo hodně odvahy. Ale nakonec to dopadlo nadmíru uspokojivě. Vývojáři rozhodně dokázali tahové pole využít lépe než nový Might & Magic X, u kterého to byla spíše slabina.

Ostrov je prostě ideálním místem, kde by se tento příběh měl odehrávat. Vývojáři z Almost Human Games dokázali plně využít potenciál, který jim byl nabídnut. Podařilo se jim vyhnout se omylu z minulého dílu. Oba jsou dělány s láskou a citem pro detail, ale zde využili otevřený svět, díky kterému se jim povedlo vyhnout se stereotypu, jenž mě při průchodu minulým Legend of Grimrock provázel po určitém čase v temných kobkách staré hory. Lesy, bažiny a pochmurné hřbitovy daly této hře nový a hlavně zajímavý směr, kterého by se měli držet.

Moucha válečníkem

Evolucí však neprošla jen lokace, ve které se váš příběh odehrává ale i postavy, které tvoří vaší partu. Vlna změn přinesla novou rasu Ratlingů, kteří jsou nápadně podobní krysám. Mají dokonce speciální trait, jenž jim při každém levelu dává náhodný bod do statistik. Každý z charakterů si může zvolit dvě specifické vlastnosti. Zbytek ras a základních vlastností zůstal stejný jako v prvním díle.

Z omezených tří povolání se výběr rozšířil na osm zajímavých profesí. Skupinu již nemusí tvořit jen mág, válečník a zloděj. Na scéně se totiž objevili nové možnosti, mezi ně patří farmář, alchymista, barbar, rytíř a bojový mág. Ani vlastnosti nemáte dány na pevno jako v minulém Legend of Grimrock. Paleta se roztáhla na 16 skillů, každý je možné dát jen na pět bodů. Výběr je skutečně pestrý, ale prakticky je vše jen na vás. Dávat ale minotářímu barbarovi magii ohně by asi nebyl nejlepší nápad.

Mou první partu například tvořil barbar, rytíř, mág a zloděj. Poslední zvolený byl celkem chybnou volbou, protože jsem v průběhu hry více používal palné zbraně než luky a kuše, které jsou pro tuto třídu určeny.

Kouzla jako taková konečně dostala logický směr. Na určitá kouzla je totiž potřeba určitá škola. Tím pádem je třeba, aby váš mág kombinoval více dovedností. Ohnivá koule není již založená jen na magii ohně, ale i větru. Jak by asi jinak letěla že?

Hledej, šmudlo

Nebyl by to ten pravý Legend of Grimrock, kdyby hra jako taková nebyla nabitá řadou pastí, hádanek a skrytých místností. Těch je v tomto titulu skutečně hromada a jako třešinka na dortu se tu vyjímají truhly s pokladem. Jsou ukryty po celé mapě a cesta k nim vede vždy skrz tajemnou mapu či text, který by vás měl k úkrytu zavést. Krom toho se na mapě nacházejí podivné tváře. Ty pro vás vždy mají určitý vzkaz či nápovědu při vašem putování. Mohou vás dokonce dovést k místu, kde před lety dopadla hvězda, z které se dá ukovat perfektní kladivo.

Ani kobky nejsou zbaveny pokladů, ukrytých spínačů a smrtících propadel. Otevřený svět je tak perfektně propojen s dungeony, že se vám nejednou stane, že se při pokusu ukrást zajímavý předmět ocitnete v dungeonu plném nemrtvých, kteří vám jdou tvrdě po krku.

Hádanky, hlavolamy a rébusy jsou na střední úrovni. Většinou nejsou extrémně náročné, ale nejsou ani jednoduché. Občas vás odpověď napadne hned, jindy budete potřebovat minuty či dokonce hodiny, abyste danou šifru rozluštili.

Ostrov a jeho fauna

Paleta nepřátel se hodně změnila. Na staré protivníky narazíte již jen zřídka, protože nové prostředí sebou přináší asi třicet nových druhů nestvůr. Což není zrovna malé číslo. Setkáme se například s wargy, medúzami a želvami. Škoda jen, že se ve hře nevyskytují hlemýždi z předchozího dílu, jejich maso bylo skutečně výtečnou a hlavně výživnou pochoutkou.

Krom toho nám Legend of Grimrock 2 nabízí celkem slušné souboje s bossy. Ti jsou pro vaši partu velmi náročným oříškem. Jejich životy obrana a útok jsou totiž o hodně vyšší než u obyčejných nestvůr. Rozhodně jsou zajímavou výzvou.

AI se také posunula správným směrem. Nestvůry do sebe nenechají jen tak bouchat a nehrají s vámi hru otloukej se bábovičko, ale aktivně reagují na vaše podněty. V momentu, kdy se je pokusíte obejít, uskočí, popřípadě jdou do protiútoku, což je na vyšší obtížnosti hodně nepříjemné.

Hardcore zážitek

Některým hráčům může hra přijít i přes svou obtížnost příliš jednoduchá. Možná i pro tento případ připravili tvůrci další možnosti, jak jejich titul projit. První z nich je Ironman. Když si zvolíte tuto cestu, máte možnost ukládat svou pozici jen na krystalech, které obnovují vaší partu. Za předpokladu, že ani to pro vás ještě není dostatečná výzva, přidáte si k tomu jen jednu aktivaci těchto úložných prostorů. Ani to vám nestačí, tak si tedy ještě dejte starý dobrý old-school průchod jen za pomocí tužky a papíru a dílo bude zcela dokonáno. Zaškrtnutím všech tří bodů dostanete skutečně povedený hardcore zážitek, na který se starší hráči tolik těší.

Již na začátku jsem určitým způsobem věděl, do čeho jdu. Měl jsem mírné obavy a k některým herním prvkům jsem byl zprvu hodně skeptický. Tato skepse ze mě spadla v prvních hodinách hraní. Nový Legend of Grimrock si bere všechny dobré prvky z minulého dílu a ještě je obohacuje otevřeným světem, zajímavým příběhem a řadou dalších aspektů. Za předpokladu, že to tak půjde dál, tak se příště můžeme dočkat skutečně povedeného titulu, který by možná útočil i na desítkové hodnocení. Hra je dělaná srdcem a jde to z ní cítit na každém kroku. Rozhodně budu rád, když se autoři pustí do dalšího dílu, který se jim povede minimálně stejně dobře jako tento.

Hráno na sestavě:

OS: Windows 7 (64bit)CPU: Intel Core i5-4570Grafická karta: MSI N760 TF 4GD5/OC GamingPaměť: 8 GB RAMRozlišení: 1920x1080‏

Minimální HW nároky:

Operační systém: Windows XP Procesor: Dual Core 2,33 GHz nebo 3,0 GHz AMD Operační paměť: 2 GB RAM Grafická karta: Geforce GTX 8800, AMD Radeon 4850, Intel HD Graphics 5200 s podporou Shader Model 3.0 a 1 GB VRAM Místo na pevném disku: 2 GB DirectX: 9.0c Minimální podporované rozlišení: 1280×720 a 1024×768

Doporučené HW nároky:

Operační systém: Windows 7 Procesor: Quad Core 2,66 GHz nebo 3,2 GHz AMD Operační paměť: 4 GB RAM Grafická karta: Geforce GTX 660 Ti nebo AMD Radeon 6850 Místo na pevném disku: 2 GB DirectX: 9.0c

Legend of Grimrock 2

Verdikt

Legend of Grimrock 2 jde úspěšně ve stopách minulého dílu. Přichází ale s řadou inovací, které vylepšují celkový prožitek ze hry a posouvají tento titul na novou úroveň. Na této hře jde jednoduše vidět, že do ní autoři dávají srdce. Tím pádem jí můžeme bez problému doporučit všem milovníkům RPG.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

otevřený svět
řada inovací oproti minulému dílu
logický systém kouzel
vylepšená AI
herní doba
pestré lokace
optimalizace v průběhu hraní značně pokulhávala
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama