Lucasfilm přebudoval Rozšířený vesmír Star Wars, dosavadní hry pravděpodobně nebudou brány jako kánonické
Star Wars: Battlefront Novinka Lucasfilm přebudoval Rozšířený vesmír Star Wars, dosavadní hry pravděpodobně nebudou brány jako kánonické

Lucasfilm přebudoval Rozšířený vesmír Star Wars, dosavadní hry pravděpodobně nebudou brány jako kánonické

Martin Cvrček

Martin Cvrček

61

Lucasfilm s ohledem na novou filmovou trilogii hodlá minimálně z části odstřihnout Rozšířený vesmír Star Wars, který nebude brán jako kánonická součást univerza. To se týká knih, komiksů, ale i her.

Reklama

V Lucasfilmu se buď dějí zásadní změny, nebo se v něm všichni dočista zbláznili. Jak jinak si vysvětlit poněkud nejasné a kontroverzní oznámení, v němž se dočteme, že dosavadní Expandovaný vesmír Star Wars nebude brán jako kánonický, tudíž to, co se v něm odehrálo, nemá přímou spojitost s filmovou ságou a tudíž má nyní jít spíše o jakési alternativní příběhy.

Abyste rozuměli, pod pojmem "Expandovaný vesmír" (v originále Expanded universe, zkratka EU) si lze představit prakticky vše, co vyšlo pod značkou Star Wars, s výjimkou filmové ságy, seriálu The Clone Wars a nadcházejícího seriálu Rebels. Jedná se tak o hromadu knih, komiksů, počítačových a konzolových her a dalších produktů, které vyprávěly nějaký příběh spojený se Star Wars univerzem.

"Zatímco se Lucasfilm vždy snažil, aby bylo EU provázané a vnitřně konzistentní s naší filmovou a televizní produkcí, Lucas vždy dával najevo, že není EU zavázaný. Nastavil filmy, které vytvořil, jako kánon. To zahrnuje šest Star Wars epizod a mnoho hodin obsahu, který vytvořil a produkoval pro Star Wars: The Clone Wars."

"Nyní, se vzrušující budoucností plnou nových filmových součástí Star Wars, všechny aspekty vyprávění Star Wars příběhu v budoucnosti budou propojené. Pod vedením prezidentky Lucasfilmu Kathleen Kennedy společnost poprvé zformovala skupinu zaměřenou na příběh, aby dohlížela a koordinovala veškerý kreativní vývoj Star Wars."

Jinak řečeno, vše, co od nynějška vznikne pod značkou Star Wars, bude díky vedení nové skupiny plně propojené s filmovou ságou (a seriálem Clone Wars), zatímco nynější příběhy nebudou nadále brány v potaz.

Což je pro mnoho fanoušků poměrně šokující. Už delší dobu se mluví tom, že nová filmová trilogie nebude brát ohledy na Expandovaný vesmír zaměřený na události po filmech, především na vynikající knižní Thrawnovu trilogii od Timothyho Zahna, která navazovala na filmový Návrat Jediho. Což se skutečně potvrdilo, nyní se nicméně zdá, že další vývoj Star Wars nebude brát ohled ani na zbytek Expandovaného vesmíru.

"Zatímco se univerzum, které čtenáři znají, mění, není zahozeno. Tvůrci nové Star Wars zábavy budou mít plný přístup k bohatému obsahu Expandovaného vesmíru. Pro příklad, elementy EU budou zahrnuty ve Star Wars: Rebels."

Tato slova naznačují, že budoucí Star Wars sice může celý Expandovaný vesmír využívat a některé prvky mohou být díky novým dílům brány jako kánonické, ale jiné zase to štěstí mít nemusí. Rebels totiž nespadá do kolonky "Odehrává se po Návratu Jediho", protože je zasazen mezi Pomstu Sithů a Novou Naději. Očividně tak postupem času dojde k zásahu do celé časové linie vesmírné ságy.

Co to tedy znamená pro nás hráče? Minimálně to, že např. příběh skvělé série Star Wars: Jedi Knight, odehrávající se po Návratu Jediho a představující zajímavé postavy v čele s Kylem Katarnem, nebude odteď brán jako kánonický. Pokud ale Lucasfilm vážně hodlá ostříhnout i vše ostatní, bude "non-canon" třeba i Republic Commando nebo Knights of the Old Republic/The Old Republic. Správně, v tuto chvíli to vypadá, že se vlastně Revanův příběh v rámci Star Wars nikdy neudál.

Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré, protože takhle by byla postavena mimo kánon Star Wars i do značné míry nesmyslná série The Force Unleashed. Stejně tak nehrozí, že budou hry vycházející pod taktovkou EA z hlediska příběhu podobně přehnané jako právě The Force Unleashed.

Nezbývá každopádně než doufat v nějaké upřesnění. Zatím to však vážně vypadá, že dosavadní hry ze světa Star Wars budou odteď brány jen jako alternativní příběh, který není skutečně propojen s filmovou ságou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama