Mafia – Přehled postav
Speciály Mafia Článek Mafia – Přehled postav

Mafia – Přehled postav

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11

Připomeňme si nezapomenutelné postavy Mafie a jejich nezapomenutelný český dabing.

Reklama

Jeden z prvků, které Mafii navždy proslavily, jsou postavy a také jejich dabing. V celém příběhu sice moc důležitých a vyloženě zásadních postav nepotkáme, ale i tak rozhodně stojí za to o nich něco napsat. Protože čím méně jich je, tím spíše na ně jen tak nezapomeneme. Vítejte v další retrospektivě.

Tom Angelo

Hlavní postava, se kterou projdete celou hru včetně Extrémní Jízdy. Původně býval taxikář, ale shodou okolností se přidal k mafiánské rodině Dona Salieriho. Řidičské umění však nezapomněl, takže občas dělá nejen kdekomu řidiče, ale jednou si zazávodí na místním městském okruhu. Jeho nejbližšími přáteli a zároveň spolupracovníky jsou Paulie a Sam. Časem se Tom seznámí se Sárou, dcerou barmana Luigiho, kterou si zanedlouho vezme a spolu budou mít dceru. Tu sice ve hře neuvidíme, ale Tom o ní občas mluví. Tu správnou dávku charakteru mu dodal především hlas Marka Vašuta.

Paulie

Italoameričan až do morku kostí. Jeho nejběžnějšími slovy jsou všechny možné i nemožné nadávky, jedná se zkrátka o typického cholerika, kterého naštve každá maličkost. Spolu s Tomem a Samem každou chvíli podnikají všelijaké akce pro Dona Salieriho, ale snad nikdy nejde vše podle plánu. Občas za to může právě Paulieho povaha. Ke konci hry však při jedné jízdě nadzemkou zjistíme, že v jádru není Paulie zase tak špatný člověk. I přesto ale zabíjí jako na běžícím pásu. Nicméně Paulie se u hráčů těší velké oblibě, a to hlavně díky dabingu Petra Rychlého.

Sam

Poslední z ústřední trojice. Sam není ani zdaleka tak výbušný jako jeho kumpán Paulie. Dává přednost poklidnějšímu jednání, mafiánským tradicím a zásadám. Samovu povahu dokresluje jeho hlas, který mu propůjčil herec Luděk Čtvrtlík. Každopádně má skvělé nadání dostávat se do průšvihů, takže mu často Tom s Pauliem zachrání život. Jedna Samova vlastnost je však skutečně odporná, a to ta, že prakticky neuznává přátelství. Na to koneckonců jednou doplatí.

Don Salieri

Na první pohled mírumilovný člověk, ale v jádru jde o neúprosného mafiánského bosse, který vlastní útulný bar ve čtvrti Little Italy. Stejně jako Sam respektuje staré tradice a zvyklosti a potrpí si i na dobré jídlo a pití. Nedá se o něm však říci, že by byl dobrý kuchař, právě naopak. Salieriho chování jde nejlépe popsat asi tak, že nezapomíná na lidi, co mu pomohli a dokáže jim být vděčný, ale jakmile ho kdokoliv podvede a zradí, nemá žádné slitování. Tom naštěstí patří do té první skupiny. Kdysi sloužil jakémusi Donu Peponemu spolu se svým budoucím úhlavním nepřítelem Morellem. K postavě Salieriho bezesporu skvěle sedne dabing Antonína Molčíka.

Frank Coletti

Salieriho cognsilieri, tedy Donova pravá ruka, starající se o všemožné účetnictví a právnické záležitosti celé rodiny, a také jeho nejlepší přítel. Nejprve Frankovi Tom moc nesedne, nakonec si však dobře porozumí a Frank dá našemu hrdinovi nejednu radu. Má rodinu, kvůli které by udělal cokoliv, i za cenu vlastní smrti. Na jeho věkovou skupinu dobře padne bodrý „Columbovský“ hlas Dalimila Klapky.

Luigi

Barman v Salieriho baru, vynikající kuchař, dobrý rádce a otec Tomovy osudové partnerky Sáry. I on však zastává klasické mafiánské zvyklosti, navíc mu pod barovým pultem nechybí větší brokovnice. Jeho dabing má na starosti Tomáš Karger.

Sára

Luigiho dcera, Tomova budoucí manželka a celkově slušná a počestná dívka, jejíž hlas patří herečce Lindě Rybové. Se Sárou se Tom důvěrněji seznámí díky menší potyčce s místními chuligány. Časem bude mít s Tomem dcerku. Sára je víceméně epizodická role, je ale stejně důležitá jako všechny další postavy.

Vincenzo

Dlouholetý přítel Dona Salieriho a rodinný expert na všechny zbraně. Tom se s ním setkává ve většině misí, protože právě u něj si vyzvedává svůj arzenál pro následující mise. Jak o něm tvrdí Paulie: „Kdybys chtěl špuntovku nebo kanón, Vincent to sežene.“ Této postavě propůjčil hlas Miroslav Saic.

Ralph

Donův automechanik, jehož poznávacím znamením je věčné koktání. Díky tomu se často stává terčem Paulieho vtípků. Tom proti Ralphovi však nic nemá a ochotně naslouchá každé lekci krádeže aut.

Lucas Bertone

Přátelský automechanik promlouvající hlasem Václava „Franka Burnese“ Knopa. Vlastní autoservis pod Gulianiho mostem. Často má pro Toma nějaký zvláštní úkol, za jehož splnění mu dá informace o speciálním autě, které může ukrást.

Morello

Salieriho největší nepřítel, kdysi ovšem bývalý spojenec. Má na starosti vlastní mafiánskou rodinu, která má základnu v Morellově baru ve čtvrti New Ark. Neustále nosí bílý oblek a na rozdíl od Salieriho jde o bezcharakterního šmejda, který zabíjí jen pro radost. Stačí, aby mu někdo udělal sebemenší škrábanec na jeho neprůstřelné limuzíně a s oním nebožákem je ámen. Má mladšího bratra Sergia, který mu pomáhá v některých záležitostech.

Sergio Morello mladší

Morellův bratr. Jde o naprostého fanatika a šílence. Má na starosti např. městský přístav, ale má také neuvěřitelné štěstí. Nic však netrvá věčně, o to už se postará Tom.

Žlutý Pete

Jednoruký muž vlastnící malý obchod se zbraněmi v Hobokenu. Setkáte se s ním až ke konci hry, ale bude vám rozhodně prospěšný. Přídomek „Žlutý“ vznikl díky jeho neudržovanému chrupu, ale nechceme zacházet až moc do detailů. A mimochodem, jeho obchod je plně přístupný v módu Jízda.

Detektiv Norman

Jeden z mála počestných členů policejního sboru. Po jedné nejmenované události ho Tom vyhledá, poví mu celý svůj příběh a následně získá od Normana právo azylu a nové identity. Zprvu se Norman jeví jako bezcharakterní policista, ale postupem času začne být jeho postoj přijatelnější. Dost možná za to může i dabing Alexeje Pyška.

Radní

Klasický bezcharakterní politik. Paktuje se s Morellem, kapsy mu plní jeho štědré úplatky a díky tomu neváhá proti Salieriho rodině poštvat snad celý policejní sbor. Má syna Johnyho (resp. Billyho, ve hře se mu ze záhadných důvodů občas říká dvěmi různými jmény), se kterým to však nedopadne moc dobře, stejně jako se samotným radním. Jak se říká, každé prase najde svého řezníka.

Salvatore

Geniální kasař a zloděj, žádný trezor pro něj není překážkou. Tom využije jeho služeb, když musí infiltrovat vilu místního prokurátora kvůli důkazům proti Salieriho rodině. Salvatore si však poradí i s auty, takže s jeho pomocí může Tom získat nádherné auto Silver Fletcher, ve kterém se prohání i Morello.

Michelle

Přítelkyně Sáry, ovšem nic není, jak to vypadá. Ve skutečnosti jde tak trochu o prostitutku (nebo jí tedy alespoň nalezneme ve vykřičeném domě, hotelu Corleone), a ještě si pouští pusu na procházku, což vůbec nepomůže Salieriho rodině. Tom dostane za úkol ji zabít, ale nedokáže to. Časem se o to postará někdo jiný, díky čemuž se Tom dostane do velkých problémů…

Inu, to jsou snad všechny důležité postavy prvního dílu. Dále bychom ještě mohli zmínit informátora Biffa nebo zrádce a bývalého Salieriho řidiče Carla, ale o nich se ve hře dovíme tak málo, že nemá cenu se o nich samostatně rozepisovat. Zkrátka a dobře, všichni se snad shodneme na tom, že postavy v Mafii jsou výjimečné a skvěle vymyšlené. Doufejme tedy, že v tomto ohledu zažije podobný úspěch i druhý díl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama