mass-effect-vzestup-galaxie-z-noveho-pohledu
Blogy čtenářů Recenze Mass Effect: Vzestup - Galaxie z nového pohledu

Mass Effect: Vzestup - Galaxie z nového pohledu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Sága Mass Effect patří příběhově mezi naprostou špičku. BioWare si je toho určitě vědomo, a proto podporuje sérii i prostřednictvím knížek, stejně…

Reklama

Sága Mass Effect patří příběhově mezi naprostou špičku. BioWare si je toho určitě vědomo, a proto podporuje sérii i prostřednictvím knížek, stejně jako v případě Dragon Age. Před více než rokem jsme tu měli povedené Zjevení, vyprávějící příběh před první hrou, a nedávno se na pultech českých knihkupetcví konečně objevilo pokračování nazvané Vzestup.

 

Staří známí i neznámí

Vzestup opět sepsal Drew Karpyshyn, jenž má na svědomí kromě Zjevení třeba Star Wars: Darth Bane: Cesta Zkázy vycházející z prvních Knights of The Old Republic. Děj nejnovější knížky se odehrává mezi první a druhou hrou, a vypráví další osudy Kahlee Sandersové, jedné z hlavních postav první knížky. Tentokrát však Kahlee nečelí svému dřívějšímu zapojení ve zkoumání ilegální AI, není v konfliktu s upjatým spektrou Sarenem ani starým známým poručíkem Davidem Andersonem. Její nynější povolání je o dost klidnější, konkrétně jde o projekt Vzestup na Grissomově akademii, zaměřený na bioticky nadané děti. Projekt umožňuje jinak vyčnívajícím jedincům nejen ovládnutí svých schopností, ale také zapojení do běžné společnosti. Jedním z dětí je i Gillian Graysonová trpící jistou formou autismu. Jde o mimořádně nadané děvče, jež si oblíbil např. i šéf místní bezpečnosti Hendel Mitra.

Ačkoliv nejde o nijak zázračný úvod, vše nabere zajímavějších obrátek. Gillian je totiž figurkou v riskatní hře organizace Cerberus. Jde o polovojenskou společnost usilující o upřednostňování lidského druhu v galaxii, a to za každou cenu (kdo hrál Mass Effect 2, určitě ví o co jde). Časem se ukáže, že Gillian je jakýmsi pokusným králíkem v rukou Cerberu, a to prostřednictvím jednoho ze zaměstanců Akademie. Ještě více komplikací nastane, když si pro Gillian přijede její otec Paul Grayson, jenž celou situaci zamotá víc, než by se komukoliv včetně Kahlee nebo Hendela mohlo zdát...

Víc netřeba prozrazovat, jen si to hezky přečtěte sami. Snad jen dodám, že v následém vývoji příběhu sehrají významnou roli Kvariané a jejich Migrační flotila. Během knížky se navíc hrdinové dostanou na další známé místo, a to krutou a nelítostnou stanici Omega. Stručně řečeno, Vzestup se podařilo skvěle propojit se hrou a kdo jí má za sebou, nejednou zažije pocit Deja'vu, i když spíš v rámci své představivosti. A pokud jste se hrou ještě neměli tu čest, i tak si Vzestup určitě vychutnáte, protože i bez znalosti universa Mass Effect jde o vynikající čtení vhodné pro každého fandu sci-fi (a nejen pro ně). Navíc mi dost sedlo menší rozkouskování příběhu, což byl koneckonců asi největší problém loňského Zjevení, kdy příběhu moc nesvědčilo zaměření na více postav v jednom okamžiku. I počet stran a cena je ideální standart který snad nikoho neodradí ani nerozesměje. Jediné, co můžu vytknout, je asi hektický a nepřehledný popis akčnějších pasáží, kdy se mi občas stalo, že jsem musel třeba 2 odstavce přečíst znova, protože napoprvé nešlo pochopit vůbec nic. A je tu ještě jeden problém, a to méně kvalitní obálka, kdy se po pár dnech čtení začala fólie z obálky na okrajích sloupávat. Tím trpí většina knížek vydávaných nakladatelstvím Fantom Print, ale na Vzestupu je to vidět víc než kde jinde. I když jde o maličkost která výsledný verdikt neovlivní, může to někomu vadit. Jinak ale není z mého pohledu co Vzestupu vytknout. Jde o skvělé doplnění Mass Effectu, a taky si tím může leckdo zkrátit čekání na závěr herní ságy, na nějž se koneckonců po přečtení Vzestupu těším mnohem víc.

Mass Effect: Vzestup - Galaxie z nového pohledu

Verdikt

Nemůžete se dočkat Mass Effect 3? Tak zahoďte kalendář a vemte do rukou Vzestup. Jde o vynikající čtení kdy si doplníte znalosti o celém universu a ještě si to čekání trošku zkrátíte. Co víc můžete chtít?

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělé doplnění příběhu Mass Effect 2
Žádné nelogičnosti v příběhu
Lepší zaměření na postavy
Ideální cena a počet stran
Nepřehledný popis akčních pasáží
Horší kvalita přebalu
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama