Master of Orion – stará značka v novém kabátu
Master of Orion Recenze Master of Orion – stará značka v novém kabátu

Master of Orion – stará značka v novém kabátu

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Dostane Stellaris konečně rovnocenného konkurenta?

Reklama

Jít ve stopách legendy není zrovna nejlehčí úděl. Své by o tom mohl vyprávět reboot kultovní 4X strategie Master of Orion, který v průběhu minulého roku vstoupil do oblíbeného Early Accessu. V předběžném přístupu měl být komplet dle slov jeho tvůrců značně vylepšen. Reakce skalních fanoušků na Steam fórech ale informují o tom, že se tak nestalo. Hra se podle zástupců komunity v mnoha směrech výrazně neliší od titulu, který před několika měsíci vstoupil do předběžného přístupu. Jejich ohlasy z této fáze vývoje mluví o problematické AI, nudných bitvách a řadě dalších citelných nedostatků. Zmíněné nešvary by měla vyřešit finální verze, která do redakce dorazila před pár dny. Podařilo se jí to?

Když jeden svět nestačí

Po staletích válek se všechny státy Země sjednotily pod standartou Lidské republiky, která následně začala expandovat mimo Sluneční soustavu. Na svých expedicích narazili odvážní lidští badatelé na řadu zajímavých světů, které byly nejednou osídleny myslící formou života. Občas zástupci našeho rodu narazili i na vyspělé civilizace, které je ohromily jak svým chováním, tak i vzhledem. Každý z nově nalezených druhů se jim představil svým osobitým způsobem. Některé z nich byly přátelské, jiné naopak značně nevraživé.

Podobně jako ve Stellaris tu máme řadu specificky smýšlejících národů, které disponují osobitým vzhledem, technologiemi a minulostí. Master of Orion vám pro začátek nabídne, krom lidí, ještě deset jasně nadefinovaných ras. Pokud by vám žádný nabízených druhů nesedl, můžete sáhnout po editoru, který vám umožní nastavit si svůj vlastní rod přesně podle vašich představ. Za sebe mohu říct, že jsem kampaní za obyvatele planety Země moc zaujat nebyl. Nejvíce jsem si mezi nabízenými frakcemi oblíbil technologicky orientované Psilony, kteří mě nadchli hlavně svým zájmem o vědu a technický pokrok.

Expanze bez hranic

Při optimálním startu dostanete na začátku hry k dispozici jednu osídlenou planetu, pár průzkumných plavidel a jeden kolonizační křižník, který vám umožní expandovat na jeden z přilehlých světů. Svou populací můžete zamořit v počátečních fázích Master of Orion jen planety, které budou vašemu druhu plně vyhovovat. Některé rasy jsou totiž háklivé na určité typy podnebí či gravitace. Nevyhovující povrch je možné v pozdějších etapách upravit za pomoci různých technických vynálezů, které dokáží ze životu nepřístupných světů udělat hotový ráj.

Vedle obyvatelných planet se ve vesmíru čas od času objevují také anomálie, které můžete s vašimi plavidly prozkoumat. Naleznout je možné odhozené odpadky, rozpadlé lodě či dosud neznámé technologické zázraky. Náhodně se vyskytující odchylky se objevují mimo primární systém planet, tím pádem k nim vaše lodě musí doletět skrz nedefinované cesty, což jim občas zabere klidně i pár tahů.

Teraformovací technologie a lepší skenery anomálií se vám do rukou dostanou až v pozdějších etapách hry. Na jejím začátku budou vaši vědci zlepšovat tovární mechanizmy, zbraňové systémy a lodní pohony. Aspekt výzkumu je v Master of Orion značně zjednodušený, když jej srovnám například s již zmiňovaným Stellaris, je jeho úroveň hodně tuctová. Podobný strom jaký nalezneme zde, je možné najít prakticky u většiny podobných žánrových děl, která jsou v tomto směru občas kvalitnější než tento AAA kousek.

Postav třeba loď

K průzkumu a osídlování vzdálených světů bude vaše civilizace potřebovat efektivně navržené lodě. Nastavit svým nebeským plavidlům můžete různé typy zbraní, motorů a pancířů. Každá vyměněná součástka ovlivní chod celé kocábky trošku jiným způsobem. Vylepšení zbraní jí kupříkladu posílí v útoku, pancíř výrazně zvedne obranyschopnost a motory nabudí její rychlost. Krom nových typů lodí je možné vystavět také orbitální továrny, laboratoře a raketová sila. Každá z uvedených budov může světu, u kterého se nachází, pomoci jinak.

„Když vám náhodou nepomůže cesta diplomacie ani války, obraťte se na špiony, kteří jsou podobně jako v jiných titulech schopni narušovat bezproblémové fungování protivníkových kolonií.“

Systém budov je v Master of Orion navržen velmi jednoduše. Pro efektivní fungování většiny ras potřebujete jen továrny na jídlo, zábavní průmysl na kredity a vědecké komplexy pro rozvoj technologií. Po postavení pár elementárních budov se můžete plně zaměřit na mimoplanetární činnost. V jejím rámci budete tvořit obranu pro vaše stávající kolonie.

Souboje vesmírných plavidel jsou v Master of Orion řešené jiným způsobem než v ostatních 4X strategiích. Místo jednoduchých střetů tu máme bitvy v reálném čase, v nichž se lodě navzájem decimují. Všechny vaše frakční křižníky jsou při potyčkách plně pod vaší kontrolou, díky čemuž můžete vymýšlet různé strategie a taktické manévry. Pokud vám akce moc nevyhovuje, máte možnost využít umělou inteligenci, která vyřeší šarvátku za vás.

Dialogy k míru

Konflikty tu budete většinou řešit silou. Občas se vám ale naskytne příležitost vyřešit váš problém s nepřítelem za pomoci diplomatických rozhovorů. Diplomacie v tomto titulu hraje hodně zásadní roli. Diskuze s vašimi oponenty může nejednou vést až k míru či kreditům, po kterých obě strany skrytě touží. Ve směru diplomacie bych hře vytkl chování AI, která občas jedná naprosto bezhlavě. Nejednou se vám tím pádem může stát, že na vás zaútočí váš dlouholetý spojenec, který vám ještě před pár tahy sliboval doživotní věrnost a přátelství.

„Reboot legendární 4X strategie Master of Orion se i přes řadu negativních ohlasů v mnoha směrech velmi povedl. Jeho tvůrci prakticky převádí koncept starých dílů do nového, hráčům více přístupného kabátce. ”

Když vám náhodou nepomůže cesta debat ani války, obraťte se na špiony, kteří jsou podobně jako v jiných titulech schopni narušovat bezproblémové fungování protivníkových kolonií. Pokud je váš špion nalezen, většinou vám ho jeho nálezce pošle v dřevěné rakvi. Smrt agenta značně naruší vztahy mezi jeho zaměstnavatelem a osobou, která se postarala o jeho skon. Občas je tedy v zájmu diplomacie lepší navrátit nezbedného vyzvědače zpátky tam, odkud přišel.

Odladěná kocábka

Po technické stránce se toho Master of Orion nedá mnoho vytknout. Hra jede jako celek relativně stabilně. Občasné propady fps při větších bitvách nejsou naštěstí citelné, kompletní hratelnost jimi tím pádem není výrazně narušena. Audiovizuální stránka je na velmi vysoké úrovni, herní soundtrack jsem si díky tomuto faktu pouštěl i v momentech, kdy jsem zrovna nebyl ponořen do tohoto poutavého univerza. Když už jsem u technické stránky, nemohu opomenout přítomnost našeho rodného jazyka. Všechny herní texty jsou přeloženy do češtiny, což vám nejednou ulehčí jedno z mnoha náročných diplomatických rozhodnutí, které před vás tento titul postaví.

Reboot legendární 4X strategie Master of Orion se i přes řadu negativních ohlasů v mnoha směrech velmi povedl. Jeho tvůrci prakticky převádí koncept starých dílů do nového, hráčům více přístupného kabátce. Hra disponuje perfektně vybalancovanou paletou ras, povedeným průzkumem vesmíru a osobitou diplomacií. Celku naneštěstí podraží nohy nový formát bitev, občas podivně jednající AI a nedostatek citelných inovací. Přes zmíněné nedostatky je tato předělávka staré klasiky jednou z nejvydařenějších strategií tohoto roku. Pokud vám náhodou námi recenzovaný Stellaris nesedl svou komplexnosti, dozajista byste měli svůj zrak zamířit na Master of Orion, který si mohou zahrát jak ostřílení veteráni, tak i nezkušení začátečníci.

Master of Orion

Verdikt

Master of Orion je vydařený reboot legendární 4X strategie, která v minulosti poutala k obrazovkám tisíce fanoušků žánru. Jeho předělávka je na stejné úrovni jako její předloha, vytknout je jí toho možné jen minimum, přesto jí k dokonalosti něco málo schází.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

elementární skupenství frakcí
systém diplomacie
průzkum vesmíru
vysoká znovuhratelnost
slušná balance ras
nedotažený formát bitev
občas podivně jednající AI
nedostatek citelných inovací
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama