Microsoft na GDC představí DirectSR, vlastní řešení upscalingu
Novinka Microsoft na GDC představí DirectSR, vlastní řešení upscalingu

Microsoft na GDC představí DirectSR, vlastní řešení upscalingu

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One

Půjde o další konkurenci pro DLSS, FSR či XeSS?

Reklama

Ani ne měsíc nás dělí od tradiční akce GDC, kde se sejdou herní vývojáři z celého světa. Chybět nebudou ani velké společnosti a konkrétně Microsoft nyní oznámil velmi zajímavou zprávu. Dozvěděli jsme se, že 21. března uspořádá prezentaci zaměřenou na novinky okolo DirectX. A mimo jiné má dojít na představení nové technologie jménem DirectSR.

Jak už název napovídá, jde o Direct Super Resolution, tedy řešení upscalingu. Zatím ale není úplně jasné, zda půjde o další konkurenci pro DLSS (Nvidia), FSR (AMD), XeSS (Intel) či TSR (Unreal Engine). K dispozici je pouze krátký popis, který není úplně jednoznačný:

"Microsoft nabídne preview DirectSR, díky kterému bude škálování podpory "super resolution" napříč zařízeními s Windows jednodušší než kdy dřív."

Tento popis může vyznít tak, že půjde pouze o technologii, která vývojářům usnadní implementaci existujících upscalerů, přestože už nyní by nemělo jít o nic náročného, obzvlášť v zaběhnutých enginech. Samotný název by na druhou stranu nasvědčoval spíš tomu, že půjde o novou upscalovací technologii.

A nejde zřejmě o jedinou, už před několika týdny unikla funkce Auto SR, jež ale bude fungovat na úrovni operačního systému a nepotřebuje implementaci do her. Budete ji moct tak zřejmě využít pro jakoukoli hru, ale za cenu výrazně horší kvality obrazu (nemá přístup k herním datům a upscalem prochází všechno, tedy i UI a další prvky). Zda spolu technologie nějak souvisí, zatím není jasné. Budeme si tedy muset počkat na oficiální představení.

Na závěr připomenu, že zrovna včera jsme psali také o údajném AI upscalingu od Sony, který má dorazit spolu s vydáním konzole PS5 Pro.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama