Minecraft: Story Mode - hranatý úvod
Speciály Minecraft: Story Mode Článek Minecraft: Story Mode - hranatý úvod

Minecraft: Story Mode - hranatý úvod

Martin Cvrček

Martin Cvrček

13

Soudě podle první epizody s názvem The Order of the Stone je série ze světa Minecraftu zajímavější, než se na první pohled může zdát.

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Kvůli rozdělení hry bude mít první epizoda vlastní speciál a po vydání poslední epizody dostane hra souhrnnou recenzi s finálním hodnocením.

V případě Tales from the Borderlands a Game of Thrones jsme zavedli přístup, který zahrnoval speciál o každé epizodě s výjimkou té poslední. Po jejím vydání totiž dojde k vydání recenze celé série. Jak jste si už ale možná stihli všimnout, v případě Minecraftu a obecně budoucích epizodických sérií uděláme věci trochu jinak. Řekněme, že jsme se v redakci trochu poučili a chceme zkusit odlišný a možná i účinnější přístup k pokrytí jednotlivých epizod. Myšlenka recenze celé série po vydání poslední epizody zůstává, ve speciálech ale dostane prostor jen první epizoda, protože je jednoduše zbytečné psát několikrát o tom samém. V případě jednotlivých epizod se zpravidla mění jen příběh a tomu se stejně nikdy nechci věnovat příliš dopodrobna, protože kdeco hrozí spoilery. Tolik k vysvětlení náhlé změny a teď vzhůru do kostičkovaného světa Minecraftu.

Hrdina nebo hrdinka?

Už z názvu série je jasné, že nová epizodická série od Telltale Games a Mojangu se snaží o vyprávění svérázného příběhu, zasazeného do univerza populárního Minecraftu. Hrdinou děje je jistý Jesse, potažmo jistá Jesse. Minecraft: Story Mode je totiž první hra od Telltale, v níž si můžete zvolit pohlaví postavy a dokonce i její vzhled, každé pohlaví má tak k dispozici tři skiny. Ať už si ale zvolíte jakoukoliv podobu, zprvu vás čeká banální vývoj událostí. Jesse a jeho či její přátelé chtějí zvítězit na stavitelské soutěži Endercon, mimo jiné i proto, aby se mohli setkat s Gabrielem, členem legendární skupiny hrdinů známé jako Order of the Stone. Po dokončení stavby, která měla týmu hlavních postav zajistit vítězství, se ale něco přihodí a to něco vyústí v potíže, které zahrnují nemalou hrozbu a snahu najít ostatní členy Gabrielovy skupiny.

Základ příběhu je určitě dostatečně zajímavý a samozřejmě platí, že první epizoda nazvaná The Order of the Stone je jen takovým úvodem, takže se příběh nestihne příliš rozvinout. Rozhodně jde ale o nabitý a dobře odsýpající úvod a nemusíte se bát, že by byl děj rozvláčný jako třeba v případě Game of Thrones. Už v první epizodě se navíc stihne představit několik zajímavých postav v čele s Petrou a Lukasem a jeho týmem Ocelotů, kteří plní funkci rivalů Jesseho skupiny. Mimochodem, součástí té skupiny je i prase jménem Reuben. Nevím, koho napadlo, že by hlavnímu hrdinovi dělalo parťáka prase, ale světe div se, tenhle nápad se zatím vyplácí a Reuben představuje dost netradiční oživení zástupu hlavních postav. Čuník je navíc prvním činitelem v případě důležitějších rozhodnutí, která samozřejmě nesmí chybět v žádné sérii od Telltale Games. Oproti jiným hrám se ale už v první epizodě zdá, že vaše rozhodnutí mohou mít skutečný vliv na vývoj událostí. Nicméně opět platí, že skutečnost ukážou až další epizody.

Trochu víc než interaktivní seriál

Tvůrcům se navíc podařilo zajímavým způsobem oživit tradiční hratelnost sérií od Telltale Games. Základem je stále ten klasický recept, jenž zahrnuje řadu rozhovorů, mnoho cut-scén, nějaké ty quick-time eventy a volnější pasáže, dovolující trochu svobodného pohybu a interakci s prostředím. Quick-time eventů ale tentokrát není tolik a volnější pasáže mají v první epizodě značnou převahu. Už jen díky tomu máte pocit, že vážně hrajete hru a nesledujete jen obdobu interaktivního seriálu, což se rozhodně nedá říct o všech titulech, které v Telltale Games kutí. Bezmyšlenkovitého mačkání určitých kláves je zkrátka v tomto případě míň a přednost dostává větší interakce spojená s trochou pozornosti a pohotového jednání. Hra dokonce obsahuje i primitivní soubojový systém.

Hratelnost Story Modu navíc šikovným způsobem využívá univerzum Minecraftu. Místy narazíte na stůl, na němž můžete vytvořit užitečné předměty z toho, co máte po kapsách. Jednak můžete poměrně záhy využít to, co při hraní najdete, jednak můžete sem tam popustit uzdu fantazii za předpokladu, že znáte Minecraft a víte, co všechno lze z určitých předmětů vytvořit. V úvodu epizody máte kupříkladu za úkol vytvořit meč, ale klidně můžete nejdřív vytvořit páku. Ta vám sice bude k ničemu, ale je hezké vidět, že tvůrci počítají s možností kreativity hráčů, která je koneckonců v případě Minecraftu jako takového klíčová. Za tenhle pokus mimochodem dostanete achievement. Story Mode je tak první hrou od dob The Wolf Among Us, v níž dostáváte achievementy i za něco jiného než za prostý průchod epizodou. Jen škoda, že tvůrcům trvalo více než tři dny, než zprovoznili achievementy Steam verze.

Věrný vizuál

To, do jakého světa je hra zasazená, samozřejmě nejlépe poznáte díky grafice. Základem Story Modu je klasický, prehistorický engine Telltale Games, na nějž tvůrci šikovně nabalili grafický kabát věrný grafice klasického Minecraftu. Všechno je tedy správně hranaté a jednoduché, což může být občas disfunkční, protože grafický styl Minecraftu se nemusí líbit úplně každému. Zvlášť když se většinu času věnujete jiným aktivitám, než jaké nabízí předloha. Věrnost zdrojovým materiálům se ale téhle sérii rozhodně upřít nedá. Primitivní zpracování postav a vůbec všeho v prostředí navíc maskuje krkolomné animace, s nimiž mají tvůrci z Telltale Games dlouhodobě vážné problémy. Nikdy ale neměli problém s ozvučením a s dabingem a Minecraft: Story Mode není výjimkou, v tomto směru odvedli tvůrci skvělou práci a výběr dabérů se vážně povedl.

První epizoda je celkově velmi solidním dvouhodinovým rozjezdem, který rozprášil veškeré pochybnosti, které jsem před hraním měl. Samozřejmě platí, že Story Mode si nejvíc užijí ti, kteří mají v oblibě i klasický Minecraft. Já však nemůžu říct, že bych do této skupiny hráčů úplně patřil, o Minecraft jsem se vždy zajímal jen okrajově, a přesto jsem se při hraní dobře bavil. Epizoda The Order of the Stone je zkrátka milým překvapením a příslibem zajímavé série, které se zatím daří kombinovat věrnost předloze a její hravost s tradiční formulí her od Telltale Games. Doufejme tedy, že podobně překvapivé budou i další epizody a že tvůrci po slibném rozjezdu jen tak nezpomalí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama